Як приготувати розсипчасту кутю та її класичний рецепт
Щороку 19 січня православні християни відзначають Водохреща, а 18 січня ввечері – Водохресний святвечір. Це вечір-приготування, день суворого посту. Тому Водохресний святвечір часто називають "голодною" або "бідною" (другою) кутею.
Дивіться відео про купання на Водохреща:
Таку назву можна пояснити по-різному: цього дня до першої зірки наші предки утримувалися від їжі і пили зовсім потроху. Потім вся родина сідала за стіл і їла пісні, або "голодні" страви". Були дозволені тільки пісні каші, овочі, чай, компот, хліб, а також сочиво з рису або пшениці, маку, меду і родзинок. Головне, щоб все було скоромно, без надмірностей.
Голодна кутя на Водохресний святвечір
Час приготування:
- більше 3-х годин
Калорійність:
- 232 ккал на 100 г
Інгредієнти:
- 1 стакан пшениці
- 100 г маку
- 1 стакан очищених волоських горіхів
- 100 г родзинок
- вода
- рідкий мед
Спосіб приготування:
- Пшеницю промити, залити холодною водою і залишити на ніч.
- Промити, влити 3,5 склянки води і варити на слабкому вогні близько 2 годин. Зберегти 100 мл відвару.
- Мак залити окропом, залишити до охолодження води. Злити рідину, розтерти мак до білого.
- Волоські горіхи порубати. Ізюм залити на 10 хвилин окропом, обсушити.
- З'єднати в мисці всі інгредієнти, додати до куті мед за смаком і 100 мл відвару.
Корисна порада
Кутю можна заливати не водою від крупи, а узваром. Тоді меду знадобиться менше.
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, що відбувається з людиною після хрещення водою. Ми також ділилися порадами, як правильно занурюватися в ополонку.