Чому фундук варто додати до щоденноно раціону. Це вітамінна бомба

26 вересня 2020, 18:03
Фундук рекомендують як перекус на кожен день через його корисні властивості

Великі плоди ліщини називаються фундук

Вітамінна бомба прихована в улюблених горіхах! Фундук дасть фору найвідомішим суперфудам. Ласувати ним варто щодня, кажуть лікарі. Як його вирощують в Черкаській області – дізнавалися "Сьогодні".

Сюжет Ольги Косенко Відео: Сьогодні

Як вирощують фундук в Україні

Реклама

Великі плоди ліщини називаються фундук. Сергій Кучугурний із села Худяки Черкаської області вирощує фундук сорту "Барбокан". Він має декоративні властивості: кожен новий листок куща протягом перших півтора місяця має червоний колір. Цими горіховими кущами Сергій пишається найбільше, адже крім декоративного листя, у цього сорту великі плоди – один може важити до восьми грамів.

На своїй ділянці Сергій вирощує 40 сортів фундука. Саджанці він збирав по всьому світу, зокрема пагони привіз з Італії, Іспанії, Німеччини та США. За один віддавав до 300 гривень. Зараз на ділянці 600 кущів. Вирощуванням фундука Сергій захопився п'ять років тому. Спокусило те, що рослина не примхлива, тому доглядати за нею нескладно.

У нашій місцевості для садів фундука обов'язково потрібен полив. Для того, щоб вода утримувалася і корінню було комфортно, аграрії використовують різні варіанти мульчування: солому і тирсу.

Реклама

Великі плоди ліщини називаються фундук

Цьогоріч Сергій зібрав вже другий урожай – 200 кілограмів горіхів. Продавав їх друзям і знайомим. Але поки прибуток для фермера не головне, у нього — дослідницький інтерес. Поки Сергій займається відбором сортів, які будуть перспективними для нашої місцевості.

Читайте також:

Реклама

Корисні властивості фундука

Фундук не тільки дуже смачний, але і корисний продукт. Його рекомендують як перекус на кожен день, адже це джерело мікроелементів, вітамінів і цілющих рослинних олій.

"Фундук варто вживати для запобігання порушень серцевого ритму і підвищення артеріального тиску. Цей горіх також може вам служити як невелике джерело профілактики захворювання онкологією", – розповідає завідувачка терапевтичного відділення Першої Черкаської міської лікарні Оксана Герасим'юк.

Зараз смачний фундук в Україні привозять переважно з Туреччини та Італії. Сергій же мріє довести – удосталь якісних горів можна виростити й на українському чорноземі.

Раніше ми розповідали про корисні ягоди осені, за якими слід йти на ринок. Також ми ділилися порадою дієтологів, скільки яєць можна з'їдати на день.