Що приготувати на Різдво: ТОП-5 рецептів святкової випічки

4 січня 2020, 16:10
Готуємо пироги, рулети і кекси

Різдвяна випічка

Солодка випічка – один з головних пунктів святкового меню на Різдво. Ми поділимося найкращими рецептами домашніх десертів на будь-який смак. Всі вони готуються досить просто, але виходять чарівно смачними.

Дивіться відео, як приготувати різдвяний коктейль егг-ног:

Реклама

Читайте також:

Рулет з яблучно-горіховою начинкою

Рулет з яблуками і горіхами
Фото: freepik.com

Час приготування:

Реклама
  • 1 година

Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 100 м'якого масла
  • 2 столові ложки цукру
  • 1/2 кавової ложки соди
  • Сметана

Для начинки:

  • Яблука
  • Грецькі горіхи
  • Цукор
  • Кориця

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Змішати борошно, масло, соду, цукор і щіпку солі. Додати стільки сметани, щоб вийшло м'яке тісто.
  2. Розділити його на дві-три частини, розкачати на присипаній борошном поверхні. Зверху викласти подрібнені горіхи і терті яблука (по 2 столові ложки), цукор і корицю. Згорнути в рулет. Повторити з рештою тіста.
  3. Готові рулети викласти на застелене пергаментним папером деко. Змастити сметаною і випікати до золотистого кольору.
  4. Остудити, посипати цукровою пудрою і розрізати на шматки.

Лимонні квадратики від Марти Стюарт

Квадратики з лимонною начинкою
Фото: freepik.com

Сас приготування:

  • 1 година

Для тіста:

  • 1 3/4 чашки борошна
  • 12 столових ложок (170 г) замороженого масла
  • 3/4 чашки цукрової пудри, плюс для посипання
  • 3/4 чайної ложки солі

Для начинки:

  • 4 великих яйця, злегка збитих виделкою
  • 1/4 склянки незбираного молока
  • 3 столові ложки борошна
  • 1 1/3 чашки цукру
  • 3/4 склянки свіжого лимонного соку (близько 4 лимонів)
  • 1/4 чайної ложки солі

Спосіб приготування:

  1. Розігріти духовку до 180 °С. Застелити форму 23 х 33 см пергаментним папером.
  2. Приготувати тісто. Натерти заморожене вершкове масло на крупній тертці. В окремій великій мисці змішати борошно, цукрову пудру і сіль. Додати масло і перемішати дерев'яною ложкою.
  3. Перекласти суміш у форму для випічки; рівномірно утрамбувати руками. Поставити до морозильної камери на 15 хвилин. Випікати до злегка золотистого кольору, від 16 до 18 хвилин.
  4. У великій мірній чашці збити яйця, цукор, борошно і сіль до однорідності. Додати лимонний сік і молоко.
  5. Акуратно вилити начинку на тісто. Зменшити нагрів до 160 °С і готувати близько 18 хвилин, поки начинка не схопиться. Вийняти лимонні квадратики з духовки і остудити на решітці.
  6. Посипати готовий десерт просіяною цукровою пудрою і розрізати на порційні квадрати.

Горіховий пиріг з абрикосовим джемом

Квадратики з абрикосовим джемом

Фото: Gastronomy Blog

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 300 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 2 яєчних жовтки
  • 10 г розпушувача
  • 1 ст.л. молока

Для начинки:

  • Абрикосовий джем
  • 100 г мелених волоських горіхів
  • 100 г цукру
  • 4 яєчних білки
  • Цукрова пудра і горіхи для прикраси

Спосіб приготування:

  1. Розм'якшене вершкове масло, жовтки і цукор збити до отримання пишної маси.
  2. Порціями всипати просіяне з розпушувачем борошно. Влити молоко і замісити однорідне тісто.
  3. Розкачати тісто на присипаній борошном поверхні в прямокутний пласт. Перекласти на деко, застелене пергаментним папером, і випікати в розігрітій до 180 °С духовці 15-20 хвилин.
  4. Дати основі охолонути і щедро змастити її абрикосовим джемом.
  5. Яєчні білки збити разом з цукром, порціями підмішати мелені горіхи. Викласти отриману суміш на джем і пекти ще 15-20 хвилин.
  6. Готовий пиріг остудити, прикрасити цукровою пудрою і половинками волоських горіхів. Розрізати на порційні шматки і подавати.

Лимонно-маковий пиріг від Джеймі Олівера

Пиріг з лимонами і маком

Фото: italyonmymind.com.au

Час приготування:

  • 1,5 години

Інгредієнти:

  • 115 г несолоного масла, розм'якшеного
  • 115 г цукру
  • 4 великих яйця вільного вигулу
  • 180 г меленого мигдалю
  • 30 г насіння маку
  • 2 лимони, цедра і сік
  • 125 г самовисхідного борошна, просіяного

Для лимонного сиропу:

  • 100 г цукру
  • 90 г лимонного соку

Для глазурі:

  • 225 г цукрової пудри
  • 1 лимон, цедра і сік

Спосіб приготування:

  1. Збийте міксером вершкове масло з цукром. По одному додайте яйця, кожен раз ретельно збиваючи.
  2. Додайте борошно до яєчно-масляної суміші. Якщо у вас немає самовисхідного борошна, додайте чайну ложку розпушувача.
  3. Додайте мелений мигдаль, мак, цедру і сік лимона.
  4. Змастіть форму маслом, застеліть папером для випічки. Викладіть тісто в підготовлену форму.
  5. Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці близько 40 хвилин, поки не з'явиться золотава скоринка.
  6. Щоб перевірити готовність, застроміть в пиріг зубочистку, потримайте 5 секунд і витягніть: якщо вона чиста, пиріг готовий, якщо злегка липка – залиште його в духовці ще ненадовго. Якщо скоринка вже досить золотиста, накрийте пиріг фольгою, щоб він не згорів.
  7. Приготуйте лимонний сироп. Поставте на вогонь каструльку з цукром і лимонним соком. Нагрівайте, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Приблизно через 4 хвилини сироп буде готовий, полийте їм готовий десерт.
  8. Приготуйте глазур: змішайте в мисці цукрову пудру, сік і цедру лимона, ретельно перемішайте. Вилийте всю глазур в центр пирога, і вона сама красиво розтечеться.

Рогалики з джемом

Рогалики з начинкою

Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 400 г борошна
  • 110 г цукру
  • 55 г м'якого вершкового масла
  • 110 г сметани
  • 8 г соди (0,5 ст. л. без гірки)
  • 35 г рослинної олії
  • 1 яйце
  • Дрібка солі
  • 200 г джему або конфітюру

Спосіб приготування:

  1. Просіваємо в глибоку миску борошно. Додаємо цукор, рослинну олію, сіль, яйце і повністю розм'якшене вершкове масло.
  2. Соду додаємо до сметани, добре перемішуємо, даємо постояти одну-дві хвилини і додаємо в тісто.
  3. Починаємо замішувати тісто в мисці, руками. Коли всі інгредієнти з'єднаються, викладаємо на стіл (борошном не присипати) і продовжуємо місити до однорідного стану. Тісто туге, тому знадобляться сили.
  4. Ділимо тісто на дві частини (кожна буде порцією на деко). Поки працюємо з однією частиною, інша спокійно лежить в сторонці. Розминаємо руками до коржа і продовжуємо розкатувати за допомогою качалки до тонкого млинця (завтовшки в 3 мм).
  5. Змащуємо отримане коло начинкою, ретельно її розподіляючи і не зловживаючи кількістю біля країв, інакше в духовці почне витікати і підгорати.
  6. За допомогою ножа ділимо коло на 20 маленьких трикутників і кожен скручуємо в акуратний рогалик. Викладаємо їх на деко, застелене папером для випічки. Змащувати нічим не потрібно! Розміщуємо рогалики на деку хвостиком вниз, щоб не розкручувалася, і зберігаємо між ними місце.
  7. Відправляємо до духовки, розігрітої до 180-190 °С. Випікаємо 20-25 хвилин. Стежимо, щоб рогалики підрум'янились, але не підгоріли.
  8. Поки випікається перша партія, займаємося другою частиною тіста. Можна використовувати іншу начинку для різноманітності.
  9. На той час, коли розберетеся з другою порцією теіста, перша вже буде готова. Одне деко дістаємо з духовці, інше до духовки відправляємо.
  10. Даємо рогалики відпочити на деку кілька хвилин, присипаємо цукровою пудрою і викладаємо на якесь блюдо чи тарілку. Їсти можна як відразу, так і в охолодженому вигляді.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати 12 пісних страв. "Сьогодні" також ділилися рецептом різдвяного Львівського сирника.