Чим корисний чорний виноград

5 вересня 2015, 04:15
Кількість органічних кислот, що містяться в чорному винограді, просто вражає: винна, лимонна, яблучна, щавлева, янтарна, мурашина, саліцилова, галова

Виноград – найсильніший антиоксидант. Фото: polzovred.ru

Дієтологи особливо відмічають корисні властивості чорного винограду. З нього виготовляють благородні червоні вина рубінового кольору, які в престижних клініках рекомендують деяким хворим для підтримки здоров'я.

Чорний виноград містить приблизно 12% цукру, в тому числі глюкозу і фруктозу, величезну кількість вітамінів, особливо аскорбінової кислоти, а також біофлавоноїди і пектинові речовини. Кількість органічних кислот, що містяться в чорному винограді, просто вражає: винна, лимонна, яблучна, щавлева, янтарна, мурашина, саліцилова, галова. У загальній складності в ньому міститься приблизно триста сполук, що володіють антиоксидантними, тонізуючими, бактерицидними, нейростимулюючими та радіопротекторними властивості. Завдяки такій кількості необхідних для нормальної життєдіяльності людини речовин чорний виноград заслуговує особливої уваги.

Реклама

Виноград – сильний антиоксидант. Найбільшою кількістю корисних антирадикальних властивостей володіють темні сорти цієї чудової ягоди. Яскраво виражені захисні властивості чорного винограду ефективно сприяють запобіганню утворення вільних радикалів, що виникають у результаті імунного і гормонального дисбалансу, запальних процесів, всіляких стресів, токсичного впливу, наявності вірусів, радіації – словом, тих негативних явищ, які є невід'ємною частиною життя сучасної людини.

Численні дослідження показали, що чорний виноград робить благотворний вплив на серцево-судинну систему. Уникнути атеросклерозу, зберегти здорове серце і відмінну пам'ять до глибокої старості допомагає флавоноїд ресвератрол, що міститься в чорному винограді, і сприяє зниженню рівня сумно відомого холестерину. Крім того, флавоноїд квертицин, що входить до складу цих ягід, значно знижує здатність тромбоцитів утворювати згустки, запобігаючи тромбоутворенню. Вживання чорного винограду нормалізує артеріальний тиск і серцевий ритм. Його біологічно активні компоненти зміцнюють стінки найтонших капілярів, забезпечуючи нормальну мікроциркуляцію крові. Що дивно, при цьому чорний виноград однаково корисний як при низькому, так і при високому тиску. Недарма французи, великі любителі червоного вина, хворіють серцево-судинними захворюваннями на 40% рідше, ніж жителі інших країн.

Енергетична цінність чорного винограду досить висока. Його рекомендують як загальнозміцнюючий засіб при виснаженні нервової системи, синдромі хронічної втоми і загальному ослабленні організму. Поживні моносахариди, що містяться в ньому, позитивно впливають на обмін речовин, травлення, виводять з організму токсини і шлаки. Існують спеціальні виноградні монодієти, що пропонують під час розвантажувальних днів вживати тільки чорний виноград (по півтора кілограма на день). Це – важливий фактор для бажаючих скинути зайві кілограми. Пектинові речовини, на які багата шкірка ягід, здатні ефективно виводити з організму радіоактивні елементи.

Реклама

Корисна властивість чорного винограду зберігати молодість шкіри широко використовувалася жінками ще в часи Клеопатри. Активні компоненти цієї чудової ягоди надають шкірі пружність і еластичність, сприяють відновленню пошкоджених клітинних мембран. До складу ефірної олії кісточок чорного винограду входять незамінні жирні кислоти – основні зміцнюючі інгредієнти шкіри.

Джерело: ja-zdorov.ru