Що готують в Різдвяний піст в українських монастирях

29 листопада 2018, 09:00
Різдвяний піст розпочався 28 листопада і триватиме до 6 січня

Вінегрет - основа пісного харчування Фото: depositphotos.com

Піст і сувора дієта – це різні речі. Що насправді їдять під час Різдвяного посту монахи? Журналісти "Ранку з Україною" раптово приїхали в київський Архангело-Михайлівський Звіринецький монастир, щоб потрапити на кухню і провести ревізію пісного меню.

Чи насправді ченці не їдять м'ясо, молоко, сир та вершкове масло? І чому в піст не худнуть, а набирають вагу?

Реклама

"Піст – це гріховбивець, а не плотовбивець. Не потрібно вбивати тіло, інакше воно душу в Царство небесне просто не довезе", – говорить отець Леонтій.

На стінах трапезної можна побачити фрески з біблійними сюжетами, присвяченими правильному ставленню до їжі. На намальованому столі одні корінці – невже насправді тут так скромно їдять? Журналісти вирушили на кухню, щоб дізнатися всю правду.

"Є і невеликий десерт, і свіжий салатик. Ось заливне з рибкою, ось винегретики, морсик, узварчик, зрази з різними начинками", – коментує монах.

Реклама

Як бачимо, риба на столі – це не зовсім те, що на фресках. Виходить, за 2000 років канон істотно змінився.

"Один із принципів поста – простота. Пісний борщ – одна з основних страв. Каша, пісний борщ, фрукти, випічка", – продовжує перераховувати отець Леонтій.

Поки накривають трапезу, репортери йдуть до пекарні. Запах тут просто неймовірний.

Реклама

"Під час посту я використовую для тіста звичайну фільтровану воду. Коли поста немає, то молоко", – ділиться секретами пекар Юрій.

Журналісти поставили монахам головне питання – чи правда, що під час посту священики товстіють? За словами отця Леонтія, це відбувається через те, що солодке в піст ніяк не регламентується. Тому діабет для багатьох священиків-ласунів став професійним захворюванням.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про традиції і заборони Різдвяного посту.