Ханука-2020: готуємо традиційні страви на свято

9 грудня 2020, 16:25
Від пончиків з джемом суфганійот до картопляних латкесів

/ Фото: Pexels

Ханука 2020 почнеться із заходом сонця 10 грудня. Це дуже важливе для іудеїв свято, яке триватиме 8 днів. І кожного з цих днів у мінорі (свічнику) додається по одній свічці. Головна (перша) називається шамаш, вона "чергова". І горить до завершення Хануки. Запалювати свічку треба одразу ж після появи першої зірки. При цьому читаються молитви, благословляються світло та диво. Запалюють свічки чоловіки або хлопчики старше 9 років. Жінкам це робити теж можна. Хануку називають дитячим святом. Цими днями їм дозволяють не вчитися. І те, що традиційно готують на Хануку, дуже подобається дітям. Рекомендуємо і вам приготувати ці смачні страви.

Пончики суфганійот

Фото: Instagram / utkinannushka

Найголовнішою традиційною стравою на Хануку слід вважати дріжджові пончики суфганійот. Найпопулярніша начинка – фруктовий джем. Але є й інші варіанти: шоколад, варене згущене молоко й вершковий крем.

Реклама

Що знадобиться

  • 1 ст. л – сухі дріжджі
  • 4 ст. л – цукор
  • 3/4 склянки – тепле молоко
  • 2 1/2 склянки – борошно
  • дрібка солі
  • 1 ч. л – кориця
  • 2 яйця
  • 2 ст. л – топлене вершкове масло
  • полуничне варення

Як приготувати

  1. Змішати дріжджі, 2 столові ложки цукру і молоко. Поставити в тепле місце на 10-15 хв
  2. Відокремити жовтки від білків. Просіяти борошно і змішати його з цукром, що залишився, сіллю, корицею, жовтками і дріжджовою сумішшю.
  3. Місити тісто доти, щоб з нього можна було зліпити кулю. Вершкове масло розтопити і додати в тісто.
  4. Помісити ще небагато, щоб масло повністю розчинилося в тесті. Накрити рушником і поставити на ніч у холодильник.
  5. Розкачати тісто завтовшки 1/2 см. За допомогою склянки (5 см діаметром) вирізати з тіста 24 кружечки. Покласти по 1/2 чайної ложки варення в центр 12-ти кружечків. Сформувати пончики.
  6. Зліпити по краях. Змастити білком яйця. Поставити в тепле місце на 30 хвилин.
  7. Розігріти в каструлі або фритюрі олію. Покласти пончики на 5 хвилин. Почекати доки вони підрум'яняться з двох боків.
  8. Готові пончики покласти на паперові серветки. Посипати цукровою пудрою.

Читайте також:

Реклама

Латкеси (оладки) картопляні

Деруни без борошна та яєць

Традиційна ханукальна їжа. Латкеси схожі на наші деруни. Їх подають зі сметаною.

Що знадобиться

Реклама
  • 2 яйця
  • 3 ст. – терта вичавлена картопля
  • 4 ст.л – терта цибуля
  • 1 ч. л – мелений перець
  • 2 ст. л – борошно

Як приготувати

  1. Збийте яйця і змішайте їх з іншими продуктами
  2. Розігрійте в сковороді олію і викладайте тісто на неї столовою ложкою. Смажте латкеси з обох боків, доки не підрум'яняться.
  3. Подавайте гарячими зі сметаною.

Читайте також:

Сирні пончики

Сирні пончики з лимоном і корицею

Це ханукальна традиційна їжа. Печуть сирні пончики у величезній кількості, щоб пригостити всіх гостей.

Що знадобиться

  • 2-4 яйця
  • 200 г – цукор
  • 1/2 ч. л – сіль
  • 500 г – сир
  • 600 г – борошно
  • 2 ч. д – сода

Як приготувати

  1. Збийте яйця з цукром і сіллю. Додайте сир і перемішайте. Просійте борошно із содою і замісіть тісто.
  2. Розділіть тісто на кілька частин і викладіть на присипаний борошном стіл. Розкачайте в пласт, присипаючи борошном, до товщини 0,7 см.
  3. Виріжте формочкою або склянкою кружечки з тіста, а формою меншого діаметра виріжте з кружечків серединки, щоб вийшли кільця. Серединки можна зібрати і розкачати ще раз, а можна посмажити разом з пончиками – у вас вийдуть маленькі кульки.
  4. Розігрійте в каструлі олію. Смажте пончики з двох боків. Вони готові, коли зарум'яняться.
  5. Вийміть пончики шумівкою і покладіть на сито або паперові рушники. Подавайте, посипавши цукровою пудрою з ваніллю.

Веселої Хануки!

Тут дізнаєтеся, як їсти солодке і не гладшати.