Готуємо ситний "Пастуший пиріг" – покроковий рецепт

3 грудня 2020, 13:07
Оцініть на смак гордість ірландської та британської кухонь

Навряд чи ви знайдете паб в Ірландії або Англії, де б до пива не пропонували шматочок "Пастушого" або "Котеджного пирога". Там пишаються цією стравою, вважають її кулінарним надбанням. І попри те, що чогось вишуканого в ній немає, м'ясний фарш і картопляне пюре – основні інгредієнти, свого часу він був порятунком під час нестачі продуктів. І можливо, як данину непростому минулому та вмінню виживати, жителі Туманного Альбіону ставляться до "Пастушого пирога" із шаною. Розповімо коротку історію страви.

Що це за пиріг?

Реклама

Назва "Пастуший пиріг" з'явилася в середині 1800 років в Ірландії. Зрозуміло, що його брали із собою на роботу місцеві пастухи. Як правило, ця страва готувалася так: залишки недільного обіду (баранина, овочі, картопля) запікалися. Це ситно та смачно.

Приблизно ж цього періоду в Британії цю страву переінакшили, додаючи до неї замість баранини яловичину. Називали її "Котеджним пирогом". Тоді бідні жили в маленьких котеджах для робітників. Люди були змушені економити й готувати із залишків їжі. Звісно, тоді в Британії про ірландський "Пастуший пиріг" знали.

Звісно, сьогодні готувати цю страву можна з будь-яким м'ясом – усе на ваш смак. Але ми вирішили звернутися до класичного рецепту "Пастушого пирога".

Реклама
Фото: Instagram/cookedbyalexandra

Що треба для "Пастушого пирога"

  • 250 гр. баранячого фаршу
  • 1 головка ріпчастої цибулі
  • 1 невелика морква
  • 1 зубчик часнику
  • 1,5-2 ст.л. томатної пасти
  • 1/4 перцю чилі без насіння і білих прожилок
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • 1/2 ч.л. сушеного чебрецю
  • сіль
  • 100 гр консервованого гороху
  • 100-150 мл. води
  • 3-4 шт картоплі
  • 100 мл. молока
  • 100 мл. вершків 22%
  • 2 ст.л. вершкового масла
  • 1 маленьке лаврове листячко

Готуємо "Пастуший пиріг"

Фото: Instagram/plantbasedmeesh
  1. Поставте картоплю варитися. Цибулю наріжте кубиками, моркву натріть на дрібній тертці. Часник і перець чилі дрібно нарізати.
  2. Усе це обсмажити на оливковій олії до прозорості цибулі.
  3. Додайте фарш і обсмажуйте до золотистого кольору.
  4. Додайте томатну пасту й тушкуйте 10 хв. Додайте горошок.
  5. Підготуйте соус для картоплі. Вершкове масло, чебрець і лаврове листя, молоко та вершки поставте на вогонь, доведіть до кипіння.
  6. Процідіть молочну суміш через сито і вилийте в варену картоплю. Приготуйте пюре, воно має бути не дуже рідким.
  7. На дно форми для запікання викладайте шар м'яса. Воно має заповнити половину форми.
  8. Зверху – пюре і ставимо запікатися в розігріту до 220 градусів піч на 7-10 хв.

А тут знайдете рецепт солодких пирогів: скандинавського пирога з яблуками і родзинками і яблучного пирога з журавлиною.