Дієтичні продукти можуть викликати ожиріння – вчені

27 квітня 2017, 18:07
Фахівці кажуть, що багато нібито знежирених продуктів насправді містять багато цукру

Фото: pixabay.com

Знежирені продукти, представлені виробниками як "дієтична" їжа, можуть бути небезпечні для здоров'я. До такого висновку прийшли американські вчені з університету Джорджії в Атенсі, експериментуючи з раціоном лабораторних мишей.

Як повідомляється в журналі Physiology & Behavior, багато нібито знежирені продукти насправді містять багато цукру. Використовуючи яскраві упаковки і красиві назви, вони тільки маскуються під дієтичну їжу, але при цьому сильно шкодять печінці.

Реклама

Щоб з'ясувати, як подібні продукти впливають на організм, вчені стали спостерігати за життям декількох груп щурів. Частину гризунів вони годували звичайною їжею. Інші отримували висококалорійні жирні продукти. А третя група харчувалася "дієтичними" ласощами з великою часткою вуглеводів і майже повною відсутністю жиру.

Через місяць тварин зважили і перевірили їх життєві показники: частку жиру в організмі, склад крові і мікрофлори в кишечнику.

В результати у щурів, що харчувалися жирною їжею і "дієтичною" їжею з великою кількістю цукру, всі показники виявилися практично однаковими. І ті, і інші набирали вагу, жир почав накопичуватися в печінці. У мозку і кишечнику також відбулися негативні зміни. При цьому тварини, які харчувалися правильно, в кінці експерименту так і залишилися здоровими.

Реклама

"Турбує те, що при вживанні" дієтичної "їжі організм виробляє жир в два рази ефективніше, ніж у всіх інших випадках, – каже професор Кшиштоф Чаю. – На такій дієті щурам треба в два рази менше калорій, щоб погладшати так само сильно, як їх родичам, які вживали жирну їжу".

Фахівці радять: щоб уникнути ожиріння, потрібно уважно дивитися на склад продуктів, рахувати кількість цукру, жирів і вуглеводів.

Раніше медики Великої Британії заявили, що ожиріння здатне передаватися від однієї людини до іншої, як інші інфекційні хвороби.