День подяки 2019: ТОП-5 рецептів святкових страв

19 листопада 2019, 09:00
На День подяки американці традиційно готують запечену індичку, гарбузовий пиріг і журавлинний соус

Традіційні страви на День подяки

День Подяки – найважливіше свято у американців після Різдва. У 2019 році його дата випадає на 28 листопада.

Дивіться відео, як підготуватися до Дня подяки 2019:

Реклама

До Дня Подяки на столі повинні стояти кілька традиційних страв. Головне з них – індичка, як правило, запечена. До неї зазвичай подають журавлинний соус, картопляне пюре, овочевий гарнір, салат або суккоташ.

Читайте також:

Реклама

На десерт готують морквяний, журавлинний, горіховий або гарбузовий пиріг, а також сіннабони, чізкейк, журавлинне желе. Крім цього, в південних штатах печуть кукурудзяний хліб. До святкових страв американці найчастіше подають вино або яблучний сидр.

Запечена індичка

Індичка на День Подяки
Фото: pixabay.com

Время приготовления:

Реклама

Складові:

  • тушка індички вагою 5 кг

  • сіль, мелений перець

  • 1 великий пучок свіжого чебрецю

  • 1 лимон, розрізаний навпіл

  • 1 червона цибулина, розрізана на половинки

  • 1 головка часнику, надрізана хрест-навхрест

  • 4 столові ложки розтопленого вершкового масла

Спосіб приготування:

  1. Розігріти духовку до 175 ºС.

  2. Індичку випатрати, добре помити всередині і зовні. Видалити зайвий жир і залишки пір'я, витерти насухо.

  3. Помістити індичку на велике деко. Натерти сіллю і перцем всередині. Наповнити тушку чебрецем, лимоном, цибулею і часником. Змастити індичку маслом, посипати її сіллю і перцем. Зв'язати ноги кулінарною ниткою і заправити крила під спину.

  4. Запікати птицю протягом 2 1/2 години, час від часу поливаючи її соком, що виділяється. Проткнути стегно індички ножем: якщо рідина прозора, значить, індичка готова.

  5. Перекласти запечену індичку на блюдо і накрити її фольгою. Дати їй постояти протягом 20 хвилин перед нарізкою.

Журавлинний соус

Журавлинний соус
Фото: depositphotos.com

Складові:

  • 340 г журавлини

  • 3/4 склянки цукру

  • 1 чайна ложка тертої лимонної цедри

  • 1 стакан води

Спосіб приготування:

  1. У середній каструлі змішати журавлину, цукор, цедру лимона і воду; довести до кипіння.

  2. Зменшити вогонь і варити до м'якості журавлини, близько 10 хвилин.

  3. Перекласти соус в миску і дати охолонути до кімнатної температури.

Гарбузовий суп

Гарбузовий суп
Фото: pixabay.com

Складові:

  • 500 г м'якоті гарбуза

  • 3 картоплини

  • 1 цибулина

  • 1 морква

  • 1 ч.л. тертого імбиру

  • 500 мл води

  • 100 мл вершків

  • сіль

  • мелений чорний перець

  • мелений червоний перець

  • куркума

  • рослинна олія

Спосіб приготування:

  1. Розігріти рослинну олію в каструлі, додати очищений і нарізаний лук. Обсмажити до м'якості. Потім додати шматочки гарбузової м'якоті, очищену і нарізану картоплю, очищену і нарізану моркву і тертий імбир без шкірки.
  2. Влити киплячу воду або бульйон, накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні до м'якості всіх інгредієнтів, близько 20 хвилин. Потім збити за допомогою погружного блендера.
  3. Поставити на плиту, налити вершки і додати прянощі. Прогріти і зняти з вогню.
  4. Подавати до столу разом з хлібом, грінками або гарбузовим насінням.

Вершкове картопляне пюре

Картопляне пюре
Фото: freepik.com

Складові:

  • 1 стакан жирних вершків

  • 4 столові ложки несолоного вершкового масла

  • 3 великі картоплини, очищені

  • сіль, перець

  • 1/4 чашки оливкової олії

  • нарізана зелень

Спосіб приготування:

  1. Нагріти вершки разом з маслом, щоб масло розтануло. Відкласти в сторону.

  2. Скласти нарізану картоплю в каструлю і залити холодною водою. Довести до кипіння і додати 1 чайну ложку солі. Зменшити нагрів і варити 15-20 хвилин, поки картопля не стане м'яким. Процідити.

  3. Розім'яти картоплю за допомогою преса. Додати вершкову суміш, перемішати. Приправити картопля сіллю і перцем за смаком. За бажанням додати оливкове масло і подрібнену зелену цибулю.

Американський гарбузовий пиріг

Гарбузовий пиріг
Фото: pixabay.com

Складові:

Для тіста:

  • 1 1/4 чашки (175 г) борошна

  • 1/2 чайної ложки солі

  • 1 столова ложка (14 г) цукру

  • 1/2 чашки (113 г) вершкового масла, охолодженого і нарізаного

  • 1 1/4 – 1 1/4 чашки (30-60 мл) крижаної води

Для начинки:

  • 3 великих яйця

  • 2 чашки пюре зі свіжого гарбуза або 425 г консервованого

  • 1/2 чашки (120 мл) жирних вершків

  • 1/2 чашки (110 г) світло-коричневого цукру

  • 1 чайна ложка меленої кориці

  • 1/2 чайної ложки меленого імбиру

  • 1/8 чайної ложки меленої гвоздики

  • 1/2 чайної ложки солі

Спосіб приготування:

  1. У кухонному комбайні змішати борошно, сіль і цукор. Додати нарізане кубиками масло і збивати близько 15 секунд, щоб вийшла суміш, схожа на крихти. Додати 1/8 чашки (приблизно 2 столові ложки) води і збивати, поки тісто не почне збиратися в ком. Якщо необхідно, влити воду, що залишилася.

  2. Перекласти тісто на робочу поверхню і зібрати в кулю. Накрити поліетиленовою плівкою і поставити в холодильник на 30 хвилин. Потім перекласти тісто на злегка посипану борошном поверхню і розкачати в коло діаметром 33 см. Надіслати в форму діаметром 23 см, сформувати бортики. Знову поставити в холодильник на півгодини.

  3. Розігріти духовку до 190 градусів ºС.

  4. Приготувати начинку. У великій мисці злегка збити яйця. Додати інші інгредієнти і перемішати. Вилити суміш в підготовлену основу пирога. Випікати пиріг протягом приблизно 45-55 хвилин. Начинка повинна загуснути і підрум'янитися. Остудити спечений пиріг на решітці до кімнатної температури.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про головні страви американського Півдня і ділилися рецептом традиційного салату "Коул слоу".