Чим небезпечна кава з кавоварок

6 січня 2016, 04:51
У відходах були знайдені мікроорганізми, здатні порушити здоров'я

Кава може бути небезпечною для здоров'я. Фото: joinfo.ua

У виданні Scientific Reports повідомили про результати, отримані після дослідження гущі, яка була взята з кавоварок. У Валентійському університеті експерти вирішили перевірити деякі апарати з виготовлення кави. Для реалізації даного завдання ними було вибрано десять варіантів, що складають таку відому систему як Nespresso. Висновок, зроблений вченими, дозволяє зрозуміти, що напої, приготовані кавоваркою, становлять небезпеку для організму, пише "Ортодокс".

У відходах були знайдені мікроорганізми, здатні порушити здоров'я. Розмноження небезпечних бактерій відбувається з величезною швидкістю. Це призводить до того, що після декількох застосувань апарату формуються цілі групи шкідливих речовин.
Відомо, що кава володіє деякими корисними властивостями, робить згубний вплив на бактерії. Дивно, але знайдені в кавомашинах бактерії під її дією не гинуть. Мікроорганізми стійкі до високих температур, вони зберігають життєдіяльність навіть при 96°C. Саме така відмітка досягається в процесі приготування напоїв кавоваркою.

Реклама

Аналіз відходів при дослідженні обладнання різних фірм показав наявність великої кількості різних бактерій. Всього було виявлено приблизно 35-67 їх видів. У взятих зразках присутні ентерококи, які є вкрай небезпечними речовинами і можуть спровокувати розвиток інфекційних процесів у сечовивідних шляхах. Ними можуть бути викликані менінгіт, дивертикуліт, ендокардит бактеріальної етіології, бактеріємія. Крім того, у відходах кавоварок була знайдена синьогнійна паличка, що запускає розвиток нозокоміальних інфекцій. Лікування таких захворювань здійснюється проблематично, оскільки збудник відрізняється стійкістю до антибіотиків.

Були присутні у складі відходів досить поширені бактерії, наприклад, сфінгобактерії і ацінетобактер, а також стенотрофомонас. Вдалося виявити наявність менш поширених мікроорганізмів – агробактерій, пенібациллів і копрококків.

Різні моделі обладнання особливо не відрізнялися бактеріальним складом. Не були знайдені відмінності при порівнянні машин, що використовуються у домашніх умовах, і тих кофемашин, які застосовуються в громадських місцях. При цьому бактерії, що загрожують здоров'ю людини, перебували не тільки в ємностях, де збираються відходи, але й там, де проводиться збір крапель. Вчені попереджають, що догляд за технікою повинен виконуватися ретельно і регулярно з використанням дезінфікуючих засобів.