Фото: ukrspice.kiev.ua
Чай, як відомо, є корисним напоєм. Однак завдяки добавкам з ягід, листя і лікарських трав його можна зробити ще кориснішим, пише sovety.in.ua.
Чай з м'ятою
Мабуть, найпопулярнішою добавкою в чай є м'ята. Її освіжаючий і охолоджуючий смак допомагає впоратися з нудотою та головним болем. Чай з м'ятою діє заспокійливо при неврозах і підвищеній дратівливості, допомагає при безсонні і депресії. М'ята ефективна при розладах шлунково-кишкового тракту, нормалізує обмін речовин, вона багата ефірною олією, має м'який в'язким властивістю.
Фото:howtocure.ru
Додайте 1 ч. Ложку сухого листя м'яти або 3-4 свіжих листочка на 1 чашку зеленого або чорного чаю. Також можна використовувати і мелісу (м'ята перцева).
Липовий чай
Липовий чай хороший взимку, як потогінний і протизастудний засіб. Має дуже приємним м'яким смаком і ароматом. Можна заварювати самостійно 1 ст. ложку висушених квітів липи на 0,5 л. окропу. Дуже гарне поєднання зеленого чаю з липовим цвітом. При перших ознаках застуди липовий чай з медом надає іммуноукрыплювальний вплив і гальмує розвиток захворювання.
Фото: hnb.com.ua
Шавлія має специфічний терпкий аромат. Основна його властивість – протизапальна при захворюваннях горла і порожнини рота. Ефективно знімає запальні процеси, загоює ранки при вірусних та простудних захворюваннях, а також при запаленні ясен. Характерних смак і аромат не всім сподобається, тому додавати його треба потроху і з обережністю. Можна заварювати самостійно, як полоскання.
Для приготування оздоровчого чаю взяти 1 ч. ложку шавлії, 3 ч. ложки чорного чаю на чайник для заварювання, залити окропом, настояти 5-10 хвилин. Пити, як чай, з медом і лимоном 3 рази на день для лікування захворювань дихальних шляхів і порожнини рота.
Ромашковий чай
Ромашка, як потужний антисептик, використовується в якості самостійного напою при болях у шлунку, розладі травлення, порушеннях функцій печінки та нирок. Ромашковий чай рекомендується, як заспокійливий засіб при збудливості і дратівливості.
Фото: grippro.ru
Для заварювання ромашкового чаю залити 1 ст. ложку сухих квіток ромашки 0,5 л. окропу, дати настоятися 10 хвилин.
Шипшиновий чай
Шипшина заварюється самостійно, причому, найкраще її запарювати тривалий час (2-3 години) в термосі. Що довше вона заварюється, то більш насиченою стає її специфічний кислуватий і терпкуватий смак.
Фото: beautyhill.ru
Характерний густий аромат шипшини люблять дуже багато людей, тому це досить популярний і дуже корисний напій. Чаєм із шипшини можна лікувати простудні захворювання, нудоту, отруєння, захворювання порожнини рота, порушення функцій шлунково-кишкового тракту. Настій шипшини стимулює імунну систему, запобігає атеросклерозу, очищає кров і регулює обмін речовин.
Для приготування напою взяти 2-3 ложки подрібнених сухих плодів шипшини на 1,5-2 літра окропу, помістити в термос мінімум на півгодини. Пити, як чай, замість чаю, додаючи в чай.
Корінь імбиру
Не менш популярна добавка до чаю – імбир. Для заварювання використовується свіжий очищений або сухий перемелений корінь імбиру. Добре очищає організм, виводить токсини, тонізує, стимулює обмін речовин, сприяє зниженню ваги, омолодженню організму.
Фото: ukrspice.kiev.ua
Найпростіший рецепт: на 1 чашку чаю взяти тонко нарізаний корінець імбиру (приблизно 1 см.), залити окропом, настояти 5-10 хвилин. Додати скибочку лимона і 1 ч. ложку меду.
Чорничний чай
Чорничний чай дуже корисний для поліпшення гостроти зору, зняття втоми очей, особливо при тривалій роботі за комп'ютером, при лікуванні запальних процесів очей, кон'юнктивітах.
Фото: lorsovet.info
Володіє приємним легким фруктовим ароматом. Заварювати можна як свіжі, так і сушені ягоди.
Для приготування цілющого напою взяти 1 ст. ложку свіжих або 1 ч. ложку сушених ягід, залити окропом, проварити 5-10 хвилин і дати настоятися ще 20-30 хвилин. Можна робити холодний напій зі свіжих ягід: промиті ягоди протерти через сито або провернути на м'ясорубці або в блендері, залити холодною водою. У напій можна додати за смаком сік лимона і мед.
Смородиновий чай
Листя смородини використовуються для приготування чаю самостійно або додаються до чорного або зеленого чаю. Смородиновий чай стимулює імунну систему, зміцнює стінки судин, нормалізує роботу печінки і нирок, добре втамовує спрагу.
Фото: liveinternet.ru
Додаючи в чай листя м'яти або меліси, можна пом'якшити смак і отримати відмінний охолоджуючий напій, що допомагає перенести спеку.
І, звичайно, не можна пройти повз таких добавок в традиційний чай, як лимон, мед, апельсинові кірки, аніс, жасмин. Кожна з них збагачує смак, доповнює вітамінами і корисними властивостями.
Лимон, мед і аніс корисно додавати в чай при простудних захворюваннях. Жасмин, лаванда заспокоюють і знімають стресові стани.