Що таке енотерапія і як перетворити вино в ліки: поради лікарів

10 вересня 2017, 04:41
Лікуємо нудоту шампанським, а шкіру – червоним напівсолодким

Користь вина очевидна

Кілька десятиліть виноградне вино є однією з найбільш обговорюваних тем в медицині. Лікарі і дієтологи, прихильники винопития і здорового способу життя сперечаються про те, чого ж більше в келиху вина – користі чи шкоди?

У 2013 році точку у віковій дискусії поставили вчені: тридцятирічне дослідження, проведене фахівцями Паризького і Бордосського університетів, дозволило їм впевнено заявити: споживання цього напою приносить організму більше користі, ніж шкоди. Адже з 35 тисяч випробовуваних найбільш здоровими виявилися саме ті, хто вживав вино, – зрозуміло, в помірних дозах.

Що виділяє цей напій з ряду інших і як використовувати його не тільки для задоволення, а й для лікування, нам розповіли експерти: Лариса Осипова – професор, завідувач кафедри технології вина і енології ОНАХТ, д. т. н., та Олена Коноваленко – лікар -діетолог, ендокринолог вищої категорії медичного центру "Діамед", к. м. н
.

Користь і шкода

У винах різних типів міститься більше 1000 сполук, що мають різну хімічну природу: антиоксиданти, азотисті сполуки, харчові органічні кислоти, алкалоїди, стероїдні гормони, широкий спектр фенольних сполук, вуглеводи і багато інших. У винограді і його похідних знаходиться комплекс незамінних амінокислот, комбінація глюкози і фруктози, вітамінів групи В, С, Р, РР, А, натрію, заліза, калію, магнію та інших мікро- і макроелементів. З точки зору збереження краси та молодості найбільш цінними речовинами, що містяться у вині, вважаються поліфеноли: вони борються з вільними радикалами, які накопичувались в людському організмі. Це особлива властивість вина дала розвиток нового напряму в антивіковій б'юті-терапії. Винні маски для обличчя застосовуються з метою нормалізації стану шкіри, дозволяють повернути їй пружність і здоровий колір.

Ще виноградні вина мають бактеріостатичну і бактерицидну дію, знищуючи цілий ряд хвороботворних мікроорганізмів. Цікавий факт: природна вода будь-якого походження може вважатися цілком безпечною, якщо в неї додати 1/3 вина .

Реклама
Основним же аргументом медиків проти вживання вина є вміст у ньому алкоголю і, як наслідок, ймовірність формування алкогольної залежності. Особливо небезпечний вплив алкоголю на вагітних і годуючих жінок, дітей і підлітків .

Коли вино це ліки

Енотерапія – це метод лікування різних захворювань і зміцнення здоров'я людини за допомогою спеціально підібраних вин в певних дозах. Ще з давніх часів знахарі використовували вино для лікування, а в 1994 році французькі вчені ввели це поняття як особливий розділ клінічної медицини. Напрямок винної терапії набув широкого поширення в країнах з глибокою виноробною історією: у Франції, Італії, Греції, на Кіпрі. У цих країнах розроблені спеціальні енотерапевтичні довідники, в яких наведені дозування і типи вин для допомоги організму при різних станах.

Так, червоні вина рекомендують вживати при зниженому тиску ( гіпотонії ), порушення в харчуванні, ожирінні і як тонізуючий засіб. Білі вина корисні при гіпертонії, поганій роботі печінки, в якості діуретичного і проносного засіб. Білі столові вина мають тонізуючу дію: їх рекомендують при атеросклерозі .

У невеликих кількостях виноградні вина приймають при порушенні обміну речовин, недокрів'ї, астенії і в періоди реабілітації організму після перенесених захворювань. Мускати нормалізують нервову систему і благотворно впливають на органи дихання, а ігристі вина розслаблюють і показані при меланхолії .

Реклама

Лікування вином дозволяє в деяких випадках виключати застосування сильнодіючих препаратів. Більш того, вино буває дієвим в ситуаціях, де медикаменти безсилі. Так, в разі наполегливої блювоти, яку неможливо зупинити іншими засобами, виручає холодне шампанське. При грипі, пневмоніях і бронхопневмоніях застосовують гаряче червоне вино з цукром. При авітамінозах корисні всі сухі вина .

Пам'ятайте!

За нормами ВООЗ, безпечною добовою дозою для чоловіків є 400 г сухого вина, для жінок – 300 г цього ж напою. При цьому мінімум 4 дні на тиждень слід обходитися без алкоголю взагалі .

Маски для шкіри

НАШ ЕКСПЕРТ:

Реклама
  • Терпеливець Оксана, косметолог, Центр лазерної естетики TOP Laser

Маски з вина зроблять шкіру ніжною, шовковистою, пружною і еластичною. Вони омолоджують шкіру, глибоко живлять її і прекрасно очищають, позбавляючи від відмерлих клітин і шлаків.
При виборі винної основи для маски слід відштовхуватися від якості напою і від типу вашої шкіри. Власницям жирного типу шкіри свою увагу слід звертати на біле напівсухе вино: воно має здатність нормалізувати водний баланс жирної шкіри.
А ось власницям сухого типу шкіри необхідно звернути свою увагу на напівсолодке або солодке червоне вино: маска з таким вином прекрасно зволожує і тонізує.

  • ОЧИЩЕННЯ І ПРУЖНІСТЬ:

Один з найбільш рекомендованих варіантів масок – з білого вина ( 30 г ), бджолиного меду ( 1 ч. л. ), сметани ( 1 ч. л. ) і яєчного жовтка ( 1 шт. ). Вона очищає шкіру і підтягує. Якщо є бажання трохи освітлити колір шкіри обличчя, то замість сметани можна додати лимонний сік .

  • ДЛЯ ЖИРНОЇ ШКІРИ:

Беремо свіжий яєчний жовток, ретельно збиваємо його з білим вином ( 20 г ) і нежирним кефіром ( 25 г ) і відразу ж наносимо маску на шкіру. Витримуємо близько 10 хвилин, потім змиваємо її водою кімнатної температури. Робити цю маску можна не більше двох разів на тиждень. Це забезпечить вам чудове очищення шкіри і її гарний зовнішній вигляд: така маска в домашніх умовах стане відмінним варіантом для підтримки шкіри обличчя в тонусі .

  • ТОНКОЩІ НАНЕСЕННЯ:

Підберіть інгредієнти, в залежності від типу шкіри. Змішавши їх, нанесіть спочатку на марлевий відріз, потім зверху їх слід накрити ще одним шаром марлі, і лише потім підготовлену маску можна накладати на обличчя. Під час процедури краще прилягти на 15 хвилин. Після закінчення часу маска знімається, а обличчя ополіскується – теплою, а потім холодною водою .