"Голодна" кутя на Водохресний святвечір: як її приготувати

18 січня 2020, 12:00
До свята Водохреща готують останню кутю різдвяно-новорічних свят – "голодну"

Як приготувати розсипчасту кутю та її класичний рецепт

Щороку 19 січня православні християни відзначають Водохреща, а 18 січня ввечері – Водохресний святвечір. Це вечір-приготування, день суворого посту. Тому Водохресний святвечір часто називають "голодною" або "бідною" (другою) кутею.

Дивіться відео про купання на Водохреща:

Реклама

Таку назву можна пояснити по-різному: цього дня до першої зірки наші предки утримувалися від їжі і пили зовсім потроху. Потім вся родина сідала за стіл і їла пісні, або "голодні" страви". Були дозволені тільки пісні каші, овочі, чай, компот, хліб, а також сочиво з рису або пшениці, маку, меду і родзинок. Головне, щоб все було скоромно, без надмірностей.

Читайте також:

Реклама

Голодна кутя на Водохресний святвечір

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Калорійність:

Реклама
  • 232 ккал на 100 г

Інгредієнти:

  • 1 стакан пшениці
  • 100 г маку
  • 1 стакан очищених волоських горіхів
  • 100 г родзинок
  • вода
  • рідкий мед

Спосіб приготування:

  1. Пшеницю промити, залити холодною водою і залишити на ніч.
  2. Промити, влити 3,5 склянки води і варити на слабкому вогні близько 2 годин. Зберегти 100 мл відвару.
  3. Мак залити окропом, залишити до охолодження води. Злити рідину, розтерти мак до білого.
  4. Волоські горіхи порубати. Ізюм залити на 10 хвилин окропом, обсушити.
  5. З'єднати в мисці всі інгредієнти, додати до куті мед за смаком і 100 мл відвару.

Корисна порада

Кутю можна заливати не водою від крупи, а узваром. Тоді меду знадобиться менше.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, що відбувається з людиною після хрещення водою. Ми також ділилися порадами, як правильно занурюватися в ополонку.