Чим замінити шкідливі харчові барвники: поради Євгенія Клопотенка

18 вересня 2018, 18:00
Блакитне вино – новий європейський тренд. Цінителі напою вже облюбували новинку. Але чи радять кулінари вживати кольорові продукти, і як безпечно пофарбувати страви?

Блакитний – новий колір вина! Таке зараз шалено популярне в ресторанах Європи. Гурмани діляться враженнями: "Смачно – не гірше, ніж біле або рожеве!".

Виробники запевняють: барвник – абсолютно натуральний. Його виготовляють з темного винограду. За пляшку просять чотириста гривень на наші гроші. Є і вино з блискітками.

Реклама

Якщо вам також хочеться урізноманітнити страви і напої несподіваними кольорами, прислухайтеся до порад відомого кухаря Євгенія Клопотенка. Він рекомендує додавати до їжі тільки натуральні інгредієнти.

"Якщо потрібно зробити щось жовтим, знадобиться сік гарбуза або приправа куркума. Буряк забезпечить пюре, макаронам і навіть десертам рожевий або червоний відтінок. Зелене пюре, яке зараз часто подають в ресторанах, фарбується шпинатом або зеленим горошком. Для натурального синього або фіолетового використовують червону капусту і чорну смородину", – розповів Євген.

А ось додавати готові сухі барвники Клопотенко не радить. Він також розкритикував підробку, придбану під виглядом рожевого листя.

Реклама

"Коли ми змішуємо, листя починає давати рожевий відтінок – але від натуральних троянд такого не буде. Крім цього, вони виразно пахнуть милом. Насправді, в природі такого не існує, тому це все маніпуляції над нами", – заявив кухар.

А цінителям чорної їжі Євген розкрив секрет. Якщо під рукою немає чорнила каракатиці, як в класичних рецептах, підійде звичайне активоване вугілля з аптеки.

Нагадаємо, раніше Євген Клопотенко розповів, як зробити корисну їжу смачною