Чим корисна звичайна картопля

8 серпня 2014, 04:29
Картопля допомагає підтримати здоров'я кісток, сприяє виробленню колагену, контролює рівень кров'яного тиску

У картоплі також є фосфор, ніацин, фолієва кислота, холін і цинк. Фото: bigmir.net

Картопля рідко включають в списки корисних продуктів. Але, на думку співробітників центру MNT Knowledge Center, картопля може наситити раціон важливими речовинами, відзначаєт meddaily.ruЗазвичай картоплю звинувачують у високому вмісті крохмалю і калорійності. Насправді, в середній картоплині містяться 164 калорії, 0,2 грама жиру, 0 грамів холестерину, 37 грамів вуглеводів, 4,7 грами клітковини і 4,3 грами білка.

У ній 2% від денної норми кальцію, 51% вітаміну C, 9% заліза, 30% вітаміну B6, 12% магнію і 25% калію. У картоплі також є фосфор, ніацин, фолієва кислота, холін і цинк. Що важливо, в необробленому картоплі дуже мало солі (менше 1% від денного ліміту). Окреме питання – зміст альфа-ліпоєвої кислоти. Вона допомагає організму перетворювати глюкозу в чисту енергію. В шкірі картоплі можна знайти флавоноїди кверцетин, що володіє потужними протизапальними властивостями і функціями антиоксиданту.

Реклама

Таким чином, картопля допомагає підтримати здоров'я кісток, сприяє виробленню колагену, контролює рівень кров'яного тиску. Картопля в раціоні дозволить знизити рівень холестерину, що захистить серце. Що міститься в картоплі В6 не дає накопичуватися гомоцистеїну, повреждающему судини. А холін регулює сон, рухи м'язів, процес навчання і роботу пам'яті. Дане з'єднання підтримує структуру клітинної мембрани, допомагає передавати нервові імпульси, абсорбувати жир і знижує рівень хронічного запалення.

Фолієва кислота з картоплі бере участь в синтезі і відновленні ДНК, не дає утворюватися раковим клітинам і мутацій. А ось клітковина бореться з запорами, дає насичення. Вітамін В6 регулює метаболізм, розщеплюючи вуглеводи і білки в глюкозу і амінокислоти. Ну, а колаген, що залежить від вітаміну С, критично важливий для підтримки молодості шкіри.