Чайна палітра: підбираємо напій під себе

4 квітня 2015, 15:00
Чорний чай бадьорить, але з ним треба бути обережним гіпертонікам, червоний "ганяє" жовч, але заборонений при гастриті, а зелений рятує від діабету, але впливає на сон

Розкриваємо таємниці улюбленого напою

ЯК ПРАВИЛЬНО ГОТУВАТИ

ВОДА. Ідеальна – дистильована і тала, але підійде і звичайна. Після кип'ятіння воді треба дати постояти кілька хвилин.

Реклама

ДЕЗІНФЕКЦІЯ. Перед заварюванням ошпарьте внутрішню поверхню чайника окропом – так ви знищите бактерії.

ЦУКОР. Щоб посилити активність чайних біофлавоноїдів, заварюйте чай з цукром, додаючи його прямо до заварки в рівній з нею кількості.

МОЛОКО. Воно в чаї заважає виведенню кальцію з організму і виникненню остеопорозу. Також важливо знати, що молоко олужує, а значить, перешкоджає закисленню крові. Тому чай з молоком можуть пити люди з проблемами серця. Крім того, молоко в чорному чаї покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

Реклама

ЧОРНИЙ

Міцний чорний чай бадьорить і буквально змушує прокинутися. А ще він сприяє поліпшенню концентрації уваги. Крім цього, напій стимулює обмін речовин (завдяки речовині теофіліну), допомагає контролювати рівень холестерину в крові, а також сприяє розширенню кровоносних капілярів, що покращує кровообіг (через це з ним треба бути обережними людям з високим тиском). Чорний чай – ферментований (тбто листя окислялись природно, під впливом тепла і свіжого повітря). Ферментація – це єдина різниця між чорним і зеленим чаєм.

ЗЕЛЕНИЙ

Реклама

Цей напій покращує апетит, бадьорить, активізує фізичну і розумову діяльність, підвищує працездатність, імунітет, перешкоджає випаданню волосся і ламкості нігтів. Зелений неферментований чай – чудовий антиоксидант. Він відмінно чистить кров, спалює жири і забезпечує організм всіма необхідними вітамінами. Цей чай може принести користь в профілактиці серцево-судинних захворювань і навіть діабету. Однак людям, що страждають нервовим виснаженням, безсонням, тахікардією, підвищеною збудливістю, а також гіпотонією і хронічними захворюваннями ШКТ зелений чай слід пити з обережністю, проконсультувавшись про режим прийому з лікарем.

БІЛИЙ

Багатий мінеральними речовинами та ефірними оліями. Такий чай очищає організм, покращує настрій і зміцнює імунітет. Завдяки ефірним оліям, що містяться в білому ворсі (їм покрита чайна почка, з якої і роблять напій), білий чай дуже добре втамовує спрагу і освіжає у спеку. Крім того, цей напій – майже антидепресант: він заспокоює, знімає дратівливість і втому. Має протизапальні та антибактеріальні властивості, є природним антиоксидантом. Служить профілактичним засобом і допомагає при застуді. Білий чай бореться із зайвою вагою, оскільки ефективно спалює непотрібні жирові відкладення і перешкоджає їх появі.

БІРЮЗОВИЙ АБО УЛУН

Допомагає зберегти пружність шкіри, покращує травлення, виводить з організму шкідливі речовини. Цей напівферментований чай, який за властивостями коштує десь між зеленим і чорним, попереджає багато хвороб і допомагає побороти недуги. Така користь бірюзового чаю обумовлена високим вмістом речовини L-теаніна, який заспокоює, покращує концентрацію уваги і пам'ять, збільшує синтез допаміну (гормону радості). Проте людям з будь-якими хронічними захворюваннями слід взяти допуск на "улунотерапію" у лікуючого лікаря.

ЧЕРВОНИЙ, ВІН ЖЕ КАРКАДЕ

Каркаде звуть чаєм, хоча правильніше називати його чайним напоєм із засушених квіток гібіскуса. Він має жовчогінну дію, тому його потрібно пити в проміжках між їдою. Напій стимулює травлення, а регулярне "каркадепиття" гарантує, що у вас не буде застою жовчі. Однак тим, у кого підвищена кислотність і гастрит, з цим напоєм треба бути обережніше.

ЖОВТИЙ

У складі жовтого чаю міститься достатньо кофеїну, щоб підбадьорити з ранку навіть найзапеклішого соню. А також для того, щоб підняти настрій у вічно похмурого буки. Крім того, такий чай принесе користь судинах, особливо головного мозку, а значить поліпшить його роботу. Однак пам'ятайте, що підбадьорливі властивості жовтого чаю можуть призвести до безсоння.