Що приготувати на 8 березня: кращі ідеї святкових страв

1 березня 2018, 11:42
Оригінальні рецепти до весняного свята

Вечеря на 8 березня Фото: freepik.com

Навесні нам особливо не вистачає вітамінів - незамінних помічників краси і здоров'я. І правильно харчуватися в цей час року особливо важливо – щоб зустріти весну в гарному настрої, бадьорими і здоровими. Тому важливо не тільки святковий стіл для 8 березня, але і підібрати "правильне" весняне меню.

Які інгредієнти вибираємо? Овочі, листкову зелень, фрукти, ягоди, горіхи, бобові, кисломолочні продукти з "живою" корисною мікрофлорою, рослинну олію, рибу і морепродукти (креветки, мідії, краби, кальмари, морська капуста).

Реклама

Не хочеться в свято стояти весь день біля плити. Тому від ідеї складних страв відмовимося відразу. Просто, зі смаком і з користю – кращий девіз весняної святкової вечері!

Салат з томатів черрі з моцарелою

Реклама

Фото: freepik.com

Інгредієнти: 1 лоток (400 г) томатів черрі, 120 г сиру моцарелла, 1 лимон, пучок руколи, 1 ч. ложка цукру, сіль, оливкова олія.

Черрі нарізати на половинки. З лимонів зрізати шкірку, нарізати тоненькими скибочками поперек часточок, зерна видалити. Змішати з помідорами, додати цукор. Залишити на 5 хвилин. Потім додати моцарелу, нарізану невеликими шматочками, і рукколу, крупно посічену. Заправити сіллю за смаком і оливковою олією.

Реклама

Салат-коктейль з креветками

Фото: freepik.com

Інгредієнти: креветки 100 г, огірки 200 г, яблука 70 г, морква 70 г, майонез низькокалорійний 200 г, лимон або апельсин – 1 шт.

Заморожені креветки після промивання відварити в киплячій підсоленій воді 2-3 хвилини, почистити. Кілька креветок залиште для оформлення, а решту порізати. Огірки, яблука та моркву нашаткувати тонкою соломкою. Яблука скропити лимонним соком, щоб вони не потемніли. У високу креманку покладіть шарами огірки, моркву, яблука і креветки. Між шарами можна додавати по чайній ложці майонезу, не перемішуючи його з овочами. Зверху залити салат майонезом, прикрасити цілою креветкою, гілочкою зелені і кружечком лимона або апельсина.

Канапе з печінкою тріски і оливками

Фото: freepik.com

Інгредієнти: хліб пшеничний без скоринок – 4 скибочки, печінка тріски – 80 г, маслини без кісточок, оливки без кісточок.

Скибочки хліба розрізати навпіл і підсушити в тостері. Печінку тріски нарізати скибочками. На хліб покласти печінку, потім нарізані кільцями оливки і маслини. При подачі оформити канапе зеленню.

Лосось під соусом з анчоусів, каперсів і кропу

Фото: freepik.com

Інгредієнти: рослинна олія, 1 невеликий пучок свіжого кропу, 2 столові ложки свіжого лимонного соку, 45 г консервованих каперсів, 2 ч. ложки цукру, 1 філе анчоуса в олії, 1 філе лосося (близько 400 г), з шкірою 1/4 ч. ложки солі.

З філе лосося вийняти всі кісточки. Покласти в форму шкірою вниз. Трохи посолити. Каперси, анчоуси, кріп, цукор і лимонний сік покласти в невелику чашку і порізати ножицями до стану однорідної маси. Покрити лосось сумішшю, поставити в нагріту духовку на 15 хвилин.

Брюссельська капуста в гірчичному соусі

Фото: freepik.com

Інгредієнти: капуста брюссельська 560 г, ріпчаста цибуля 1 шт., молоко 1/3 склянки, вершкове масло 1 ст. ложка, вершки густі 1/3 склянки, гірчиця готова 1 1/2 ст. ложки, перець чорний мелений 4 ч. ложки, мускатний горіх тертий 1/8 ч. ложки, сир тертий 1 1/2 ст. ложки, сіль за смаком.

Капусту залити 2 л. підсоленої води, довести до кипіння. Варити без кришки 7-10 хвилин до готовності, потім обсушити. Для соусу цибулю дрібно порубати, обсмажити на маслі. Додати сіль, перець, мускатний горіх, вершки і молоко, варити 1 хвилину до загустіння. Змішати з гірчицею. Залити капусту соусом, нагріти 1 хвилину, акуратно перемішати. Перед подачею посипати тертим сиром.

Перець, фарширований овочами

Фото: freepik.com

Інгредієнти: перець солодкий середнього розміру – 9 шт., морква велика – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 головка, часник – 4 зубчики, рис – 1 стакан, рослинна олія – 2 ст. ложки, сіль, перець мелений, зелень петрушки – 2 ст. ложки, сметана – 200 г, борошно пшеничне – 1 ч. ложка, бульйон – 2 ст. ложки, кетчуп – 2 ст. ложки.

Рис зварити до напівготовності. Обсмажити подрібнену цибулю в олії протягом 1-2 хвилин, покласти нарізану кубиками моркву, смажити ще 2 хвилини. Додати 1 дрібно нарізаний стручок перцю і рубаний часник. Прогріти, помішуючи, ще 2 хвилини. З'єднати рис з обсмаженими овочами, додати сіль, мелений перець і зелень. Добре перемішати.

Для приготування соусу підсушити борошно до золотистого кольору, злегка остудити і розвести бульйоном. Проварити до загустіння протягом 5 хвилин, додати сметану і кетчуп, довести до кипіння.

У стручків перцю зрізати частину м'якоті навколо плодоніжки і видалити її разом з насінням. Промити, ошпарити окропом. Наповнити стручки овочевим фаршем, щільно вкласти в змащену олією жаровню, залити соусом і тушкувати під кришкою 20-30 хвилин. При подачі викласти перець на блюдо, полити соусом і оформити зеленню.

Апельсиновий шербет

Фото: freepik.com

Інгредієнти: апельсини великі 6 шт., цукор – 175 г, яєчний білок – 3 шт., сік лимонний, цедра апельсинова, м'ята (гілочки).

У 450 г води додати цукор, поставити на слабкий вогонь і розчинити при помішуванні. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні 15 хвилин. Влити 1 столову ложку лимонного соку. Сироп охолодити. Зрізати верхівки апельсинів, щоб на зрізі вийшов зигзаг.

Акуратно вирізати м'якоть апельсина і з'єднати з сиропом, протерти через сито, щоб вийшла пюреподібна маса. Щільно накрити кришкою і поставити в морозильник на 2 години. До замороженої маси додати збиті яєчні білки, перемішати. Заповнити сумішшю оболонки апельсинів і помістити в холодостійкий контейнер. Заморозити. За 1 годину до подачі перекласти апельсини в холодильник для розм'якшення. Прикрасити подрібненою апельсиновою цедрою і гілочками м'яти.

Фруктові фантазії

Фото: freepik.com

Інгредієнти: яблуко 1 шт., груша 1 шт., апельсини 2 шт., грейпфрут 1 шт., банани 2 шт., виноград 50 г, вишня 50 г, апельсиновий сік 100 г, цукор 2 ст. ложки.

Яблуко і грушу нарізати скибочками. Апельсини і грейпфрут очистити від цедри і білих волокон, розділити на часточки. Банани нарізати кружечками. З винограду вийняти кісточки, розрізати ягоди навпіл. Інгредієнти укласти в креманки, посипати цукром, полити соком і оформити вишнею.

Полунично-йогуртовий чайний кулер

Фото: freepik.com

Інгредієнти: 2 пакетики чаю з шипшини, 2 чашки киплячої води, 2 чашки натурального нежирного йогурту, 3 ст. л. меду, 1 чашка полуниці.

Заварити чай в маленькому чайнику і настоювати 10 хвилин, потім пакетики видалити. У блендері змішати йогурт, полуницю і мед до однорідного стану. Додати холодний чай і знову все перемішати. Подавати з кубиками льоду.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом тропічного торта до 8 березня. Ми також писали, як приготувати смачні салати до весняного свята.

Дивіться відео, як приготувати вишуканий салат від Олексія Суханова: