Чим корисна і небезпечна китайська кухня

27 вересня 2014, 14:00
Тофу допомагає щитовидці, але чреватий появою кіст, суп з креветками стимулює ШКТ, але загострює гастрит, а локшина з грибами насичує, але порушує травлення

Кажуть, що китайська кухня - джерело довголіття

Китайська кухня безсумнівно поживна. А ось корисна чи що? Про це нам розповіла Тетяна Фіалкова – терапевт, експерт по здоровому харчуванню, дієтолог, член Асоціації дієтологів України, консультант в області спортивного харчування, фітотерапевт.

ПРОЗОРА ЇЖА

Реклама

Це тепле блюдо складається з рисової локшини і фунчози (локшини з сої), спаржі, деревних і коралових грибів, варених яєць, моркви, цвітної капусти, печериць, стручкової квасолі, паростків сої і брокколі. Рисова локшина, особливо в поєднанні з овочами, добре засвоюється. Блюдо виходить ситним, оскільки локшина на 2/3 складається з крохмалю, і корисним. Але три види грибів роблять "прозоре" блюдо злегка важкуватим, тому до нього обов'язково треба подавати лимон або аджику, щоб поліпшити травлення. Володарям незагартованих шлунків і проблем з ШКТ грибною локшиною краще не балуватися.

БІЛИЙ ЧАЙ

Для виготовлення білого чаю збирають тільки молоді бруньки, вкриті білим ворсом – завдяки їм він і отримав свою назву. Зібраний чай проходить мінімальну обробку, тому в ньому зберігається велика кількість корисних мінеральних речовин, ефірні масла і кофеїн, який набагато корисніше того кофеїну, який міститься в каві. Білий чай має природні антиоксидантні властивості, а також очищає організм, покращує настрій, зміцнює імунітет, заспокоює, допомагає впоратися з дратівливістю, розслабляє і позбавляє від втоми. Також напій має протизапальні і антибактеріальні властивості. Звідси висновок: білий чай – запорука здоров'я і гарного настрою, а також чудовий спосіб підтримати водний баланс організму.

Реклама

Білий ворс на чайних бруньках потрібен не тільки для краси: в ньому містяться ефірні масла, завдяки яким такий чай добре угамовує спрагу.

КИТАЙСЬКА АДЖИКА

Спеції, томат, перець чилі. Хороший, хоч і гострий спосіб поліпшити травлення. Однак якщо прекрасна китайська леді піклується про свою фігуру, то про китайську аджике вона повинна забути, оскільки це блюдо викликає скажений апетит. Також під забороною аджика і для володарів хронічних захворювань ШКТ.

Реклама


ЧАЙНА ЧІПСИ

Рисові креветочні чіпси – хороша добавка до овочевих страв. А от їсти їх з чимось м'ясним не рекомендується, оскільки вони вже містять тваринний білок.

СУП З КОКОСОВИМ МОЛОКОМ

Є в китайській кухні блюдо на курячому бульйоні і кокосовому молоці з травами, курячим філе, креветочною пастою і грибами. Не суп, а тривожний сон дієтолога. З одного боку, бульйон (особливо приготований з домашньої та екологічно чистої курки) – це джерело вітамінів. До того ж екстрактивні речовини, якими він рясніє, підвищують кислотність, активно стимулюючи роботу травної системи. Але ось два тваринні білки в одній тарілці (креветковий і курячий), залиті кокосовим молоком – це неправильне і навіть шкідливе поєднання. Гриби – також важко засвоюваний продукт, який перетравлюється близько шести годин, а поєднанні з креветочной пастою, курячим бульйоном і кокосовим молоком і зовсім стає неприступною для облоги ферментами фортецею. Не зможуть вони переробити настільки складне блюдо, а підшлункова, яка звикла до борщів і бутербродів, просто "ойкне". Що стане з нерасщепленною їжею? Ляже мертвим вантажем в кишечнику і буде псуватися.

КУНГ-ФУ ДЛЯ ШЛУНКА

Солодкий салат з креветками і фруктами, в який кладуть яблуко, ананас, креветки і солодкий соус – дуже спірне блюдо. Притому суперечки викликає саме ананас – солодкий фрукт, який неодмінно почне бродити в кишечнику, тому що ферменти не впораються з його розщепленням після боротьби з усім іншим. До речі, настільки модна курка під ананасом так само шкідлива, як і китайські ласощі, адже тваринний білок і солодкий фруктовий сік – абсолютно непоєднувані компоненти. Хочеться побалуватися екзотичною "шкідливістю"? З'їжте маленький шматочок, але не дивуйтеся метеоризму або розладу шлунка.

ХРЮШКА-САН

У складі цієї страви – пряні свинячі вушка, овочі (перець, огірок) і кунжутне насіння. Поєднання тваринного білка з овочами правильне, але от питання в тому, як приготовлені свинячі вушка. Якщо їх відварити або приготувати на пару (а може і на грилі), потім зміксувати з овочами в співвідношенні 1/3 – ваш шлунок скаже вам "се се" (спасибі). А от якщо вушка обсмажені в жиру і до того ж подаються на стіл кожен день, то не варто дивуватися, коли підшлункова залоза скаже вам "дзайдьен", тобто, "до побачення". Тому людям, страждаючим від захворювань ШКТ, вушками краще не балуватися, особливо навесні і восени, коли загострюється хронічний гастрит і запалення жовчовивідних шляхів.

КОРИСНЕ МОРЕ

Салат з морською капустою і сиром тофу, помідорами, болгарським перцем, авокадо, рослинним маслом. У цій страві вдале поєднання продуктів, і його можна їсти навіть дітям. При цьому заправка з рослинної олії не потрібна – достатньо соку авокадо. А ось додавання оцту або майонезу (щоб було смачніше і звичніше) зіпсує це блюдо, зробивши його неприйнятним для людей, які страждають від запалення жовчного міхура і гастриту. Користь від такого салату очевидна: йод, яким багата морська капуста необхідний для синтезу гормонів щитовидної залози, про вітамінне багатство овочів і так все відомо, а ось соєвий сир тофу вартий особливої уваги. У ньому багато фітоестрогену. Відомо, що естроген несе відповідальність за дітородіння, виробку ряду ферментів та інші важливі функції. Проте всього має бути в міру, в тому числі і важливих гормонів. Естроген у великій кількості призводить до утворення кіст в яєчниках і виникненню мастопатії. Тому налягати на багаті естрогеном соєві продукти не варто. Однак ця заборона щодо жінок діє тільки до менопаузи. А ось після неї, коли в організмі утворюється незначна кількість естрогенів, на ласощі з тофу дієтологи дають зелене світло, адже через дефіцит цього гормону розвивається остеопороз (в основному хребта). Також через знижений вміст естрогенів у багатьох жінок починаються "припливи" крові до шкіри обличчя, проблеми зі сном та інші. Сідати на тофу-дієту, звичайно, не варто – про зміни в раціоні краще проконсультуватися з лікарем.