Чим корисний топінамбур і як його їдять

16 жовтня 2016, 04:44
Топінамбур найкраще вживати в їжу сирим

Топінамбур допомагає організму вивести солі, токсини і холестерин.

Казахи називали топінамбур " китайською картоплею " , ізраїльтяни " єрусалимський артишок " , румуни " ріпою " , ну а деякі народності ще як " земляна картопля " .

Насправді ж , топінамбур – рослина , яке першим почало культивувати індіанське плем'я " топіномбо " , в честь якого і називали цей коренеплід . Своїми харчовими , цілющими , косметологічними характеристиками топінамбур був відомий ще дуже давно , завдяки чому і отримав настільки широке поширення в світі , пише "Ліза".

Що ж таке топінамбур , з чим його їдять і в яких цілях використовують , ми розповімо вам в нашій статті .

Реклама

Топінамбур: корисні властивості

В даному коренеплоди міститься багато амінокислот, клітковини, і що найцінніше природного інсуліну, який так незамінний при цукровому діабеті.

Топінамбур допомагає організму вивести солі, токсини і холестерин. Його рекомендують при лікуванні таких хвороб, як інсульт, гіпертонія і навіть при туберкульозі. Для цього в день потрібно випивати 200 грам соку, розведеного водою 1: 2. Ще топінамбур здатний усунути нудоту і печію, варто лише включити його в свій раціон.

Навіть листя топінамбура корисні. В часи ними лікували артрит і остеохондроз, додаючи їх в гарячу ванну.

Сік цього коренеплоду корисний при лікуванні головного болю, виразки шлунка, і проблеми з шлунково-кишковим трактом. Для цього потрібно випивати півсклянки соку, за хвилин 15 до їжі.

Топінамбур: як готувати

Топінамбур найкраще вживати з їжу сирим, адже так зберігаються всі корисні властивості коренеплоду. Ідеально підійдуть різні салати, приправлені вашим улюбленим маслом і спеціями. Топінамбур добре поєднується з іншими коренеплодами, а також з морквою, буряком і навіть кукурудзою.

Але так само його можна смажити, варити, запікати і тушкувати. З порошку топінамбура, наприклад, випікають хліб, дуже корисний при проблемах з підшлунковою залозою.

Відмінним, дієтичним блюдом буде суп з топінамбура. Необхідні інгредієнти: брокколі, цвітна капуста, селера, яких необхідно по 100 грам, а ще одну моркву і болгарський перець. Всі інгредієнти потрібно варити не більше десяти хвилин, після чого приправити спеціями.

І ще одним незвичайним рецептом буде дієтична кава з топінамбура. Для цього бульбу коренеплоду обдайте окропом, після чого обсмажте, а потім помістіть в кавомолку. Одержаний порошок заваріть як звичайну каву.

Топінамбур: протипоказання

Поки ще не виявлено особливих протипоказань при вживанні топінамбура. Відома лише індивідуальна непереносимість цього коренеплоду.