Груша з сиром: як приготувати найсмачніший і красивий осінній салат

3 вересня 2019, 17:44
Салат з груші та сиру готується протягом десяти хвилин, але результат вартий святкової вечері

Салат з груші та сиру Фото: pixabay.com

Для прихильників вітчизняних кулінарних традицій поєднання сиру та груші виглядає екзотичним. Груша – солодка, сир – солонуватий. Як їх змішувати? Набагато логічніше виглядають фруктові салати з грушею. А з сиром, здавалося б, куди краще поєднуються ковбаса, шинка, яйця, часник, томати. Насправді груша і сир – поєднання класичне, благородне. Для європейської кухні – традиційне.

Сири у Франції, Італії подаються як десерт. Подачу доповнюють солодощі: мед, виноград, волоські горіхи, груша. Вважається, що саме солодкі добавки ідеально відтіняють солонуватий смак благородного сиру. Поєднання сиру та груші стало основою і для салатів: як десертних, так і закусочних.

Реклама

У десертних салатах з грушею і сиром домінують фруктові, солодкі кулінарні ноти. Чудовим доповненням стане заправка на основі меду, причому для пікантності до нього зазвичай додають французьку гірчицю або лимон. Сир для такого салату краще вибирати ніжний – з білою або рожевою цвіллю.

Десертний салат з грушею і сиром брі

Складові:

Реклама
  • груша – 1 шт.
  • сир з білою або рожевою цвіллю – 50 г
  • кедрові горіхи – 1 ч. ложка
  • солодкий зелений виноград – кілька ягід
  • мед – 1 ч. ложка
  • гірчиця французька – ½ ч. ложки
  • сік лимона – 1 ч. ложка

Рецепт приготування:

  1. Грушу наріжте тонкими, напівпрозорими скибочками. Викладіть на тарілці коло або сформуйте кошичок.
  2. Щоб груша не потемніли і придбала цікавий смаковий відтінок, полийте її лимонним соком. Сир наріжте тонкими квадратними скибочками або кубиками. Викладіть поверх груші.
  3. Змішайте мед з французькою гірчицею (не перетирати, щоб не роздавити зерна). У центр салату викладіть заправку, кілька крапель пустіть по білому полю тарілки.
  4. Прикрасьте салат виноградинами і посипте кедровими горішками.

Закусочні салати гостріші і солонуваті, хоча солодкість груші однак дуже відчутна. Для закусочного варіанту краще брати сорт сиру з яскравим, виразним смаком і ароматом: наприклад, рокфор, горгонзола або дор блю. У закусочні салати з грушею і сиром часто додають зелень, а іноді і цибулю (червону, білу, порей). Якщо використовується виноград, краще брати червоний, не надто солодкий. Для створення заправки можуть використовуватися оливкова олія, винний оцет, бальзамічний оцет, біле вино, лимон, чорний перець, іноді – гірчиця з медом.

Салат з грушею, руколою і блакитним сиром

Реклама

Складові:

  • груша – 1 шт.
  • сир з блакитною пліснявою – 50 г
  • рукола – маленький пучок
  • волоські горіхи, подрібнені або терті – 1 ч. ложка
  • лимон – половинка
  • оливкова олія – 1 ч. ложка
  • винний оцет – 1 ч. ложка
  • гірчиця французька – ½ ч. ложка
  • мед – ½ ч. ложка
  • чорний перець – щіпка

Рецепт приготування:

  1. Грушу наріжте кубиками, збризніть лимонним соком. Сир також наріжте кубиками. Викладіть на тарілку рукколу, сир, грушу і перемішайте, створивши легкий хаос.
  2. За допомогою віночка збийте заправку з оливкової олії, винного оцту, гірчиці, меду, чорного перцю.
  3. Полийте салат заправкою і посипте подрібненими або тертими волоськими горіхами.

Тепер ви можете здивувати гостей!

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами страв зі слив. Сайт "Сьогодні" також розповідав, що можна приготувати з дині.

Дивіться відео, як приготувати яблучно-грушеве вино: