Волоські горіхи допомагають контролювати апетит – учені

21 серпня 2017, 12:54
Цей продукт сприяє появі почуття ситості

Волоські горіхи допомагають у контролі ваги. Фото: flickr.com

Волоські горіхи відомі своїми чудодійними для здоров'я властивостями. Наприклад, всього 20 грамів горіхів в день знижують ризик передчасної смерті і цілого букета хвороб. Тепер же дослідники з Медичного центру Бет-Ізрейел в США довели, що волоські горіхи можуть захистити людину від переїдання, оскільки сприяють появі почуття ситості. Весь секрет полягає в нейрокогнітівному впливі на мозок, повідомляє vesti.ru.

Щоб точно визначити, який механізм запускають в головному мозку людей волоські горіхи, Фарр і її колеги запросили десять добровольців з ожирінням. Вони провели два тести, кожен з яких тривав по п'ять днів, тому поселили учасників випробування прямо в лікарняному комплексі, щоб максимально чітко відслідковувати їх споживання їжі.

Реклама

Під час першої п'ятиденки добровольці споживали щодня коктейлі, що містять 48 грамів волоських горіхів – це денна норма для дорослої людини, рекомендована Американською діабетичною асоціацією (ADA). Інші п'ять днів учасники отримували так звані плацебо-коктейлі, що не містять волоських горіхів, але настільки ж поживні і мають відповідні смакові добавки.

Порядок двох "сеансів" був випадковим, тобто деякі учасники спочатку споживали горіхові коктейлі, а потім плацебо, інші – навпаки. Ні добровольці, ні самі дослідники не знали, кому і коли діставалися певного роду коктейлі. При цьому вчені постійно опитували учасників про їх почуття голоду, і ті кожен раз зізнавалися, що наситились швидше, коли їм давали коктейлі з волоськими горіхами.

В останній день кожного "сеансу" дослідники проводили добровольцям функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ). Під час сканування мозку фахівці показували учасникам зображення з "забороненими" продуктами (гамбургери і десерти) і корисними (різні овочі), а також фотографії нейтральних об'єктів (каменів, квітів).

Реклама

Результати фМРТ показали наступне: коли добровольці бачили знімки бажаних "шкідливих", у них підвищувався активність в області мозку під назвою островкова частка. Вона відповідає за формування свідомості, а також відіграє роль в утворенні емоцій.

Найцікавіше, що після горіхових коктейлів активність в цій області була менш високою, ніж після прийняття плацебо. Іншими словами, смачних, але шкідливих продуктів учасникам хотілося вже не так сильно.

На думку експертів, островкова частка, ймовірно, бере участь в когнітивному контролі – це означає, що люди учасники приділяють більше уваги вибору продуктів харчування і вибирають хоч і менш бажану, але більш корисну їжу.

Реклама

Тепер дослідники планують провести тести з різними порціями волоських горіхів, щоб дізнатися, чи впливає їх кількість на роботу островковой частки і чи є який-небудь межа, після якого вона вже не стає ще більш активною.

Крім того, вчені мають намір відшукати інші продукти, а також природні гормони, які можуть діяти на мозок людини аналогічним чином і допомагати людям контролювати апетит. Ці роботи можуть привести до створення нових методів лікування і профілактики ожиріння, впевнені фахівці.

Наукова стаття за підсумками дослідження опублікована в спеціалізованому виданні Diabetes, Obesity and Metabolism.