Книги на літо

Степан у Каннах

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Брежнєва та фури

Вчені навчилися повністю "відключати" тягу до солодкого

Дослідники з Колумбійського університету виявили, як пов'язані зони мозку, що відповідають за сприйняття солодкого й гіркого смаків

Дослідники змогли маніпулювати сприйняттям солодкого й гіркого смаків у лабораторних мишей, впливаючи на різні зони мигдалеподібного тіла. Результати роботи допоможуть розібратися, як мозок реагує на солодку їжу.

Дослідники з Колумбійського університету виявили, як пов'язані зони мозку, що відповідають за сприйняття солодкого й гіркого смаків і почуття задоволення або відрази. Вченим вдалося перепрограмувати сприйняття смаку у лабораторних мишей: тварини насолоджувалися гіркою їжею і відмовлялися від солодкої.

Реклама

На більш ранніх етапах досліджень дослідники виявили, що за розпізнавання солодкого й гіркого відповідають різні групи клітин в роті і на язиці гризунів. Сигнали про те, який тип їжі їсть миша, також надходили в різні зони частин кори головного мозку, пов'язані з обробкою інформації про смак.

У новій роботі вчені досліджували ще одну зону мозку, окремі частини якої пов'язані зі сприйняттям солодкого й гіркого, – мигдалеподібне тіло (амігдалу). В експериментах використовували особливу частину мишей, отриману за допомогою методів генної інженерії, – нейрони їх амігдали були чутливі до світла. У мозок тварин імплантували оптичне волокно, яке підвели до зон, які відповідають за сприйняття гіркоти і солодкого.

У першому експерименті миші нічого не їли: "солодкі" або "гіркі" зони активували, коли тварини заходили в певні ділянки приміщення, в якому проводили дослід. "Гірких" ділянок гризуни намагалися уникати, вважаючи за краще "солодкі". Воду, розміщену в цих місцях, вони сприймали по-різному: жадібно пили непідсолоджену воду, розміщену в "солодких" ділянках, але ігнорували воду з "гіркої" території. Потім стимуляція зон, що відповідають за сприйняття солодкого, змусила мишей із задоволенням їсти гірку їжу – і навпаки.

Реклама

На наступному етапі вчені "відключили" активність клітин амігдали за допомогою лікарського препарату. Після цього гризуни перестали віддавати перевагу солодкому: вони їли і те й інше. При цьому додаткові досліди показали, що тварини все ще розрізняли смаки, стимуляція приглушала тільки зв'язок між солодким смаком і приємними емоціями.

Автори роботи вважають, що подібні зони сприйняття солодкого і гіркого можуть існувати і в людському мозку. Якщо їх вдасться виявити, дослідники зможуть більше дізнатися про те, як виникає надмірна тяга до солодкого, яка часто стає однією з причин ожиріння або розладів харчової поведінки.

Про те, чому вчені визнали наркотиками деякі продукти, дивіться на відео нижче:

Реклама

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти