Що приготувати з кульбабок: ТОП-5 весняних рецептів

13 травня 2020, 10:07
Рецепти страв з кульбабок з фото

Вино з кульбабок

Дієтологи радять їсти кульбаби навіть сирими. Фахівці кажуть, що вона поліпшують настрій, дарують заряд енергії і очищають печінку.

Для приготування страв суцвіття кульбаби потрібно збирати в сонячну погоду, коли вони розкриті. Після збору мити їх не можна, інакше можна змити пилок, а його потрібно якраз зберегти.

Реклама

Також варто пам'ятати, що кульбаби, як і всі рослини, схильні накопичувати в собі важкі метали, тому не можна зривати їх уздовж доріг.

Вино з кульбабок: рецепт

Вино з кульбабок

Час приготування:

Реклама
  • більше 3-х годин

Складові:

  • 2 лимони
  • 1 1/2 кг цукру
  • 3-4 гілочки меліси лимонної або м'яти
  • Літрова банка квіток кульбаби
  • 100 г родзинок

Читайте також:

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Для вина потрібні тільки пелюстки кульбаби. Тому передусім необхідно відокремити їх від квітколожа. Це можна зробити за допомогою ножа. Притиснути пелюстки лезом і сильно смикнути за основу стебла.
  2. Покласти пелюстки у велику каструлю і залити 4 л холодної кип'яченої води. Накрити кришкою і відставити на 24 години.
  3. Наступного дня розчинити в 1/2 л окропу цукор і варити на маленькому вогні до готовності. Готовність сиропу перевіряють так: наносять краплю на гладку поверхню – якщо вона не розтікається, сироп готовий.
  4. Настій з кульбабок довести до кипіння, зняти з вогню, дати повністю охолонути. Потім процідити відвар через сито, пелюстки видалити.
  5. Зрізати з лимонів цедру у вигляді спіралі, з м'якоті вичавити сік. Додати в проціджений квітковий відвар цукровий сироп, родзинки, мелісу, цедру і сік лимона. Суміш ретельно перемішати, закрити марлею і відставити на 2 дні для бродіння. Після первинного бродіння цедру і мелісу видалити.
  6. Перелити рідину разом з родзинками в здорову пляшку і насадити на горлечко гумову рукавичку з невеликою діркою в пальці. Залишити в темному місці при кімнатній температурі для подальшого бродіння. Коли бродіння припиниться, відокремити осад. Перелити вино в пляшки, щільно закрити і прибрати в прохолодне темне місце на 3-6 місяців для дозрівання.

Дивіться відео, як приготувати млинці з кульбабками:

Варення з кульбабок: рецепт

Варення з кульбабок

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 300 квіток кульбабок
  • 1 л кип'яченої води
  • 1 лимон
  • 1 апельсин
  • 1 кг цукру

Спосіб приготування:

  1. Свіжозібрані квітки кульбабок (тільки жовту частину) помити і залити літром кип'яченої води.
  2. Лимон і апельсин добре помити, нарізати шматочками і змішати з квітками і водою.
  3. Варити протягом 20 хвилин, зняти з плити і дати постояти 3 години. Процідити через дрібне сито.
  4. В отриману рідину додати цукор і варити на повільному вогні 6 годин, помішуючи. Щоб перевірити готовність, капніть трохи варення на блюдце – воно повинно застигнути як крапля меду.
  5. Розлити варення по стерилізованих банках, в кожну банку додати часточку лимона. Закрити прокип'яченними кришками.

Мед з кульбаб: рецепт

Мед з кульбабок

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 1 кг кульбаб
  • 1 л води
  • 1/2 ч.л. лимонної кислоти або соку
  • 1 кг цукру

Спосіб приготування:

  1. Спершу кульбабу слід правильно зібрати. Зривати потрібно тільки ту, що повністю розпустилася, бажано в середині дня. Потім кульбабу треба акуратно промити і замочити на 24 години, щоб пішла гіркота. Перетримувати не потрібно, інакше вона зіпсується.
  2. Тепер треба правильно їх зварити. На 1 кг кульбаб і 1 л води нам знадобиться 1/2 ч.л. лимонної кислоти або соку. Кип'ятити кульбаби слід приблизно 30 хвилин на повільному вогні, потім процідити через дрібне сито.
  3. До відвару, що вийшов, потрібно додати цукор. На літр рідини знадобиться 1 кг цукру. Варіть сироп на повільному вогні не більше 40 хвилин, щоб зберегти корисні речовини. Потім перелийте мед з кульбаб в підготовлені банки.

Салат з кульбабок: рецепт

Салат з кульбабок

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 3 жмені листя кульбабок
  • 3 яйця
  • 50 г варено-копченого бекону
  • 3 ст.л. оливкової олії
  • 1 ст.л. бальзамічного оцту
  • 1 ч.л. кленового сиропу
  • Сіль – за смаком
  • Чорний перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Щоб в листі кульбаб зовсім не було неприємної гіркоти, покладіть його на півгодини в холодну підсолену воду.
  2. Бекон потрібно порізати невеликими смужками і обсмажити на сковороді до рум'яності.
  3. Кожне яйце варити окремо. Розбити його в маленьку мисочку і акуратно вилити в тихо киплячу в сотейнику воду. Через півтори хвилини виловити яйце шумівкою на тарілку.
  4. Для заправки в мисочці змішати оливкову олію, оцет, кленовий сироп і сіль.
  5. На порційні тарілки викласти обсушене листя кульбабок, посипати беконом і полити заправкою. Покласти зверху яйце пашот.

Салат з квіток кульбабок: рецепт

Салат з квіток кульбаби

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 80 г листя кульбабок
  • 8 квіток кульбабок
  • 1 свіжий огірок
  • 5 стеблин зеленої цибулі
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст.л. винного оцту
  • 2 ст.л. рослинної олії
  • 1/3 ч.л. меленого перцю

Спосіб приготування:

  1. Листя кульбабок замочити в холодній воді, потім промити і обсушити.
  2. Свіжий огірок і зелену цибулю добре помити.
  3. Всю підготовлену зелень нарізати. Залишити три-чотири листочки цілими для декору.
  4. З огірка за допомогою овочечистки зрізати кілька слайсів.
  5. Скласти в салатник порубану зелену цибулю, листя кульбаби, шматочки огірка.
  6. Підготувати квіти кульбабок. Відірвати квітку від стебла, добре помити і обсушити. Видалити зелену частину – в їжу вживають лише жовті пелюстки.
  7. Висипати пелюстки кульбабок в салатну суміш. Заправити оцтом і олією, приправити чорним меленим перцем, ретельно перемішати.
  8. На порційну тарілку викласти салатну суміш. Прикрасити вимитими квітками кульбабок і огірковим слайсами. Дати настоятися 20 хвилин і подавати.

Нагадаємо, раніше ми писали, які гарніри можна приготувати з шпинату. Сьогодні.Lifestyle також розповідали, які квіти вважаються їстівними.