Чим небезпечні новорічні ярмарки

5 січня 2017, 05:11
Неякісне м'ясо для шашлику, брудні руки кухарів і виноградний сік зі спиртом замість глінтвейну – чому краще не втрачати голову від ароматів їжі на новорічних ярмарках

Імбирні пряники, екзотичні каштани, ароматне м'ясо і веселі продавці – новорічні ярмарки нагодують навіть найвибагливіших гурманів. Все виглядає настільки апетитно, що у будь-якої людини виникає бажання все спробувати. Але програма "Ранок з Україною" на каналі "Україна" попереджає: не поспішайте витягати гроші з гаманця, адже на різдвяному ярмарку є місце не тільки чудесам, а й шахрайству.

На головних площах міст зараз не проштовхнешся – від аромату їжі і її різноманітності втрачаєш голову. Смажені ковбаски – за 36 грн, шашлик – за 60. "Якщо щось ви купуєте на цих ярмарках з харчових продуктів, це повинно бути приготовлено прямо при вас", – попереджає лікар-терапевт Ангеліна Мороз.

Навіть якщо розщедритися на апетитний свіжий шматок свинини, їм навряд чи вдасться наїстися – на тарілці отримуєш невеликі шматочки, м'ясо розпадається після смаження. Адже заради економії деякі продавці закуповують дешеві маленькі шматочки, а потім за допомогою спеціального м'ясного клею роблять цілісний. "Ясна річ, що це не силікатний клей і не "Момент"- він робиться з рослинних елементів. Зате це дозволяє з декількох шматків м'яса склеїти цілком пристойний великий шматок", – розповідає маркетолог Тамара Дзюба.

Але шахрайство з порціями трохи найнебезпечніше. Справжній ворог покупців – брудні руки вуличних кухарів. Досить торкнутися їжі всього раз, щоб залишити на продукті кишкову паличку або сальмонельоз. "Якраз кишкова паличка – особливо група сальмонельозної інфекції – абсолютно чудово зберігається на морозі, просто чудово", – каже лікар-терапевт.

Тим більше, в наметах з їжею найчастіше стоять обігрівачі для продавців, а тепло тільки провокує зростання небезпечних бактерій. "Над їжею, яка лежить на свіжому повітрі, хтось ходить, хтось чхає, кашляє, летять бацили, зараз", – говорить маркетолог.

"Це буде висока температура, це будуть диспепсичні явища на кшталт блювоти і проносу, це буде дикий біль у животі – всі радощі життя, які можна отримати при вживанні неякісної їжі", – попереджає лікар-терапевт Ангеліна Мороз.

Не варто витрачати гроші на смажені каштани – в кращому випадку вони вам не сподобаються на смак. У гіршому – можете отримати отруєння екзотичним продуктом. Адже заради економії деякі ярмаркові бізнесмени можуть посмажити звичайні кінські каштани. Їсти їх вкрай небезпечно людям з сечокам'яною хворобою.

А ось зігріватися гарячими напоями на холодному повітрі взагалі не можна, кажуть лікарі. "Вони спочатку розширюють судини, а потім їх звужують. І тому ймовірність застудитися значно вище", – пояснює доцент медичних наук Віктор Сидоренко.

Пити ароматний глінтвейн радять тільки в місцях з ліцензією на алкоголь, адже така чашка винного напою зі спеціями і фруктами може довести навіть до реанімації. "Як алкоголю може використовуватися або контрафактний алкоголь, тобто не вино, а що-небудь з додаванням спирту. Зараз сокові фабрики випускають безалкогольний глінтвейн. Варто туди додати трішечки алкоголю – і це перетворюється вже в справжній глінтвейн, який коштує досить дорого", – попереджає Сидоренко.

Щороку близько 10 тис. українців стають жертвами отруєння неякісним алкоголем. Так що не втрачайте голову від ароматів на новорічних ярмарках – краще ходіть туди не за їжею, а за враженнями.