Що потрібно знати про харчову алергію

26 серпня 2015, 04:05
Частими алергенами є продукти з високим вмістом білка

Харчова алергія найчастіше буває у дітей. Фото: spiritshot-acorex.com

Харчова алергія – це реакція організму алергічного характеру на певні продукти харчування, в яких і міститься алерген. Як правило, алергічні реакції при харчовій алергії не дуже складні, однак в окремих випадках можливий і смертельний результат, пише likar.info.

Найчастіше харчова алергія буває у дітей. Приблизно у 5-10% дітей за різними оцінками існує та чи інша форма харчової алергії. Серед дорослих харчова алергія зустрічається приблизно у 3%.

Реклама

Для харчової алергії характерні такі симптоми:

- поколювання в ротовій порожнині і набряк губ;
- порушення травлення (наприклад, діарея, розлад шлунка);
- важке дихання;
- почервоніння шкіри, свербіж та кропив'янка;
- неуважність, сонливість.

Частими алергенами є продукти з високим вмістом білка. Це, в першу чергу, яйця, молочні продукти, соя, риба і морепродукти, арахіс, пшениця та ін.

Реклама

Необхідно враховувати той факт, що при алергії на якийсь конкретний продукт можлива алергічна реакція і на інший продукт, що містить даний алерген. Наприклад, пацієнти, які страждають алергією на арахіс, можуть також мати підвищену чутливість до гороху і соєвих бобів.

Проблеми діагностики

Часом, навіть дуже досвідченому лікарю буває важко діагностувати саме алергічний характер непереносимості їжі. Наприклад, лікарі-імунологи вважають, що харчова алергія – це реакція організму, яка обов'язково супроводжується імунологічною чутливістю. У той час як лікарі-дієтологи (або терапевти) схильні вважати, що будь-які побічні реакції організму на продукт є харчовою алергією.

Реклама

Особливу увагу при діагностуванні харчової алергії лікар повинен приділити збору анамнезу умов протікання хвороби, а також умов життя пацієнта. Також в обов'язковому порядку проводяться і класичні алергологічні дослідження, за результатами яких можна пролити світло на перебіг хвороби.

Однак ці тести не завжди з точністю можуть вказувати на наявність алергічної реакції на той чи інший продукт. На перший погляд, алергічна симптоматика на продукт харчування може бути наслідком порушень з боку шлунково-кишкового тракту та гепатобіліарної системи. У такому випадку лікарю треба бути особливо уважним. Потрібно звертати увагу на строки настання симптоматики після прийому їжі, а також на характер перебігу хвороби.

Лікування харчової алергії

До лікування захворювання можна приступати тільки після того, як буде встановлений точний діагноз. У разі істинної харчової алергії, лікування можна вважати цілком класичним для будь-якого алергічного захворювання. Тут показаний прийом антигістамінних препаратів для швидкого зняття симптомів. Ну а найбільш вірним способом є виключення з раціону продукту-алергену.

Врахуйте, що захоплення вуглеводистою їжею лише сприяє розвитку харчової алергії. Тому, якщо ви схильні до алергії, то краще за все мінімізувати споживання продуктів з високим вмістом простих цукрів.

Також візьміть на озброєння той факт, що у сирих овочів і фруктів більш висока алергенна активність, ніж у термічно оброблених. Наприклад, варений буряк значно рідше стає причиною алергії, ніж сирий.

Люди, у яких є алергія на молоко, повинні знати, що найчастіше алергія буває тільки на конкретний вид молока (наприклад, на коров'яче молоко). Проконсультуйтеся з лікарем щодо можливості вживання іншого молока, наприклад, козячого.