Їжа на Масницю: що приготувати, крім млинців

11 лютого 2020, 09:00
Масний тиждень називається Сирним тижнем або м'ясопусною седмицею

Класичні млинці подають з ікрою або сметаною

Масниця – народне слов'янське свято, яке відзначають протягом тижня перед Великим постом. У 2020 вона пройде з 24 лютого по 1 березня.

Дивіться відео, як святкують Масляну в різних країнах світу:

Реклама

Масниця сягає своїм корінням в язичництво, втілюючи веселі проводи зими і зустріч весни. Готуватися до цього свята в багатьох регіонах було прийнято заздалегідь. Ще з попередньої святковому тижні суботи.

Читайте також:

Реклама

Кожен день масляного тижня має свою назву:

  • Понеділок – Зустріч;
  • Вівторок – Загравання;
  • Середа – Лакомка;
  • Четвер – Розгуляй;
  • П'ятниця – Тещин вечір;
  • Субота – Посиденьки зовиці;
  • Неділя – Прощений день.

Під час Масниці церковний статут забороняє вживати м'ясо. При цьому дозволені вершкове масло, сир, яйця, молоко і риба. Млинці печуться весь тиждень в кожному домі, на млинці звуть гостей і всюди ними пригощають. Їх традиційно начиняють ікрою, сиром, сметаною або варенням.

Масляну відмічають перед великим постом

Реклама

Крім млинців, на Масницю прийнято готувати оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки, булочки, печиво "хмиз" і різноманітну випічку. А в Прощену неділю, останній день перед Великим постом, головне блюдо на столі – яєчня.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як святкують Масницю в різних країнах світу. "Сьогодні" також ділилися національними рецептами млинців.