Що потрібно знати про модну безглютенову дієту

22 вересня 2021, 12:15
Відмова від хліба, макаронів та інших продуктів з глютеном нібито допомагає схуднути й омолодити шкіру. Чи корисна безглютенова дієта насправді – у сюжеті

Модна безглютеновая дієта людям без алергії на клейковину, не потрібна

Через глютен, тобто специфічну групу білків, люди в усьому світі все частіше відмовляються від хліба, макаронів, не їдять манної, пшеничної і перлової каші. Чи дійсно така дієта творить дива з організмом чи, може, вона небезпечна – з'ясовувала Вікторія Дмитренко.

Реклама

Безглютенова дієта – новий тренд чи необхідність?

Продукти з написом "без глютену" останнім часом стали справжнім дієтичним трендом. Прихильники такого харчування прагнуть схуднути, оздоровитися, а ще позбутися втоми. Модна дієта стала популярною в Україні кілька років тому.

У супермаркетах навіть з'явилися спеціальні відділи, де можна придбати на вигляд ті самі борошно або печиво, але без глютену. Тобто без клейковини, яка робить тісто пружним і м'яким. Ці білки є у пшениці, ячмені, житі, тож є і у всіх хлібобулочних виробах.

Читайте також:

Реклама

Про це популярне харчуванні наші люди знають, ось тільки ставляться до нього по-різному. Наприклад, Ірина Плужникова, викладачка йоги, після переходу на безглютенове харчування стверджує, що перестала хворіти на різні простуді захворювання, а ще дуже добре очистилася шкіра, покращилася робота шлунково-кишкового тракту.

Але спочатку бажано зробити аналіз у лікаря, радить Ірина, і тільки потім спробувати безглютенові продукти якимись розвантажувальними періодами й дивитися, яка буде реакція організму.

Глютен не завдає шкоди здоровим людям, стверджують експерти з харчування

Реклама

Основною їжею на безглютеновій дієті для схуднення стають продукти, які зазнали мінімальної обробки: овочі, фрукти, бобові, яйця. Однак експерти з харчування в один голос стверджують: глютен не завдає шкоди здоровим людям.

Кому дійсно потрібна безглютенова дієта?

Безглютенова дієта обов'язкова тільки для тих, у кого алергія на пшеницю або харчова несумісність з протеїнами (тобто білками) цього злаку. Адже саме ці білки, якщо споживати їх достатньо, забезпечують наш організм важливими вітамінами.

Дієтолог Лариса Бойченко зазначає, що глютен – це якраз той білок, який має бути в раціоні людей, що перетравлюють його. Тобто глютен потрібно вживати в певній кількості і з певними продуктами. Наприклад, за раз з'їсти із салатом або овочевим супом хороший шматочок хліба – це суцільна користь.

Читайте також:

Експериментувати з дієтами можна, але за умови, що ви добре знаєте свій організм і не маєте до цього протипоказань. Ну і якщо ви все ж любите звичайний хліб і макарони, то краще вибирати продукти з твердих сортів пшениці й обдирного борошна.

Також раніше ми писали, які дієти найкорисніші.