Чим так хороші найкорисніші солодощі – пастила

17 червня 2018, 05:19
Сохне цілу добу і боїться молі, але зате містить всі вітаміни і мінерали

У моді здоровий спосіб життя: багато спорту і руху, максимально корисні і мінімально калорійні продукти. Але не всім так легко дається відмова від "шкідливого", і особливо – від "солоденького". Вихід є: натуральна пастила. Вона не калорійна, її смакують любителі фітнесу з кавою вранці і навіть дають малюкам. Пастила – це висушене фруктове пюре. І вона може бути дуже різною: з додаванням меду, змішана з різних фруктів і навіть овочів, з насінням, горіхами та іншими добавками, в загальному, на що вистачить фантазії і сил господині.

Про те, як приготувати пастилу, яка вона буває, кому корисна, скільки фруктів в одному шматочку і чому це – дороге задоволення, "Сегодня" розповіли мешканка екопоселення Анастасія Волкова, яка виробляє її вдома, і менеджер компанії "Равлик Боб" Оксана Шугаєва
.

Фрукти з вітаминами

Натуральна пастила – це зневоднені фрукти, в яких зберігаються вітаміни, амінокислоти і т. д. Через те, що вона готується при мінімальній температурі, в ній залишаються всі корисні речовини свіжих натуральних продуктів. У ній є не тільки вітаміни і мінерали, а й природний пектин – кращий сорбент токсинів. У правильній пастили немає ніяких сторонніх добавок: підсилювачів смаку, консервантів, підсолоджувачів, загусники і іншої " хімії " .

Реклама

"Если нет аллергии на фрукт, значит, на пастилу ее также не будет. Многие педиатры рекомендуют детям до трех лет вообще не давать сахар. А вот пастилу — можно", — рассказывает Оксана.

Види продукту

Найлегше готувати сливову і абрикосову – їх легко знімати з піддонів, вони швидко і просто готуються і сушаться. З яблучною пастилою треба повозитися: кожен сорт цих фруктів висихає по-своєму. До того ж є пластичні, які можна згорнути, а є такі, що висихають суцільним шматком, з яким потім нічого не зробиш. Тут на допомогу приходять, наприклад, банани та інші фрукти, які додають "невдалому" сорту пластичності. Але найкраще додати саме банан – особливо якщо в солодощі майбутньої пастили ви не впевнені.

Полунична пастила виходить непоганою, якщо пощастило з ягодами: краще продукт виходить з щільних і м'ясистих .

Дуже смачна виходить з гарбуза. Тим більше що ця сировина досить дешева і дає величезне поле для експериментів .

Зберігати готовий продукт краще в скляних банках під щільно закрученою кришкою: як не дивно, пастилу просто обожнює міль .

Домашня чи фабрична?

Пастилу на продаж часто виготовляють в домашніх умовах. І доводиться довіряти виробникам на слово, що її готували в санітарних умовах з хороших і якісних продуктів. Часто солодкість можна купити у фермерів і на фестивалях " родових помість ", зустрічаються оголошення на сайтах продажів. Коштує така близько 25-30 грн за 100 грамів. Другий варіант, трохи дорожче, – фабрична пастила .

"Мы соблюдаем са­­нитарно-эпиде­­мио­­логические стан­­дарты, люди, которые у нас работают, с санитарными книжками. На производстве они находятся в закрытой униформе: халатах, бахилах, чепчиках, а иногда в масках. Регулярно сдаем всевозможные анализы на соответствие санитарным нормам и безопасности продукта. Это очень важно, ведь наш продукт позиционируется как здоровая и экологическая пища, которую могут употреблять дети", — говорит Оксана Шугаева.

Як правило, фабричний продукт коштує дорожче, продається – в еколавках і великих супермаркетах. Упаковка 120 г коштує 40-50 грн .

Чому так дорого?

Ціни на пастилу досить високі, оскільки виробництво її – задоволення не з дешевих. Так, на один " батон " ( його потім ріжуть приблизно на 8 шматочків ) потрібно близько 0,5 л пюре, а це – приблизно кілограм фруктів. Таким чином, один шматочок пастили дорівнює одному яблуку .

"Дороговизна обусловлена также тем, что это работа, требующая много сил и времени. Даже если сырье, условно говоря, попадает к тебе бесплатно — с собственной яблони или сливы, все равно фрукты нужно собрать, хранить, вымыть, переработать, высушить. Сушится пастила тоже довольно долго: от 12 до 24 часов, что отражается на счетах за электроэнергию. Чтобы хорошо взбить пюре, нужен мощный блендер, а такая техника также стоит недешево", — объясняет Анастасия.

У фабричній екопастилі багато уваги приділяють упаковці: вона повинна бути не тільки красивою і зручною споживачеві, але і максимально безпечною для природи, що також здорожує кінцевий продукт .

Реклама

Інші смаколики

Ласощі з фруктів і овочів не обмежуються пастилою, у неї є чудова компанія :
  • Цукати

Апельсинову, лимонну цедру, фрукти або навіть овочі досить порізати кубиками, проварити в цукровому сиропі ( процес схожий на варіння варення, тільки набагато повільніше ) і дати стекти протягом 5-6 годин. Потім залишити сушитися на кілька днів, регулярно перемішуючи. Вони зберігаються досить довго. Але корисними їх назвати можна з натяжкою – дуже вже багато в них цукру .

  • Чіпси і Ко

З яблук, кабачків і навіть помідорів ( на що тільки фантазії вистачить ) виходять смачні і корисні чіпси. Досить нарізати їх тонкими скибочками і відправити в сушарку на ніч ( або трохи довше ). Недолік у тому, що вони дуже швидко втрачають свої хрусткі властивості, тому краще з'їдати їх відразу .

  • Хлібці
Можна посушити хлібці на основі насіння льону, які дають в'язку консистенцію. До них можна додати подрібнені овочі, насіння та ін. Виходить досить корисний, несолодкий продукт .