Сливи мають безліч переваг для здоров'я. Їх можна їсти свіжими або додавати до різних страв. Зі сливами запікають м'ясо, готують з них пироги, варення і десерти.
Дивіться відео, як зробити сливове вино:
Сливи можна обсмажити на сковороді і подати як гарнір до свинини, качки або печінки. А на Сході дуже популярні гострі сливові соуси – чатні і ткемалі.
Сливовий пиріг за рецептом з газети The New York Times
Час приготування:
- 1 час 15 хвилин
Складові:
- 3/4 – 1 стакан цукру
- 1/2 склянки несолоного вершкового масла, розм'якшеного
- 1 стакан просіяного борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- щіпка солі (за бажанням)
- 2 яйця
- 24 половинки слив без кісточок
- цукор, лимонний сік і кориця – для посипання
Рецепт приготування:
- Нагрійте духовку до 180 градусів.
- Збийте цукор і масло в мисці. Додайте борошно, розпушувач, сіль і яйця і добре збийте.
- Викладіть тісто в роз'ємну форму діаметром 23-26 см. Покладіть половинки сливи шкіркою вгору на тісто. Злегка посипте цукром і збризніть лимонним соком, в залежності від солодощі фруктів. Посипте приблизно 1 чайною ложкою меленої кориці.
- Випікайте приблизно 1 годину. Дістаньте і вихолодіть; поставте пиріг в холодильник або заморозьте за бажанням. Або охолодіть до теплого і подавайте просто так чи зі збитими вершками.
Порада: Щоб заморозити пиріг, загорніть його в два шари фольги, помістіть в поліетиленовий пакет і закрийте. Перед подачею необхідно розморозити пиріг і розігріти його при 150 градусах.
Панна котта з карамелізованими сливами
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 300 мл жирних вершків
- 600 мл нежирних вершків або молока
- 260 г цукрової пудри
- 2 стручки ванілі
- 4 листки (20 г) желатину
- 500 г темних слив без кісточок, розрізаних на 2 або 4 частини
- 2 чайні ложки лимонного соку
Рецепт приготування:
- Налийте вершки в каструлю з 180 г цукрової пудри і 1 стручком ванілі, розрізаним навпіл. Нагрійте на слабкому вогні, помішуючи, щоб розчинився цукор. Доведіть до слабкого кипіння, потім зніміть з плити.
- Вкиньте желатин в миску з холодною водою на 5 хвилин. Злийте воду і відіжміть, потім додайте в теплі вершки і перемішайте до розчинення. Видаліть ваніль і перелийте суміш в 6 формочок ємністю 150 мл. Поставте в холодильник на 4 години.
- Розігрійте духовку до 180 ° С. Цукрову пудру, що залишилася, помістіть у невелику миску. Додайте насіння з стручка ванілі і перемішайте.
- Викладіть сливи шкіркою вниз у неглибоку форму для випічки. Скропіть лимонним соком і посипте цукровою пудрою з ваніллю.
- Наріжте стручок ванілі дрібними шматочками (близько 2 см) і викладіть на сливи. Запікайте в духовці протягом 20-25 хвилин, до готовності.
- Вихолодіть сливи і подавайте їх разом з панна коттою.
Оладки зі сливами
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 5 слив
- 1 яйце
- 50 г (2 ст.л.) цукру
- 100 г сметани
- 0,5 склянки борошна (80 г)
- 0,5 ч ложки розпушувача
- дрібка солі
- щіпка соди
- 2-3 ст.л. рослинної олії
Рецепт приготування:
- Сливи помити, розрізати навпіл і вийняти кісточки. Нарізати половинки слив невеликими кубиками.
- Збити яйце з цукром і сіллю. Додати сметану.
- Всипати борошно, змішане з содою і розпушувачем. Перемішати.
- Кількість борошна залежить від рідини сметани. Якщо сметана дуже рідка, то борошна слід додати більше. Підмішати в тісто шматочки слив.
- У сковороді на середньому вогні розігріти олію і посмажити оладки.
Сливове варення з ваніллю
Час приготуваня:
- понад 3 години
Складові:
- 1 1/4 кг підготовлених слив без кісточок
- 800 г цукру
- 1 лимон
- 1 стручок ванілі
Рецепт приготування:
- Сливи розріжте навпіл або на чотири частини.
- Вичавіть сік з лимона.
- Стручок ванілі розріжте навпіл і вишкребіть насіння.
- Засипте сливи цукром, додайте лимонний сік і вичавлені половинки лимона, а також насіння і стручок ванілі. Перемішайте. Накрийте і залиште на ніч, щоб сливи дали сік. Кілька разів перемішайте.
- Видаліть половинки лимона. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до мінімуму і варіть варення до бажаної консистенції. Готовність можна перевірити, капнув краплю гарячого варення на блюдце, охолоджене в морозилці. Якщо крапля не розтікається, значить варення готове.
- Видаліть стручок ванілі і розлийте варення в стерилізовані банки, закрийте стерилізованими кришками і укутайте до повного охолодження. Зберігайте при кімнатній температурі.
Сливовий смузі
Час приготування:
- 5 хвилин
Складові:
- 1 велика стигла слива (свіжа або заморожена, без кісточки)
- 1/2 склянки апельсинового соку або іншого фруктового соку
- 1/2 чашки простого йогурту або 1 очищений банан
- 1 чайна ложка тертого свіжого імбиру
Рецепт приготування:
- Помістіть всі інгредієнти в блендер і збийте до однорідності.
- Перелийте смузі в стакан і подавайте.
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, як зробити і законсервувати сливовий соус на зиму.
Читайте також: