Дієтологи розповіли, як правильно готувати картоплю, щоб не погладшати

16 вересня 2015, 05:19
Картопля багата калієм і фосфором, але вживати її в їжу у великих кількостях не варто

Картоплю можна їсти без шкоди для фігури. Фото lady.qip.ru

Картопля – мабуть, найсуперечливіший продукт в дієтичному раціоні. Так, багато хто любить картоплю за її прекрасний смак і здатність вгамовувати почуття голоду. Однак заяви про те, що від картоплі можна погладшати і ніяк не можна схуднути, змушують багатьох виключати з раціону цей продукт.

Останнім часом все більше дієтологів заявляють, що шкода картоплі для фігури сильно перебільшена. Так, смажена картопля в маслі або її поєднання з важкими жирними соусами стрункості не додадуть, а от якщо її правильно приготувати, тоді жодних проблем не буде, пише hochu.ua.

Реклама

ЧИ МОЖНА ЇСТИ КАРТОПЛЮ НА ДІЄТІ: МЕТОДИ ПРИГОТУВАННЯ

Якщо правильно готувати картоплю, вона не зашкодить фігурі. І, якщо ти любиш картоплю, не варто від неї відмовлятися. Для дієтичного харчування вари картоплю, заправляючи її нежирною сметаною і запікай її в духовці. Такі методи обробки зберігають всі корисні речовини продукту, а також дозволяють насолодитися улюбленою стравою.

Дієтологи радять їсти картоплю з овочами, не поєднуючи її з м'ясом, не заправляючи майонезом або кетчупом. Наприклад, запечи її з грибами і сиром, їж пюре з соте, або ж просто включи фантазію і придумай щось своє. Пам'ятай, оливкову або соняшникову олію додавати в картоплю можна, не боячись зайвих сантиметрів на талії, а от від вершкового масла краще відмовитися.

Реклама

Багато хто думає, що варена і печена картопля – це нудно, оскільки більшість з нас звикли до того чи іншого смаженого варіанту. Однак, якщо трохи пофантазувати, можна придумати (або знайти) багато цікавих варіантів приготування пюре. Наприклад, додай в блюдо вершковий сир і трохи обсмажені помідори, або ж вассабі. Також можна додати тертий твердий сир.

До варіанту "здорової" картоплі відноситься і запечений варіант у фользі: помий картоплю, обгорни її у фольгу і відправ в духовку на 40 хвилин. Після приготування туди можна додати трохи сметани або сиру. А якщо доповнити таку страву якимось цікавим салатом, то можна отримати майже ресторанний варіант.

Калорійність картоплі – 80 калорій на 100 грам. Вона багата калієм і фосфором, залізом, кальцієм, а також низкою амінокислот. У картоплі є навіть вітамін С (20 мг на 100 грам). В принципі, 300 грам картоплі здатні забезпечити добову норму вуглеводів. Дієтологи радять в день, коли ти їси картоплю, виключити з раціону каші і борошняне.

Реклама

Картопля за рахунок свого складу знижує рівень холестерину, а також стимулює виведення зайвої рідини з організму. Так, якщо під час застілля закушувати алкоголь картоплею, то на ранку не буде набряків. Крім того, картопля позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, нормалізує стілець і захищає шлунок від подразнення.