Як зберігати каву в домашніх умовах: важливі моменти

12 грудня 2017, 09:14
Зерна кави швидко втрачають свій аромат при неправильному зберіганні

Кавові зерна зберігаються краще, ніж мелена кава Фото: predragphoto77 / Freepik

Запашна кава – одна з найулюбленіших і популярних напоїв у всьому світі. Але, на жаль, кавові зерна швидко втрачають свій аромат при неправильному зберіганні, і напій з них виходить зовсім не таким смачним, як хотілося б. Мелену каву зберегти ще складніше. 

Чому важливо правильно зберігати каву

Неправильне зберігання негативно позначається на смакових якостях кави і його ароматі. Підбадьорливий напій все тако ж бадьорить, але задоволення від його вживання вже немає: все-таки більшість людей п'є каву ще й заради насолоди його чарівним запахом і багатим смаком. Тому-то так важливо заздалегідь подбати про те, щоб кава зберігалася правильно.

Реклама

Та все-таки найкраще не зберігати каву, а купувати її невеликими порціями, щоб використовувати відразу. Звичайно, це не дуже вигідно з економічної точки зору зате аромат такої кави можна порівняти із ароматом напою, приготованого з зерен, які зберігалися протягом тривалого часу. В крайньому випадку, можна купувати про запас зелену каву, а потім вже обсмажувати і молоти її безпосередньо перед вживанням.

Зелені кавові зерна

Найкраще зберігається необсмажена кава. Цей різновид кавових зерен купують лише найбільші любителі напою, яким приносить задоволення самостійно підсмажувати зерна, доводячи їх до потрібної кондиції. Зелену каву можна зберігати в прохолодному темному місці при невисокій вологості. Оскільки повітря – головний ворог будь-якої кави, необхідно для зберігання використовувати пластиковий контейнер або скляну банку із щільною кришкою, що загвинчується. Банку цю слід загорнути в щільний папір або упакувати в непрозорий мішечок з тканини, щоб на зелені зерна не потрапляло світло.

У прохолодному місці в домашніх умовах необсмажену каву можна зберігатися більше року, практично не втрачаючи її властивостей. Але періодично, раз на чотири-шість місяців, бажано ненадовго висипати зерна на тканинну серветку для просушування, а потім упаковувати назад.

Реклама

Як зберігати обсмажені зерна

Термін зберігання обсмажених кавових зерен набагато менший. У домашніх умовах їх можна зберігати до двох тижнів. Ідеально для зберігання підійдуть керамічні баночки з кришкою, причому кришка повинна прилягати максимально щільно. Зберігаються обсмажені зерна при кімнатній температурі в темному місці. Можна використовувати для зберігання і нижню полицю холодильника.

Якщо зерна обсмажувалися самостійно, то в перші дні зберігання рекомендується періодично відкривати кришку банки. В наступні дні кришка повинна бути щільно закрита весь час. Якщо ж зерна придбані в магазині, то краще за все зберігати їх в оригінальній упаковці, яка дозволяє вберегти каву від контакту з повітрям.

Мелена кава

Мелену каву зберігати не рекомендується в принципі. Саме з цієї причини більшість кавоманів уникають купувати мелену каву в пачках, вважаючи за краще самостійно подрібнювати зерна. Не випадково найсмачнішим напій виходить зі свіжозмолотої кави: вже через годину зберігання кави позбавляється частини ароматичних речовин.

Реклама

Але виробники хоча б мають можливість упаковувати каву герметично, без доступу повітря, завдяки чому мелена кава може зберігатися якийсь час, не втрачаючи свій чарівний запах. В домашніх же умовах повністю виключити потрапляння повітря до меленого кави практично неможливо. Тому з кожним днем, навіть з кожною годиною напій стає все менш смачним.

Рекомендується зберігати мелену каву не більше трьох-чотирьох днів, причому для зберігання потрібно використовувати або оригінальну упаковку (якщо кава купувався в магазині) або посуд, що герметично закривається. Найкраще, якщо ємність буде невеликого обсягу: це допоможе краще зберегти аромат. Зберігається кава при кімнатній температурі і тільки в темному місці – коли ємність для нього зроблена з прозорого скла, бажано додатково упакувати її в папір або тканинний мішечок.

Де не треба зберігати каву

  • Найкраще кава зберігається при кімнатній температурі або в прохолоді. Не варто зберігати каву в холодильнику, а тим більше в морозильнику (виняток – тривале зберігання свіжообсмажених зерен). Не підійдуть для зберігання і занадто теплі місця, наприклад, полички над плитою або підвіконня, освітлене сонцем.
  • Найбільше шкодить кавовим зернам повітря, тому слід стежити за тим, щоб ємність з кавою щільно закривалася.
  • Другий ворог кави – волога. Бажано зберігати зерна в сухому місці.
  • Нарешті, третій ворог кави – світло, причому неважливо, сонячне чи штучне. З цієї причини слід вибирати для зберігання кави непрозорі ємності, а прозорі баночки або контейнери обов'язково упаковувати додатково.
  • Навіть герметично упаковану каву не варто зберігати поруч з гострозапашними продуктами. Часник, цибуля, різноманітні спеції або хімічні речовини – погані сусіди для кавових зерен.

Нагадаємо, раніше "Сегодня" розповідав, як підробляють кавові зерна. Також ми писали про добавки, які допомагають поліпшити смак кави.

Як правильно вживати фрукти, щоб вони приносили користь здоров'ю, дивіться у відеосюжеті: