Що приготувати на Великдень: ТОП-5 рецептів м'ясних страв

10 квітня 2020, 14:28
Рецепти святкових м'ясних страв з фото

Для запікання вибирайте нежирне м'ясо

Православна Пасха-2020 настане 19 квітня. На це свято традиційно готують буженину, шинку, м'ясні рулети з начинкою, баранячу ногу і холодець.

Ми пропонуємо вашій увазі рецепти апетитних гарячих страв з м'яса . Всі вони дійсно смачні і чудово впишуться в ваше пасхальне меню.

Реклама

М'ясний рулет з фаршу з беконом і яйцем

Рулет з фаршу з беконом

Час приготування:

  • 1.5 години

Інгредієнти:

Реклама
  • 600 г яловичого фаршу
  • 400 г курячого фаршу
  • 400 г бекону
  • 5-6 яєць
  • Половина середнього цукіні або 1 морква
  • 1 середня цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • Рослинна олія
  • 1 ст. л. з гіркою кукурудзяного крохмалю
  • 1 ч. л. солодкої меленої паприки
  • Сіль, мелений чорний перець

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Відваріть яйця круто, остудіть і почистіть.
  2. Очистіть цибулю і часник, дуже дрібно наріжте. Обсмажте цибулю і часник в парі ложок рослинної олії, до м'якості. Посипте паприкою, перемішайте, зніміть з вогню і остудіть.
  3. Змішайте яловичий і курячий фарш зі смаженою цибулею та часником. Натріть цукіні або моркву на середній тертці, додайте до фаршу. Посоліть, поперчіть і добре перемішайте.
  4. Змішайте крохмаль з 3 ст. л. холодної води до однорідності, додайте до фаршу і ще раз дуже ретельно вимісіть.
  5. Змастіть маслом форму для кексу, застеліть її тонкими смужками бекону. Акуратно викладіть зверху приблизно третину м'ясного фаршу.
  6. На фарш в ряд викладіть варені яйця. Зверху розподіліть фарш, що залишився, щільно притисніть. Накрийте вільними краями бекону.
  7. Запікайте в розігрітій до 180 °С духовці 40-50 хвилин або до рум'яної скоринки.
  8. Акуратно переверніть готову страву на тарілку. Коли рулет трохи охолоне, розріжте його на порції і подавайте з салатом зі свіжих овочів.

Холодець на Великдень

Холодець з яловичиною та свининою

Реклама

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • 700 г свинячих ніжок
  • 1,4 кг яловичини
  • 1 стакан молока
  • Фільтрована вода
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 1-2 моркви
  • 10 горошин чорного перцю
  • 1/4 ч. л. меленого перцю
  • 1 гвоздика
  • 1,5-2 ч. л. солі
  • Щіпка лимонної кислоти
  • 3 зубчики часнику
  • 1 лавровий лист
  • 10 гілочок свіжого кропу

Дивіться відео, як приготувати паштет з печінки з коньяком:

Спосіб приготування:

  1. Свинячі ніжки очистіть, помийте і розріжте вздовж, відкриваючи сухожилля. Залийте молоком і долийте води, щоб рідина повністю покривала ніжки. Залиште на 30 хвилин.
  2. Яловичину помийте, залийте водою і залиште на 30 хвилин.
  3. Вимочені ніжки очистіть, сполосніть і разом з м'ясом складіть в каструлю з водою. Вода повинна повністю покривати м'ясо. Доведіть воду до кипіння. Коли підніметься піна, злийте воду, промийте м'ясо і вимийте каструлю.
  4. Залийте фільтровану воду в пропорції: на 1 кг м'ясного м'яса і кісток – 2 л води. Покладіть в воду свинячі ніжки і яловичину. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і зніміть піну. Додайте щіпку лимонної кислоти і 1/3 необхідної кількості солі.
  5. До половини накрийте каструлю кришкою і варіть холодець на дуже повільному вогні 3 години.
  6. Цибулину прямо в лушпинні помийте і відріжте корінець. Моркву і корінь петрушки очистіть. Залиште овочі у воді до моменту додавання бульйону.
  7. Додайте до бульйону овочі, горошини перцю і лаврове листя. Досоліть бульйон, щоб він був трохи пересолений.
  8. Варіть бульйон на слабкому вогні під напівзакритою кришкою ще годину. Після цього зніміть каструлю з вогню і виберіть м'ясо і овочі. Цибулю викиньте, а моркву і м'ясо залиште охолоджуватися.
  9. Приберіть жир з поверхні бульйону. Перетріть часник з дрібкою солі і чорного меленого перцю, додайте його в бульйон і розмішайте. Накрийте кришкою і залиште бульйон на 15-20 хвилин.
  10. Руками відокремте м'ясо від кісток. Розділіть його на волокна.
  11. Частина свинячої шкурки і м'яких хрящиків подрібніть і змішайте з м'ясом. Викладіть м'ясо в форму шаром завтовшки 2-2,5 см.
  12. Виріжте з вареної моркви квіти і викладіть поверх м'яса.
  13. Залийте бульйон, проціджуючи через сито з паперовою серветкою, шаром 2-2,5 см. Подрібніть кріп і посипте поверхню холодцю по периметру.
  14. З поверхні бульйону приберіть паперовою серветкою залишки жиру. Поставте холодець в холодильник на 4-5 годин.

М'ясний рулет з грибами і сиром

Рулет зі свинини з грибами і сиром

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 1 кг свинячої шиї або корейки без кістки
  • 250 г грибів
  • 100 г твердого сиру
  • 1 цибулина
  • 1 зубчик часнику
  • Сіль, перець
  • Рослинна олія
  • Вершкове масло

Спосіб приготування:

  1. Зробити уздовж всього шматка м'яса глибокий надріз до половини товщини шматка. Потім зробити надрізи праворуч і ліворуч, також не розрізаючи шматок, а залишаючи стінки товщиною 7-8 мм. Розгорнути шар м'яса, відбити і натерти сіллю, перцем і пропущеним через прес часником.
  2. Гриби розрізати на четвертинки і пасерувати до золотистого кольору. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити. Перемішати з грибами, посолити і поперчити.
  3. На шар м'яса викласти доріжкою, чергуючи, гриби і нарізаний кубиками сир. Згорнути рулет і перев'язати його ниткою або скріпити зубочистками.
  4. Обсмажити рулет з усіх боків на сильному вогні, перекласти на змащене вершковим маслом деко. Запікати 1.5 години при температурі 180 °С.
  5. Коли рулет добре підрум'яниться, накрити його фольгою і довести до повної готовності.
  6. М'ясний рулет можна їсти як холодним, так і гарячим. Подавайте його разом зі свіжими овочами і будь-якими соусами на ваш вибір.

Баранина з кмином і м'ятою за рецептом Юлії Висоцької

Для дуже упертих Козерогів – баранина

Час приготування:

  • 3 години

Інгредієнти:

Основні:

  • 2 1/2 шматка баранячого окосту на кісточці
  • 1 ч. л. морської солі крупного помелу

Для маринаду:

  • 2 лимона
  • 2 червоних перцю чилі
  • 10 зубчиків часнику
  • 1 пучок м'яти
  • 5 ст. л. оливкового масла
  • 1 ст. л. кмину

Спосіб приготування:

  1. Духовку попередньо розігріти до 200 ° С.
  2. Зубчики часнику почистити і розчавити плоскою стороною ножа.
  3. Перець чилі нарізати невеликими шматочками, попередньо видаливши насіння з одного стручка (якщо боїтеся гострого – видаляйте з обох).
  4. Листя м'яти дрібно порубати.
  5. З лимонів вичавити сік.
  6. Приготувати маринад, з'єднавши оливкову олію, лимонний сік, м'яту, перець чилі, часник і кмин.
  7. У баранині зробити глибокі надрізи уздовж кістки і невеликі надрізи на м'ясі.
  8. Обмазати баранину маринадом, постаратися наповнити їм всі надрізи в м'ясі і залишити маринуватися мінімум на годину.
  9. Запікати близько півтора-двох годин в розігрітій духовці. Подавати, присипавши великою морською сіллю.

Буженина зі свинини з часником

Буженина в духовці

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинини (окіст, карбонад)
  • Сіль і чорний мелений перець – за смаком
  • 4-5 зубчиків часнику
  • 2 лаврові листки

Спосіб приготування:

  1. М'ясо вимити, обсушити, нашпигувати часником, натерти з усіх боків сіллю і перцем.
  2. На лист фольги покласти лавровий лист, зверху викласти м'ясо (жиром вгору), добре загорнути.
  3. Викласти м'ясо у фользі в форму для запікання, поставити в розігріту до 180 ° С духовку і запікати приблизно 1,5 години.
  4. Потім збільшити температуру до 200-225 ° С, вийняти м'ясо, обережно і акуратно відкрити фольгу.
  5. Полити м'ясо соком, що виділився, і запікати ще 10-15 хвилин.
  6. Вийняти готове м'ясо з духовки, прикрити знову фольгою і дати постояти 10-15 хвилин.
  7. Запечене м'ясо смачне як в гарячому, так і в холодному вигляді. Його можна подавати разом з гарніром, соусами або робити з ним бутерброди.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати класичні голубці .