Десять кращих харчових джерел вітаміну С

11 лютого 2016, 04:52
Вітамін С – водорозчинний вітамін, який вкрай необхідний для нормального розвитку і росту організму

Фото my-drinks.org.ua

Він класифікується як потужний антиоксидант, головною функцією якого є підвищення імунітету, пише "Ортодокс".

Однак на цьому користь вітаміну С для здоров'я не закінчується. Він необхідний для росту і відновлення тканин і клітин нашого організму, а також для підтримки здоров'я зубів і кісток. Крім того, вітамін С допоможе в захисті від артрозу, застуди, підвищеного артеріального тиску і хвороб серця. Цей вітамін також необхідний для правильного засвоєння заліза.

Реклама

Необхідну кількість такого важливого поживного речовини ви можете легко отримати, додавши в свій щоденний раціон більше продуктів, багатих вітаміном С. Овочі і фрукти є основним дієтичним джерелом. Перед вами 10 найкращих продуктів, що містять вітамін С.

1. Цвітна капуста

Цвітна капуста містить 48,2 мг вітаміну С на 100 г продукту, що становить 58% від рекомендованої добової дози.

Реклама

Ця рослина також є багатою на джерела пантотенової і фолієвої кислоти, вітамінів К, В1, В2, В6. Крім того, в цвітній капусті присутній білок, біотин, марганець, магній, Омега-3 жирні кислоти, харчові волокна і холін.

Споживання цвітної капусти не тільки забезпечить вас вітаміном С, але і допоможе поліпшити роботу мозку й захистить від серцево-судинних захворювань.

2. Капуста кале

Реклама

Капуста містить 41 мг вітаміну С на 100 г продукту, що становить 41% від рекомендованої добової дози. У ній також велика кількість вітамінів В1, В2, В3, В6, К, А й інших поживних речовин. У калі міститься білок, харчові волокна, фосфор, залізо, магній, калій, мідь, кальцій, марганець. Капуста кале допомагає знизити ризики декількох видів раку. Вона корисна при лікуванні анемії, діабету, покращує здоров'я серця і очей, а також бореться із запаленнями.

3. Ананас

Наступний продукт, що містить вітамін С – це ананас. Він містить 47,8 мг вітаміну С на 100 г продукту, що становить 58% від рекомендованої добової дози. Цей фрукт з низьким вмістом жиру багате джерело бромелайна, який є невід'ємним ферментом для травлення. Ананас також має потужні протизапальні властивості. У ньому високий рівень харчових волокон, марганцю, міді, фолієвої кислоти, кальцію, фосфору, вітаміну А, калію, вітамінів В6 і В1.

Ананас може допомогти вам зберегти шкіру здоровою, зміцнити кістки, поліпшити зір, підтримати здоров'я порожнини рота. А ще він сприяє втраті ваги, поліпшенню імунітету і здоровому травленню.

4. Брюссельська капуста

Брюссельська капуста містить 85 мг вітаміну С на 100 г продукту, що становить 102% від рекомендованої добової дози.

Цей овоч – хороше джерело вітаміну К, заліза, Омега–3 жирів, фосфору, калію, міді, холіну, вітамінів В6 і В1, клітковини, марганцю і фолієвої кислоти. Додавши брюссельську капусту в свій раціон, ви можете зменшити ризик серцевих захворювань, діабету і ожиріння. Вона також допоможе поліпшити зір, енергетичні рівні і здоров'я кісток.

5. Апельсини

Апельсин містить 53,2 мг вітаміну С на 100 г продукту, що становить 64% від рекомендованої добової дози.

Крім вітаміну С у помаранчевому фрукті присутні холін, фосфор, калій, магній, кальцій, вітаміни A і Б. Крім того, апельсин включає в себе більше 170 фітохімічних елементів, і більше 60 флавоноїдів з потужною антиоксидантною та протизапальною дією.

Люди, які люблять ці цитрусові, покращують свій зір, зміцнюють кістки, підтримують здоров'я серця, зміцнюють кістки, знижують рівень поганого холестерину в організмі і підвищують імунітет.

6. Полуниця

Ще один смачний продукт містить вітамін С. У полуниці 58,8 мг вітаміну С на 100 г продукту, що становить 71% від рекомендованої добової дози. Ця ягода також є відмінним джерелом фолієвої кислоти, клітковини і марганцю. У ній високий вміст Омега-3 жирних кислот, магнію, біотину, калію, міді та вітаміну В6.

Споживання полуниці допоможе захиститися від хвороби Альцгеймера, боротися з раком, знизити рівень поганого холестерину, поліпшити здоров'я серця, відбілити зуби та підтримувати здоров'я мозку.

7. Ківі

Ківі містить 92,7 мг вітаміну С на 100 г продукту, що становить 112% від рекомендованої добової дози. Цей фрукт багатий на вітаміни Е, А і К, а також бета-каротином, магнієм, фосфором, кальцієм і калієм. У ньому низький вміст вуглеводів і багато клітковини. Ківі у вашому раціоні допоможе видалити з організму токсини, знизити високий кров'яний тиск, побороти стрес і підвищити імунітет.

8. Броколі

Цей продукт містить вітамін С і включає в себе 89,2 мг поживної речовини на 100 г продукту, що становить 107% від рекомендованої добової дози. Овоч сімейства хрестоцвітних є багатим джерелом клітковини, а також сірки, магнію, калію, фолієвої кислоти і вітаміну А.

Ті, хто люблять броколі, покращують здоров'я очей і серця, регулюють кров'яний тиск, підтримують детоксикацію організму і запобігають ознакам передчасного старіння.

9. Червоний болгарський перець

Він містить 80,4 мг вітаміну С на 100 г продукту, що становить 97% від рекомендованої добової дози. Крім вітаміну C, в червоному болгарському перці присутні вітаміни Е, К і В6, а також фолієва кислота, харчові волокна, марганець, калій, ніацин, рибофлавін і тіамін.

Цей вегетаріанський овоч сприяє збільшенню швидкості обміну речовин організму, покращує зір, запобігає гіпертензії, зменшить тривожність і полегшує здуття живота.

10. Папайя

Завершує список продуктів, що містять вітамін С, – папайя. Вона містить 62 мг вітаміну С на 100 г продукту, що становить 75% від рекомендованої добової дози.

Крім того, в папайі багато кальцію, калію, вітаміну А, а також білка, магнію, клітковини, фолієвої кислоти і бета-каротину. Яка її користь? Папайя допомагає боротися з ознаками старіння, сприяє зниженню ваги, підвищує імунітет, відновлює волосся, покращує колір обличчя, лікує артрит, покращує травлення і зір, а також захищає від хвороб серця.