Що потрібно їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій

4 грудня 2017, 05:55
Розсмоктуйте мед натщесерце, їжте салат "Мітла" і пийте помаранчевий фреш на обід

У холодну пору року наш організм піддається різним стресам. Брак сонячного світла, низькі температури, мокрий сніг і сірі фарби за вікном впливають на наш психологічний і фізичний стан: знижується імунітет, розвивається авітаміноз, загострюються хронічні хвороби, атакує депресія. Але всього цього можна уникнути досить просто – потрібно просто приділити особливу увагу харчуванню.

Лікар-дієтолог, член Асоціації дієтологів України Тетяна Фіалкова запевняє, що досить включить в свій щоденний раціон всього кілька продуктів і напоїв – і ви зможете запросто пережити похмурий сезон з відмінним самопочуттям і прекрасним настроєм
.

  • Настій із шипшини

Щодня випивайте міцний настій з плодів шипшини ( 1-2 чашки ) . У ньому багато вітаміну С , який особливо необхідний в сезон застуд . Крім того , настій – один з найсильніших ( і при цьому смачних ) жовчогінних засобів . Таким чином , випивши його , отримаєте вітаміни і поліпшите роботу шлунково – кишкового тракту .

Реклама

Головне – подрібнювати шипшину : найцінніші компоненти знаходяться в кісточках . Найкраще готувати за таким рецептом : плоди подрібніть ( блендером або кавомолкою ) , насипте в термос і залийте водою близько 80 ° С . Пропорції : на 300 мл води – 2 ст . л . подрібнених ягід . Напій повинен настоятися пару годин , а ще краще приготувати його з вечора . Тоді вранці отримаєте міцний настій .

Протипоказано : при каменях в жовчному міхурі .
  • Горіхове асорті

Горіхи містять корисні жири : вони потрібні організму в будь-який час року , але особливо в холодну , адже роблять судини менш проникними для вірусів . Але варто пам'ятати : це досить важкий продукт , тому не варто з'їдати більше 40-50 г в день . Така порція легко засвоїться і не буде навантажувати шлунково – кишковий тракт . Важливо вживати сирі , не оброблені термічно горіхи . Ідеально підійдуть волоські , кедрові , мигдаль .
Протипоказано : при індивідуальній непереносимості .

  • Овочевий фреш-аперетив

Щодня випивайте в якості обіднього аперитиву 300 мл морквяно-гарбузового фрешу. У цих овочах міститься багато каротину, пектину, вітамінів А, К, В, Е, аскорбінової кислоти і безліч інших корисних речовин. Переоцінити їх дію на організм складно: це і живлення шкіри, і поліпшення зору, і розрідження крові, і навіть стимуляція відтоку жовчі! Щоб всі ці корисності краще засвоїлися, додайте в свіжовичавлений сік чайну ложку оливкової олії. Такий аперитив захистить вас від зимового авітамінозу.
Протипоказано: при цукровому діабеті і хронічних захворюваннях ШКТ в гострій формі.

Реклама
  • Салат "Мітла"
Як мінімум три рази на тиждень радуйте кишечник салатом " Мітла " . У ньому – терті сирі буряки , морква , яблуко , подрібнені волоські горіхи , розмочені родзинки , заправлені медово – імбирним соусом або лляною олією .

Навіщо потрібен такий салат ? У холодну пору року мало сезонної зелені і овочів . В результаті організм страждає не тільки від дефіциту вітамінів , але і від нестачі клітковини .

Результат – запори . " Мітла " допоможе уникнути цієї проблеми , адже морква , буряк і яблуко містять грубу клітковину , яка " вимете " з вашого організму непотрібні " поклади " . Ідеальний час для такого салату – обід . Порція повинна бути невеликою – 200-250 г. До речі , якщо вживати його з жирною їжею , вона буде краще перетравлюватися і засвоюватися .

Протипоказано : при індивідуальній непереносимості якихось інгредієнтів ( їх можна прибрати з рецепта ) .
  • Меню з вітаміном D

Щоденно включайте до раціону продукти, бігаті на вітамін D: печінка тріски ( рекордсмен по його вмісту ) , яєчний жовток , вершкове масло , твердий сир , морську рибу жирних сортів , яловичу та свинячу печінку . Це хоч якось дозволить компенсувати його нестачу , викликану коротким світловим днем і малою кількістю сонячних днів . Нагадаємо , що 80 % цього вітаміну утворюється під впливом сонячних променів , тому важливо ловити рідкісні ясні дні : як можна більше гуляти в таку погоду . Так ви зможете уникнути депресії , сонливості і поганої засвоюваності кальцію , які викликає D – дефіцит .

При необхідності можна приймати аптечний вітамін D. Але робити це можна тільки після того , як здасте аналізи , а дозування підбере лікар .
  • Медова "цукерка"

Щодня з'їдайте натщесерце 1 ч. л. меду. Навіщо? Він містить багато мікроелементів, вітамінів і стимуляторів імунної системи. Це один з кращих засобів для підвищення імунітету в холодну пору року. Прополісний мед також володіє антибактеріальними властивостями і нейтралізує патогенну мікрофлору в кишечнику. Але потрібно пам'ятати два важливих моменти. По-перше, мед повинен бути натуральним: купуйте його у перевірених бджолярів або в магазинах органічної продукції (просіть сертифікат). По-друге, вживайте мед натщесерце, розсмоктуючи під язиком. З ранку кров "чиста", тому корисні речовини будуть засвоюватися краще. Якщо ж будете їсти мед після їжі, користі отримаєте менше.

Реклама
Протипоказано : при індивідуальній непереносимості , алергії .
  • Лимонна бомба

Щодня з'їдайте один лимон . У ньому міститься багато аскорбінової кислоти , яка підвищує імунітет і прекрасно розріджує кров . Це дуже важливо в холодну пору року : намагаючись зігрітися , ми вживаємо більше насичених жирів і їжі , яка згущує кров . Можете додавати лимонні дольки до їжі ( наприклад , до риби ) , поливати салати лимонним соком або готувати напої з ним .

Протипоказано : при підвищеній кислотності шлунка , гострому панкреатиті , гастриті і іншій хроніці ШКТ в стадії загострення .

Нагадаємо, нещодавно ми писали про п'ять найкорисніших напоїв для холодної погоди.