Їжа майбутнього: чим ми харчуватимемося через 10 років

21 квітня 2018, 07:58
Дізнайтеся, як вчені пропонують боротися з продовольчою кризою

Молекулярна їжа

В майбутньому людей на планеті стане ще більше, а їжі – менше. Тому вчені вже зараз намагаються розробити нові продукти в лабораторіях. Які продукти зможуть нагодувати людство і не нашкодити?

Штучне м'ясо

Реклама
Фото: Gizmodo

У 2013 році собівартість бургера з котлетою з вирощеного в лабораторії м'яса становила понад $ 300 000, а тепер ледь перевищує $ 10. При цьому вчені продовжують удосконалювати технології, щоб зробити штучне м'ясо ще більш доступним і нарешті вивести його на глобальний ринок в найближче десятиліття.

Більшість лабораторних методик вирощування м'яса мають на увазі використання справжніх тваринних клітин, отриманих із сироватки крові. У біореакторі з клітин формується мускулатура, яка і стає основою м'яса.

За словами виробників, штучне м'ясо обіцяє стати затребуваним продуктом за рахунок ряду переваг: воно має смак не гірше натурального, при цьому не накачане антибіотиками, не було вирощено поруч із загазованого трасою, що не передбачає вбивства живих істот і, до того ж, буде коштувати дешевше.

Реклама

Рослинні яйця

Веганські яйця
amazon.com

Вони зроблені з компонентів рослинного походження і вже продаються в американських супермаркетах. Головні споживачі цих яєць – вегетаріанці.

Виробники вегетаріанських яєць стверджують, що вони корисніші і смачніші за справжні. Цей унікальний продукт може замінити яйця в омлеті, в складі випічки, майонезі та інших соусах, які раніше не могли собі дозволити люди, що вживають виключно рослинну їжу.

Реклама

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Їжа, роздрукована на 3D-принтері

Фарби для 3D-принтера
Фото: 3DPrint.com

Їжу можна не тільки зварити або посмажити, а й надрукувати на 3D-принтері – адже це швидко, зручно і незвично. Такий концепт існує вже кілька років, і вчені прогнозують, що в найближчому майбутньому подібні пристрої з'являться на кожній кухні.

На даний момент друк на 3D-принтері займає зовсім небагато часу. Наприклад, для приготування шоколадного десерту необхідно близько 10 хвилин.

Дихальна їжа

Дихальний кави
Фото: Wired

Гарвардський професор розробив кофеїн і шоколад, які можна вживати шляхом вдихання, і запустив свою лінію продукції, куди входять такі продукти, як AeroShot Pure Energy (кофеїн + вітамін В), Le Whif (дихальний шоколад, без калорій).

Молекулярна їжа

Молекулярна іжа
Фото: pixabay.com

Молекулярна кухня – це своєрідний кулінарний феномен, який заснований на знаннях молекулярних властивостей продуктів і використанні унікальних технологій. Така кухня дарує абсолютно неймовірні смакові відчуття: на тарілці – нібито фруктове желе, але на смак – зовсім як свіжа полуниця.

Шеф-кухарі, як вчені, працюють зі шприцами і використовують екстремальні температури, наприклад, мінус 196 градусів. Так з твердого огірка можна зробити желе, з оливкового масла – пінку, а томатний сік забарвити в білий колір. Подібні фокуси з продуктами залежать від їхніх хімічних текстур.

Нагадаємо, раніше ми писали, як готують страви молекулярної кухні. Ми також писали про найнезвичайніші десерти з різних країн світу