Чорна малина рятує від раку

4 травня 2015, 01:15
У хімічний склад ягід чорної малини входять мінерали, вітаміни, феноли та фітостероли, багато з яких відомі своїми антиканцерогенними властивостями

Фото: polezniesoveti.net

Нове дослідження показало, що ряд превентивних інгредієнтів, виявлених у чорній (ожиноподібній) малині, може більш ефективно інгібувати розвиток раку, ніж окремі препарати, націлені на відключення певних пошкоджених генів. Вчені з Університету Огайо, США, досліджували ефект впливу замороженого концентрату сушених ягід чорної малини на гени мишей, які зазнали впливу хімічного канцерогену, що викликає рак стравоходу.

У дослідах цей канцероген протягом тижня ушкоджував роботу 2200 генів, відповідальних за функціонування стравоходу, але з цієї кількості 460 відновили свою нормальну активність при споживанні порошку з концентрату сушених заморожених ягід чорної малини, включеного в частину загальної дієти гризунів.

Реклама

Ці дослідження, опубліковані в недавньому випуску журналу Cancer Research, допомогли також ідентифікувати 53 гени, які грають, по всій видимості, фундаментальну роль в початковому розвитку раку стравоходу, і, відповідно, є метою впливу хіміопревентивних препаратів.

Як заявив керівник дослідження, професор Гарі Стонер (Gary D. Stoner), абсолютно чітко було доведено, що ягоди, до складу яких входить різноманітний спектр антиракових компонентів, мають ефект експресії на велику кількість генів, залучених у розвиток раку.

Стонер зазначив, що в хімічний склад ягід чорної малини входять мінерали, вітаміни, феноли та фітостероли, багато з яких відомі своїми антиканцерогенними властивостями.

Реклама

Процес заморожування сушених ягід в концентрат призводить до десятиразової ефективності продукту, забезпечуючи потужний хіміопревентивний ефект, впливаючи на різні шляхи передачі сигналів в клітинах, порушені при канцерогенезі.

В дослідах частина мишей отримувала нормальну дієту, інша частина – включала 5% порошку чорної малини. Протягом третього тижня цієї дієти половина тварин у кожній групі отримали тричі ін'єкції хімічного канцерогену N-nitrosomethylbenzylamine. Тварини продовжували отримувати свої види дієти під час ін'єкцій.

Після трьох тижнів були проведені тести тканин стравоходу з метою фіксації змін генів, характерних на ранніх стадіях впливу канцерогену. Аналізи включали дані активності та експресії 41000 генів. У мишей, які отримували ін'єкції канцерогену, 2261 генів показали зміну своєї активності на 50% і вище.

Реклама

Ці зміни в експресії генів корелювали зі змінами в тканинах, що включали зрослу клітинну проліферацію з поміченими запальними явищами і збільшеним процесом апоптозу.

Як би там не було, у мишей, які отримували дієту з добавкою концентрату ягід, п'ята частина генів, які зазнали впливу канцерогену-в точну кількість 462-показали активність, близьку до норми, в порівнянні з контрольною групою. Більшість з цих 462 генів були пов'язані з клітинною проліферацією і циклом клітинної смерті, клітинними з'єднаннями і рухами, ростом вторинних кров'яних судин та іншими процесами, характерними для канцерогенезу. Тканина стравоходу також мала більш нормальний і здоровий вигляд.

Зрештою, з 462 генів, відновлених ягодами, 53 з них повернулися до норми з використанням другого хіміо-превентивного інгредієнта в цих дослідженнях.

Джерело: berryforyou.ru