Десять міфів про холестерин

19 червня 2017, 05:05
Холестерин не є причиною атеросклерозу, його не можна переїсти, а підвищуватися він може і у худеньких

Все, що потрібно знати про холестер

НАШИ ЭКСПЕРТЫ:

  • Людмила Денисенко, дієтолог , член Європейської асоціації з вивчення ожиріння
  • Юлія Шарупич, кардіолог КНП " КДЦ Шевченківського району "
  • Наталія Шамало, сімейний лікар амбулаторії КНП " ЦПМСД №2 " Дарницького району м.Києва

МІФ 1: НАДЛИШОК ХОЛЕСТЕРИНУ В РАЦІОНІ НЕБЕЗПЕЧНИЙ

Реклама
Безумовно , краще не випробовувати на міцність свою печінку – холестеринові продукти ще й жирні . Та й нирки постраждають від надлишку білкових продуктів , які також є джерелом холестерину .

Але! Головне навіть не це, а те, що насправді 80% холестерину печінку продукує сама, і лише 20% вона бере з їжі. Тому збільшення рівня холестерину в крові – це перш за все справа рук нездорової печінки. І потрібно діагностувати, а при необхідності – коригувати саме її функції.

МІФ 2: НЕБЕЗПЕЧНІ ПРОДУКТИ КРАЩЕ ВИКЛЮЧИТИ

Як то кажуть, немає холестерину – немає проблем. Навіщо морочити голову, вираховуючи, чи з'їв допустиму дозу, якщо можна просто перейти на апріорі корисні нерафіновані олії?

Але! Холестерин організму насправді дуже потрібен: він використовує його при синтезі багатьох гормонів і вітаміну Д; під час і після запального захворювання; холестерин відповідає за засвоюваність таких жиророзчинних вітамінів, як А, Е, D, К; він грає важливу роль в роботі нервової та імунної систем; бере участь в нормальному жовчотоці і просто життєво необхідний дітям для зростання.

МІФ 3: НАДЛИШОК ХОЛЕСТЕРИНУ ВИНЕН У ОЖИРІННІ

Насправді поява надмірної ваги і підвищення рівня холестерину – абсолютно незалежні стани.

Інша справа, що часто огрядність і гіперхолестеринемія зустрічаються одночасно. Але лише тому, що ці проблеми мають ряд загальних провокаторів, які ведуть їх виникнення. Це, зокрема, нездоровий стан кишкової флори і надлишок технологічно оброблених продуктів в раціоні. Приберіть провокатори – і стан здоров'я покращиться, а вага поступово почне йти.

МІФ 4: ОВОЧІ ТА ФРУКТИ ВИВОДЯТЬ ЙОГО З ОРГАНІЗМУ

Твердження, що клітковина і пектин утримують молекули холестерину, а потім цей "нерозчинний комплекс" виводиться, – народний фольклор. Інша справа, що фрукти та овочі покращують обмін речовин і налагоджують роботу шлунково-кишкового тракту, зокрема, роботу печінки і кишечника, а відповідно – оздоровлюють весь організм. Процес цей, правда, нешвидкий: потрібно щодня вживати по 300 г овочів і фруктів, причому цілих 6-12 місяців.

МІФ 5: ГІПЕРХОЛЕСТЕРИНЕМІЯ ХУДИМ НЕ ЗАГРОЖУЄ

Стан шлунково-кишкового тракту залежить від якості харчування, а він може кульгати у людей з будь-якою вагою. І головне: високий рівень холестерину може бути написаний на генах, тобто – бути вродженим. А змінити генетичний код медицина не може, у всякому разі поки що.

МІФ 6: ХОЛЕСТЕРИН – ШЛЯХ ДО АТЕРОСКЛЕРОЗУ

Холестерин виконує ще одну важливу функцію: при пошкодженні судин він бере участь в їх "латанні". Згодом організм кальцинує цю "латочку", щоб вона не була такою рухомою і вже точно і напевно врятувала пошкоджені судини. Так виникає атеросклеротична бляшка. Але ж не холестерин винен в її утворенні, а "зіпсованість" судин, яка виникає, зокрема, через запальні процеси в них – викликаних, зокрема, бактеріями і вірусами.

МІФ 7: КУРІННЯ НЕ ВЕДЕ ДО УТВОРЕННЯ БЛЯШОК

Шкодити холестерин починає, якщо судини нездорові. А куріння їх саме такими і робить. Адже 90% сигаретного диму – це чадний газ, а 10% – отруйні пари і домішки, яких в кожній цигарці майже 4000! Зокрема, ацетон, свинець, миш'як, формальдегід. Регулярне надходження в організм токсичних речовин викликає запалення і руйнування внутрішньої вистилки судин.

МІФ 8: ПІДВИЩЕННЯ – ДУЖЕ ТРИВОЖНИЙ СИМПТОМ

Якщо не в рази, то – ні. Не панікуйте при цифрі більшій 5,52 ммоль / л. Навіть 6,99 у чоловіків і 6,53 у жінок – допустимий максимум норми (для 40-45 років). Важливі значення "хорошого" (він повинен бути вище 1,6 ммоль / л, в аналізі ЛПВЩ (ліпопротеїди високої щільності) і "поганого" (норма – нижче 2,6, ЛПОП і ЛПДНЩ – низькою і дуже низькою) холестерину. Вони як раз можуть не вписуватися в норму навіть при нормальному загальному холестерині.

МІФ 9: АЛКОГОЛЬ ЗНИЖУЄ ЙОГО РІВЕНЬ В КРОВІ

Так, спирт здатний розчинити "поганий" холестерин, а печінка – вивести його. Але зменшити рівень холестерину алкоголь може не більше ніж на 3% (зниженням це назвати дуже складно) і тільки при дозі 20 мл етанолу на добу. Це 50 мл горілки або коньяку, або 180-200 мл сухого вина, в залежності від сорту. А ось зловживання алкоголем кількість холестерину в крові якраз збільшує – за рахунок порушення роботи печінки.

МІФ 10: ВРЯТУЮТЬ ПРЕПАРАТИ

Так, препарати (на основі фіброєвої кислоти; статини; біодобавки: омега-3 жирні кислоти, лецитин і ліпоєва кислота) втручаються в механізм вироблення організмом холестерину і знижують його рівень. Але в неіснуючій шкідливості самого холестерину ми вже розібралися. А ось штучне зниження його рівня в крові може спричинити збій цілого каскаду важливих процесів. Крім того, у відповідь на таку атаку з часом організм почне ще більше вироблення холестерину.

Таким чином, препарати лише погіршать ситуацію. Життєво необхідні вони тільки при захворюваннях тих органів, в процеси функціонування яких холестерин залучений. Але зверніть увагу: він не є першопричиною ураження цих органів. Це: захворювання нирок і гіпертонія; виражений атеросклероз; період після операцій на серці та судинах, після інфаркту або інсульту; спадкове порушення обміну холестерину.
Але навіть якщо в списку порушень ви побачили своє захворювання – ні в якому разі не піддавайтеся рекламі препаратів, якою нас атакують через ЗМІ. Перш потрібно звернутися до лікаря і вилікувати зазначені хвороби. І тоді рівень холестерину напевно знижувати не доведеться (препарати лікар може призначити лише як тимчасовий захід, поки не буде викоренена справжня причина підвищення рівня холестерину, і то – не завжди).
Лише один виняток необхідності довічного прийому препаратів – гіперхолестеринемія, викликана генетичними поломками, що виникли ще під час формування людини в утробі.