Що приготувати на обід з баклажанів: ТОП-5 літніх рецептів

7 липня 2020, 13:42
Рецепти смачних страв з баклажанів з фото

Капоната з баклажанів

Страви з баклажанів – це смачно, легко і швидко. З "синеньких" можна готувати рагу, закуски, другі страви, супи і випічку.

Вибираючи баклажани, уважно їх огляньте: хороші овочі щільні і пружні, з глянсовою шкіркою, без пошкоджень і плям. Перед приготуванням баклажани потрібно нарізати, посолити, залишити на 15-30 хвилин і промити, щоб прибрати гіркоту.

Реклама

Баклажани як гриби в сметані

Баклажани як гриби

Час приготування:

  • 45 хвилин

Складові:

Реклама
  • 3 середніх баклажана
  • 4 середні цибулини
  • 3 яйця
  • 3-4 ст.л. сметани
  • Сіль, перець
  • Спеції
  • 1-2 зубчики часнику
  • 50 г вершкового масла – для смаження
  • Рослинна олія – для смаження

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Баклажани помити і нарізати кубиками зі стороною 1,5 см.
  2. Яйця трохи збити виделкою, посолити і залити ними баклажани. Добре перемішати і залишити на 10-15 хвилин.
  3. Поки баклажани лежать в яєчній суміші, дрібно нарізати цибулю.
  4. Розігріти сковороду, налити олію і розтопити вершкове масло. Обсмажити цибулю до золотистого кольору.
  5. Зменшити вогонь до мінімуму і викласти баклажанно-яєчну суміш, постійно помішуючи, щоб яйця розподілилися рівномірно і не вийшов омлет.
  6. Видавити через прес часник. Можна додати інші улюблені спеції.
  7. Коли баклажани будуть майже готові, додати сметану, добре перемішати і тушкувати все ще 2-3 хвилини.
  8. Подавати, за бажанням посипавши зеленню.

Тушковані баклажани з квасолею і овочами

Рагу з баклажанів і квасолі

Реклама

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 300 г баклажанів
  • 1 маленька головка ріпчастої цибулі
  • 0,5 ч.л. зерен коріандру
  • 2 ст.л. олії
  • 500 г консервованих помідорів кубиками
  • 1 банка консервованої білої квасолі
  • 2 зубчики часнику
  • 1-2 ст.л. подрібненої зелені
  • Сіль, перець – за смаком

Дивіться відео, як зробити в'ялені баклажани:

Для соусу:

  • 125 мл натурального йогурту
  • 1/4 частина пекучого перцю пеперончино (або за смаком)
  • 1 ч.л. зеленої цибулі
  • 1 ч.л. петрушки
  • 1 маленький зубчик часнику
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Дрібно посікти часник і цибулю. Нарізати баклажани невеликими шматочками. Подрібнити в ступці зерна коріандру.
  2. Розігріти сотейник з 2 ст.л. олії. Додати зерна коріандру і, помішуючи, обсмажити протягом декількох секунд. Додати рубаний лук, часник і обсмажити до прозорості.
  3. Викласти в сотейник баклажани, помідори і, помішуючи, продовжувати готувати, поки не випарується зайва рідина.
  4. Додати квасолю, попередньо зливши рідину, посолити, поперчити за смаком і тушкувати на невеликому вогні протягом 8-10 хвилин.
  5. Приготувати соус. Перець, зелену цибулю, петрушку і часник дрібно порубати, покласти в йогурт, додати сіль за смаком і залишити мінімум на годину в холодильнику.
  6. Подавати йогуртовий соус разом з рагу.

Мусака з баклажанами

Мусака по-грецьки

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 1 кг баклажанів
  • 650 г фаршу баранини
  • 2 ріпчастої цибулі
  • 3 помідори
  • 150 мл червоного сухого вина
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • 1 ч.л. солі
  • 1/2 ч.л. меленого чорного перцю
  • 1/2 ч.л. орегано

Для соусу:

  • 500 мл молока
  • 130 г твердого сиру
  • 2 яйця
  • 2 ст.л. борошна
  • 90 г вершкового масла
  • 1/2 ч.л. солі
  • 1/2 ч.л. чорного меленого перцю

Спосіб приготування:

  1. Помідори помити, залити окропом на хвилину, потім дістати і очистити від шкірки. Нарізати тонкими скибочками.
  2. Вимити баклажани і обрізати хвостики. Нарізати тонкими кружечками.
  3. Очистити цибулю і нарізати його тонкими півкільцями.
  4. Розігріти сковороду і змастити її оливковою олією. Потім розмістити в один шар кружечки баклажанів і з кожного боку обсмажувати по 40 секунд. Скласти їх в окрему ємність.
  5. Розігріти знову сковороду з невеликою кількістю оливкової олії і обсмажити цибулю до м'якості.
  6. Потім додати фарш і добре перемішати. Всипати орегано, мелений чорний перець і сіль. Збільшити вогонь і смажити кілька хвилин, розбиваючи грудочки лопаткою.
  7. Влити вино і тушкувати страву ще 5 хвилин.
  8. Взяти форму для запікання і на дно викласти рівномірним шаром частину баклажанів.
  9. Потім розмістити трохи фаршу і розрівняти його. Зверху розкласти помідори, потім знову баклажани, фарш і помідори.
  10. Для соусу розтопити в сотейнику вершкове масло. Після чого додати борошно і добре перемішати.
  11. Не припиняючи помішувати, влити молоко. Приправити перцем, мускатним горіхом і сіллю. Добре перемішати і довести до кипіння, потім зняти з вогню. Всипати дрібно натертий сир і перемішати.
  12. В окремій ємності збити трохи яйця і перелити їх в соус. Перемішати і вилити на мусаку.
  13. Готувати в розігрітій до 180 ° С духовці близько 40 хвилин.

Картопляна запіканка з баклажанами і помідорами

Запіканка з баклажанів і помідорів

Час приготування:

  • 1,5 години

Складові:

  • 2-3 ст. л. олії
  • 1 цибулина
  • 2 баклажана
  • 400 г картоплі
  • 1 великий помідор
  • 200 г твердого сиру
  • 6 ст.л. сметани або натурального йогурту
  • 2-3 зубчики часнику
  • Сіль, чорний перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте овочі: цибулю наріжте тонкими кільцями, очищену картоплю – кружальцями по 5 мм, баклажан – кружечками по 1 см, помідори – великими кружечками.
  2. Розігрійте духовку до 180 º С. Змастіть дно форми для запікання столовою ложкою соняшникової олії.
  3. Викладіть шарами цибулю, картоплю, помідори і баклажани. Повторюйте шари, поки не закінчиться картопля. Посипайте кожен шар сіллю і перцем.
  4. Зверху викладіть ще один шар баклажанів, залишки цибулі і помідорів.
  5. Змішайте сметану, пропущений через прес часник. Полийте овочі отриманим соусом, посипте приправами за смаком.
  6. Накрийте форму фольгою і запікайте протягом 1 години.
  7. Зніміть фольгу, посипте тертим сиром і готуйте ще 15 хвилин, поки верх не підрум'яниться.

Аджапсандалі з баклажанами і картоплею

Аджапсандалі: рецепт з фото

Час приготування:

  • 1,5 години

Складові:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Помідор – 2 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Рослинна олія
  • Кінза, петрушка, базилік – за смаком
  • Часник – 3 зубчики
  • Червоний перець
  • Коріандр
  • Сіль

Спосіб приготування:

  1. Баклажани наріжте кубиками. Посоліть їх і витримайте протягом 20 хвилин.
  2. На помідорах зробіть надрізи у вигляді хрестика, обдайте окропом і зніміть шкірку. Наріжте кубиком все овочі.
  3. Подрібніть зелень. Пропустіть часник через прес.
  4. Обсмажте на сковороді картоплю і баклажани. Додайте сіль, перець. Викладіть їх в каструлю. Зверху посипте зеленню і часником.
  5. У сковороді обсмажити цибулю. Потім додайте моркву і перець.
  6. Тушкуйте 5-7 хвилин. Додайте помідори і залиште на повільному вогні ще на 5 хвилин.
  7. Потім викладіть все в каструлю. Влийте півсклянки води і тушкуйте 10 хвилин.
  8. Перед подачею рясно прикрасьте свіжою зеленню.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати баклажани в духовці з помідорами і сиром . Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом рулетиків з баклажанів з горіховою начинкою .