Гаспачо: секрети приготування холодного іспанського супу

23 травня 2018, 14:00
Існує безліч рецептів гаспачо – цей суп буває червоним, зеленим, білим і "золотим"

Гаспачо подають з різними гарнірами Фото: depositphotos.com

Спекотного літнього дня мало кому хочеться їсти обпалюючий наваристий суп. Набагато кращим вибором буде холодна перша страва, пікантна, легка, не дуже калорійна, багата вітамінами. Всім цим вимогам ідеально відповідає апетитний іспанський суп гаспачо.

Справжній іспанський смак

Реклама
Для гаспачо потрібні по-справжньому стиглі помідори
Фото: depositphotos.com

У кожній національній кухні є свої улюблені продукти. Так, у всьому Середземномор'ї з великою пошаною ставляться до оливкової олії, люблять часник і свіжі овочі. В Іспанії особливо цінують помідори. Виросли під яскравим південним сонцем, вони мають виразний смак і яскравий аромат. Якщо використовувати для приготування гаспачо такі соковиті помідори, суп вийде особливо смачним.

Ще один секрет справжнього гаспачо – олія. Обов'язково оливкова і обов'язково – першого віджиму. Про користь оливкової олії можна говорити нескінченно: вона оздоровлює серце і судини, прискорює обмін речовин, служить для профілактики шлунково-кишкових захворювань, володіє антиканцерогенним ефектом і знижує тиск.

Аромат томатів та оливкової олії в Андалузії гаспачо відтіняються тонким запахом спецій. Справжній аромат Іспанії додасть страві пара крапель бальзамічного оцту. Крім того, з гаспачо чудово поєднуються прованські трави, популярні в середземноморській кухні. У суп можна додати базилік, чебрець, майоран, орегано, петрушку, розмарин. При цьому трави можуть бути як сушені, так і свіжі – існують навіть рецепти гаспачо без помідорів на основі пряної зелені.

Реклама

Втім, якщо гаспачо готується на томатній основі, сухі трави цілком доречні: так само, як і свіжі, вони розтираються з сіллю перед додаванням в суп. Ця проста операція дозволяє якнайкраще розкрити аромат прованських трав.

Іспанський характер в різних варіаціях

Гаспачо з кавуном
Фото: depositphotos.com

Як і інші народні страви, гаспачо готується за найрізноманітніших рецептами. В маловідомий сьогодні білий гаспачо кладуть пшеничний хліб, оцет, мигдаль і оливкову олію. Зелений гаспачо спочатку готували з огірками і пряними травами, а сьогодні в цей різновид додають будь-які овочі зеленого кольору, наприклад, зелений перець або авокадо. На батьківщині страви, в Андалузії, в тарілку з гаспачо обов'язково додають наколотий лід. У Сеговії блюдо приправляють кмином і базиліком. У Хересі існує традиція додавати в суп нарізану кільцями ріпчасту цибулю. У Малазі гаспачо готують на телячому бульйоні, додають в нього свіжий виноград і мигдаль. Існує навіть гарячий гаспачо, який, втім, крім назви має дуже мало спільного з крижаним томатним супом, який готують в Андалузії.

Реклама

І все-таки для більшості любителів іспанської кухні гаспачо – це перш за все холодний суп з томатів з оливковою олією і часником. Іноді його роблять густим, але частіше розбавляють водою до рідкого стану. Існує навіть традиція подавати гаспачо в глечиках, як напій.

Базовий рецепт гаспачо

У гаспачо обов'язково додають хліб
Фото: depositphotos.com

Приготувати гаспачо дуже просто. Потрібно взяти свіжі помідори і огірки, додати цибулю, часник, солодкий перець. Всі інгредієнти дрібно нарізати і подрібнити за допомогою блендера в пюре. У цьому пюре розмочуються невеликі шматочки білого хліба без кірок, після чого суміш ще раз подрібнюється. Після цього майбутній суп приправляється оливковою олією з оцтом і розбавляється водою. Залишилося приправити страву сіллю, перцем і оцтом, а також дати йому "дозріти" протягом кількох годин у холодильнику.

Іноді гаспачо готують без додавання огірків, іноді обходяться без перцю або без цибулі. Деякі рецепти не припускають навіть використання білого хліба. Але без цього інгредієнта суп втрачає право на власну назву: слово "гаспачо" в перекладі з арабської означає "розмочений хліб". Втім, сучасні кухарі часто не додають хліб безпосередньо в суп, а подають окремо у вигляді хрустких сухариків.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати гаспачо з буряка. Сайт "Сегодня" також ділився рецептами холодних супів: гаспачо, окрошки і свекольника. Крім цього, ми писали, як приготувати окрошку на сметані з м'ясом.

Дивіться відео, як приготувати дивовижне повидло з помідорів: