Як їсти креветки: правила етикету і рецепти

7 лютого 2020, 10:09
Ми розповімо, як правильно готувати, подавати і чистити креветки

Креветки багаті на білок

Креветки – це чудове джерело протеїнів і швидка, легка закуска. У креветках міститься багато корисних жирних кислот Омега-3, вітамін В12, селен, а також антиоксиданти, які підвищують імунітет. До того ж креветки запобігають проблемам з серцем, хворобі Альцгеймера і навіть раку.

Дивіться відео, як приготувати іспанську паелью з креветками:

Реклама

Як їсти креветки? Можна купувати як заморожені креветки, які були попередньо зварені, так і сирі, які потрібно зварити самим.

Читайте також:

Як чистити і подавати креветки

Чистити та їсти креветки – це одне з найпростіших і водночас чудових задоволень, яке дарує нам море. Потрібно просто очистити креветки від панцира і вмочити в соус. Можна скропити їх невеликою кількістю лимонного соку. Але перш ніж їсти креветки, їх потрібно приготувати. Цей процес такий же простий, як і поїдання креветок.

Реклама

Креветки небезпечно їсти в спеку / Фото: Pexels

Найчастіше креветки продаються вже готовими до вживання і все, що вам залишається зробити – це очистити і з'їсти їх. Але є люди, які все ж вважають за краще ще трохи проварити креветки, куплені в магазині. Якщо ви вирішили зварити креветки, то не знімайте з них панцир, він додасть їм більше смаку. Коли креветки будуть готові до вживання, переверніть їх лапками догори. Пальцями притисніть креветку в районі голови і зніміть з неї панцир. У креветок він дуже тонкий, тому знімається досить легко. Постарайтеся зберегти хвіст креветки цілим, так як його можна використовувати для оздоблення страви. По мірі очищення кожної креветки, викладайте їх на тарілку. Чи не кладіть їх просто до купи, а акуратно розкладіть на тарілці так, щоб в центрі залишився порожній простір, куди ви поставите ємність з соусом.

Після того, як ви очистили всі креветки і розклали їх на тарілці, надріжте лимон і збризніть креветки лимонним соком. Можна також прикрасити страву лимонними часточками по краях. Вони служитимуть не тільки для прикраси, але і давати додатковий сік тим, кому це подобається. Потім поставте в середину тарілки соусницю. Тепер можете насолоджуватися прекрасним смаком креветок. Деякі люблять наливати соус для креветок в келих для шампанського. Тоді креветки потрібно розташувати по краях келиха по п'ять-шість штук, тоді у кожного буде свій власний креветковий коктейль.

Реклама

Рецепти страв з креветками

Можна приготувати також салат з креветок. Для цього обсмажте чотири великих шматки бекону на сковороді, потім додайте туди очищені креветки. Посоліть і поперчіть за смаком і залиште все на вогні на п'ять хвилин, поки креветки стануть непрозорими. Потім викладіть суміш креветок і бекону на тарілку, додайте туди баночку консервованої білої квасолі, яка додасть ще більше протеїнів вашій страві. Все добре перемішайте і подавайте страву зі свіжим шпинатом або руколою, трохи скропивши салат бальзамічним оцтом.

Салат з креветками

Ви можете використовувати креветки і для приготування буріто. Для цього збризніть готові до вживання креветки лимонним соком або соком лайма і загорніть їх в тортилью з цільного зерна разом з перцем, цибулею, салатом-латук, помідорами і кукурудзою.

А якщо ви хочете здивувати своїх домашніх оригінальною пастою, то змастіть креветки оливковою олією з сіллю і відправте їх в духовку на шість хвилин. Подавайте готові креветки, виклавши їх на тарілку з пастою.

Правила етикету

Креветки можна їсти руками

Якщо вам подали креветки в ресторані або в гостях, запам'ятайте деякі правила, як їх потрібно правильно їсти:

  • Їсти креветковий коктейль можна виделкою для устриць, хоча якщо її немає, то підійде будь-яка виделка невеликого розміру. Якщо креветка велика і ви не з'їсте її за один раз, то беріть виделкою кожну креветку і розріжте її на тарілці, на якій були подані креветки.
  • Якщо креветки подаються як головна страва, їсти їх потрібно за допомогою ножа і виделки.
  • Якщо соус до креветок подали в окремій ємності, то занурювати креветки туди можна тільки в тому випадку, якщо цей соус подали особисто вам, а не для всіх тих, хто сидить за столом. Якщо ж соус був поданий на всіх, то набирайте трохи соусу ложкою і кладіть його собі на тарілку і потім вмочуйте в нього креветки.
  • У деяких стравах креветки подають неочищеними. В такому випадку вам потрібно буде самим очистити креветки і скласти панцири на спеціально подану для цього тарілку.
  • Якщо креветки подаються в якості закуски, їх можна їсти руками. Беріть креветку за хвіст і занурюйте її в соус. Головне, щоб ви не вмочали одну і ту ж креветку в соус двічі.
  • До креветок в часниковому соусі зазвичай подають легке червоне вино, наприклад, Мерло. До смажених креветок або до креветок-гриль буде доречний Совіньон.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" ділилися рецептом кіша з креветками, лососем і зеленим горошком. Ми також писали, як приготувати смачний салат з креветками і авокадо.