Дієтолог назвав головні правила ефективного схуднення за допомогою вуглеводів

13 вересня 2017, 17:46
Вуглеводи відіграють важливу роль у створенні серотоніну – "щасливого" гормону

Дуже важливо худнути без шкоди для здоров'я. Фото: pixabay.com

Тема безвуглеводної дієти захопила уми багатьох тих, що худнуть, але природа вуглеводів насправді дуже складна і демонізація цілої групи продуктів харчування зовсім не розумна, пише The Independent.

За словами дієтолога Рианнон Ламберт, очищені і складні вуглеводи дуже різні, і важливо робити відмінності між ними. Багато досліджень показали, що стійкий крохмаль (знайдений у вуглеводах) допоможе вам менше їсти, спалювати більше калорій, почуватися енергійнішими і стресостійкішими, знижують рівень холестерину.

Реклама

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Звісно, вівсяні коржі і випічка – ті ж вуглеводи, але вибираючи перше, ви будете довше ситі і наповнені енергією. Якщо ви хочете їсти вуглеводи і худнути, вам слід дещо знати про них.

  • Їжте правильні вуглеводи

Давайте візьмемо картоплю як приклад – Ламберт називає їх "живильною електростанцією". Є картопляні чіпси або картопля фрі – обсмажені у великій кількості рослинного масла, а є запечена картопля з оливковою олією і розмарином. Різниця – колосальна.

Реклама
  • Низковуглеводна дієта не означає кетогенна

Можна з'їдати до 100-150 грам вуглеводів на день. Такий раціон, наприклад, може включати в себе кілька шматочків фруктів і навіть невелику кількість цілих крохмалистих продуктів, таких як картопля.

  • Не всі вуглеводи містять "шкідливий цукор"

Є багато різних типів цукру, включаючи глюкозу, фруктозу і галактозу. Хоча крохмалі, такі як зерно і картопля, в травному тракті переробляються на глюкозу, підвищуючи рівень цукру в крові, але кількість цукру в картоплі не так велика, як в шоколаді.

  • Ви можете набрати вагу, вживаючи в їжу продукти з низьким вмістом вуглеводів

Люди після низьковуглеводної дієти часто їдять продукти з високим вмістом жиру і калорій. Але слід пам'ятати, навіть хороший жир в занадто великій кількості може викликати проблеми зі збільшенням ваги.

Реклама

Волокно має значення для здорового кишечника, який пов'язаний з підтриманням здорової ваги. Деякі дослідження навіть показали, що волокна, особливо розчинні волокна (наприклад, ті, що в вівсі), можуть призвести до втрати ваги і зниження холестерину.

  • Вуглеводи роблять вас щасливими

Життя без вуглеводів робить вас дратівливими. Це відбувається тому, що вуглеводи відіграють важливу роль в створенні серотоніну, "щасливого" гормону.

"Одна з амінокислот (будівельних блоків білка) триптофан відіграє ключову роль в цьому, – говорить Ламберт. – Триптофан перетворюється на серотонін, з серотоніну на мелатонін, який бере участь в нашому циклі сну. Це робить нас щасливими і допомагають краще спати, а це важливі фактори для зниження ваги".