Чим небезпечна діабетична нейропатія (інфографіка)

15 листопада 2015, 11:00
Викликає біль у суглобах і нетримання сечі, а зникає завдяки дієті

Головна причина ускладнень цукрового діабету. Фото: pixabay.com

Діабет настільки небезпечний, що ВООЗ визнала це захворювання неінфекційною епідемією. В Україні з діабетом живуть 1100000 осіб. Страшний діабет своїми ускладненнями, одне з яких (найпоширеніше і небезпечне) – діабетична нейропатія.

ГОРТАЮЧИ ПІДРУЧНИК АНАТОМІЇ

Реклама

"Щоб зрозуміти суть захворювання, треба знати трохи шкільної теорії. Периферична нервова система ділиться на соматичну і вегетативну (автономну). За допомогою соматичної людина свідомо керує рухом м'язів, а автономна регулює дихання, серцебиття, вироблення гормонів, травлення та інші життєво важливі процеси. Ряд захворювань вражає тільки одну, а частина – іншу систему, але є й ті, які ламають обидві. Одне з них – діабетична нейропатія. Наслідки порушень функцій кожної з систем будуть різнитися: так, поразки соматичної можуть викликати болісні болі в кінцівках або хребті, а ось неполадки автономної навіть призвести до раптової смерті – наприклад, через порушення серцевого ритму", – говорить столичний терапевт Євгенія Ніколаєнко. "Нерідко першою ознакою діабетичної нейропатії стає печіння і біль у суглобах, – говорить ревматолог медцентру "Клініка сучасної ревматології", к. м. н. Валерія Мелехина. – Однак лікуватися місцево мазями і гелями марно, головне – усунути основну причину і знизити рівень цукру в крові".

ЛИПКА ПРИЧИНА ПРОБЛЕМИ

Реклама

Головна причина діабетичної нейропатії – хронічно підвищений цукор у крові. Це ускладнення діабету розвивається не відразу , а протягом багатьох років, поступово. Однак якщо знижувати цукор у крові і навчитися контролювати і стабільно підтримувати його в нормі, то нерви поступово відновлюються , а симптоми діабетичної нейропатії перестають докучати . Пускати на самоплив цукрове питання не треба – ним треба займатися.

ДІЄТА І КОНТРОЛЬ ГЛЮКОЗИ

Головне завдання людини з діагнозом "діабет" – контролювати рівень цукру в крові і не допускати його підвищення. Допоможуть у цьому препарати, дієта і фізичне навантаження – все це має порекомендувати лікар. "Обов'язковий пункт програми з контролю цукру – сувора дієта, – каже київський ендокринолог Галина Ніколаєва. – Щоб знизити рівень глюкози, треба виключити з раціону не тільки солодощі і цукор, а й картоплю. Дуже важливо максимально обмежити мед, фрукти, сир, хліб, пшеницю, рис, гречку, жито, овес і кукурудзу. Всі овочі (крім картоплі) дозволені. Крім цього, можна їсти гриби, рибу, яйця, курятину. При цьому їсти треба маленькими порціями, але часто, 5-6 разів на день. Після їжі вимірюйте рівень цукру: це допоможе вам скорегувати набір дозволених і заборонених продуктів".