Як їсти масло, щоб не поправитися: поради Уляни Супрун

20 грудня 2018, 13:07
Зловживання жирними продуктами може призвести до зайвих кілограмів

Уникайте вживання спреда і маргарину Фото: Whatwolf/Freepik

"Масло – важливий і корисний продукт, і не потрібно відмовляти собі в задоволенні з'їсти шматок свіжого хліба з маслом. Але, як з багатьма жирними або солодкими продуктами, головне – не перестаратися", – написала Уляна Супрун в своєму Facebook.

"Слід пам'ятати, що в маслі дійсно багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики. Наприклад, в 100 г масла насичених жирів в середньому половина – 50 г (для масла жирністю 81%), а це – подвійна денна норма для нашого організму", – застерегла глава МОЗ.

Реклама

За день нам радять споживати не більш як 20-30 грамів насичених жирів. Американська асоціація серця рекомендує зменшити цю кількість до 13 грамів (при раціоні 2000 кал на добу). Тому кількість масла, яке можна вживати, відповідно залежатиме від змісту в ньому насичених жирів і від вашого раціону.

Але бажано, щоб це було не більше 40 грамів на добу (для масла жирністю не вище 82%) і при відсутності інших насичених жирів в раціоні.

Що цікаво, твердження, що твердість або м'якість визначає справжність масла – міф. Ця характеристика залежить від сезонності – в весняно-літній період переважають низькоплавкі жири, а взимку – тугоплавкі. Підвищена крихкість масла може бути пов'язана з деякими недотриманням температурних умов в процесі збиванні вершків при виробництві продукту. При таких умовах плазма в жировій фазі може розподілятися нерівномірно, що надає маслу більшої твердості і крихкості.

Реклама

Як щодо інших продуктів, а саме замінників масла?

  • Спреди і маргарин – продукти, зовні схожі на масло, зате за складом далекі від нього. На їх упаковці можуть зображати корів або кіз, але не писати "вершкове масло". Тому коли купуєте масло, слід уважно читати написи на упаковці.
  • Маргарин до молочних продуктів жодного відношення не має. Зазвичай це гідрогенізовані рослинні олії в поєднанні з барвниками і ароматизаторами. Головна небезпека маргарину полягає у високому вмісті в ньому трансжирів – до 50%.
  • Спред – це емульсійна суміш молочного і рослинного жиру, де масова частка молочного жиру складає не менше однієї четвертої загальної кількості жиру в продукті. Вміст трансжирів у в ньому не повинна перевищувати 8%, як і в звичайному вершковому маслі.

Нагадаємо, раніше ми писали про головні відмінності масла від маргарину.

Дивіться відео і дізнайтеся, чому Уляна Супрун пропагує середземноморську дієту:

Реклама