Волоські горіхи допомагають у контролі ваги. Фото: flickr.com
Волоські горіхи відомі своїми чудодійними для здоров'я властивостями. Наприклад, всього 20 грамів горіхів в день знижують ризик передчасної смерті і цілого букета хвороб. Тепер же дослідники з Медичного центру Бет-Ізрейел в США довели, що волоські горіхи можуть захистити людину від переїдання, оскільки сприяють появі почуття ситості. Весь секрет полягає в нейрокогнітівному впливі на мозок, повідомляє vesti.ru.
Щоб точно визначити, який механізм запускають в головному мозку людей волоські горіхи, Фарр і її колеги запросили десять добровольців з ожирінням. Вони провели два тести, кожен з яких тривав по п'ять днів, тому поселили учасників випробування прямо в лікарняному комплексі, щоб максимально чітко відслідковувати їх споживання їжі.
Під час першої п'ятиденки добровольці споживали щодня коктейлі, що містять 48 грамів волоських горіхів – це денна норма для дорослої людини, рекомендована Американською діабетичною асоціацією (ADA). Інші п'ять днів учасники отримували так звані плацебо-коктейлі, що не містять волоських горіхів, але настільки ж поживні і мають відповідні смакові добавки.
Порядок двох "сеансів" був випадковим, тобто деякі учасники спочатку споживали горіхові коктейлі, а потім плацебо, інші – навпаки. Ні добровольці, ні самі дослідники не знали, кому і коли діставалися певного роду коктейлі. При цьому вчені постійно опитували учасників про їх почуття голоду, і ті кожен раз зізнавалися, що наситились швидше, коли їм давали коктейлі з волоськими горіхами.
В останній день кожного "сеансу" дослідники проводили добровольцям функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ). Під час сканування мозку фахівці показували учасникам зображення з "забороненими" продуктами (гамбургери і десерти) і корисними (різні овочі), а також фотографії нейтральних об'єктів (каменів, квітів).
Результати фМРТ показали наступне: коли добровольці бачили знімки бажаних "шкідливих", у них підвищувався активність в області мозку під назвою островкова частка. Вона відповідає за формування свідомості, а також відіграє роль в утворенні емоцій.
Найцікавіше, що після горіхових коктейлів активність в цій області була менш високою, ніж після прийняття плацебо. Іншими словами, смачних, але шкідливих продуктів учасникам хотілося вже не так сильно.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
На думку експертів, островкова частка, ймовірно, бере участь в когнітивному контролі – це означає, що люди учасники приділяють більше уваги вибору продуктів харчування і вибирають хоч і менш бажану, але більш корисну їжу.
Тепер дослідники планують провести тести з різними порціями волоських горіхів, щоб дізнатися, чи впливає їх кількість на роботу островковой частки і чи є який-небудь межа, після якого вона вже не стає ще більш активною.
Крім того, вчені мають намір відшукати інші продукти, а також природні гормони, які можуть діяти на мозок людини аналогічним чином і допомагати людям контролювати апетит. Ці роботи можуть привести до створення нових методів лікування і профілактики ожиріння, впевнені фахівці.
Наукова стаття за підсумками дослідження опублікована в спеціалізованому виданні Diabetes, Obesity and Metabolism.