Що зі страв обов'язково варто скуштувати в Одесі: гід "Сьогодні" (частина 2)

6 жовтня 2020, 18:08
Одеська кухня – це одна з фішок південного регіону

І побачити, і скуштувати! "Сьогодні" продовжують розповідати про те, чим туристу зайнятися в Одесі восени. Цього разу ми вирушимо гастрономічними маршрутами та розповімо, що обов'язково варто скуштувати зі страв, перебуваючи в Одесі.

Сюжет Анастасії Середи Відео: Сьогодні

Столітрові дерев'яні бочки вишикувались у спеціальному темному павільйоні, очікуючи свого часу. На бочках вказано сорт і дату початку витримки – так народжується коньяк. Одесити запевняють, що знають про коньячну справу найдрібніші деталі.

Реклама

"Існує понад дві тисячі ароматів, смаків і післясмаків коньяку. Але ви зі своїм нюхом схильні розрізняти тільки ті аромати, які оточують вас в повсякденному житті: інжир, фіалка, гвоздика, ваніль, спеції, дим, тютюн, чорнослив", – розповідає екскурсовод Сергій Гайдарджі.

Читайте також:

А за роки взаємодії спирту з бочкою в напої можна відчути тонкі нотки деревини. До речі, працівники називають коньяк "доля ангела" через те, що довго зберігаючись у бочці, напій випаровується і за 20 років його залишається тільки 45 відсотків. Саме тому маркові напої такі дорогі.

Реклама

Любителі вина тепер можуть насолодитися віртуальною дегустацією вин в Аргентині

Відома Одеса і винами. "Наші землі Бессарабії дають винограду максимальну смакову насиченість, яка могла народитися тільки в цьому сонячному краї", – упевнений представник винного підприємства Анатолій Чмих.

Уявити собі Одесу без рибних і м'ясних страв неможливо: бичок, форшмак, ікра з синіх, тюлька і фаршировані шийки. Взагалі, страви з Одеси – це одна з фішок південного регіону.

Реклама

Корінний одесит і ресторатор Сава Лібкін розкриває секрет приготування вареників з камбалою: свіжа камбала, крапелька картопляного пюре, ложечка вершкового масла, трохи петрушки, тонке тісто і співвідношення начинки шість до чотирьох. Вартість однієї порції в закладі – 300 гривень, і поласувати такими варениками можна тільки в Одесі.

В Одесі також варто замовити мідії або устриці

А ось потрапивши на місцеві ринки або ярмарки, місцеві рекомендують не обходити рядів з мідіями та устрицями.

"Якщо брати тих самих французів, які є гуру цієї страви – вони на сьогодні навіть хліб випікають з устрицями. Але класика устриці – це її відкрити та додати пару крапель лимонного соку", – ділиться продавець устриць Олексій Мостовий.

За день туристи з'їдають до п'яти тисяч кілограмів устриць. Ціни на них – від п'ятдесяти гривень за штуку.

Раніше ми розповідали про осінній раціон і як правильно харчуватися з настанням холодів.