Будьте обережні: як правильно вибирати, зберігати і готувати м'ясо, щоб не отруїтися

2 липня 2018, 14:00
Ми розповімо, як запобігти харчовому отруєнню влітку

Свіже м'ясо повинно пружинити при натисканні Фото: pixabay.com

З настанням спеки лікарям завжди додається роботи. А все через продукти, які швидко псуються при високих температурах. Ось кілька способів запобігти харчовому отруєнню, коли справа доходить до покупки, зберігання і приготування м'яса.

  • Коли ви купуєте продукти в супермаркеті, вибирайте м'ясо і птицю, які знаходяться в задній частині холодильника – там напевно найхолодніше. Ці упаковки, як правило, більш свіжі, але для перевірки достатньо подивитися на термін придатності. Добре загорніть їх в поліетиленовий пакет, щоб м'ясний сік не забруднив інші продукти.
  • Поставте м'ясо в холодильник, якщо плануєте використовувати його протягом двох-трьох днів. Якщо ви збираєтеся приготувати м'ясо пізніше на тижні, відправте його в морозильну камеру.
  • Не розморожуйте м'ясо при кімнатній температурі. Покладіть його в миску, накрийте пакетом або харчовою плівкою і дайте відтанути в холодильнику. Ви також можете розморозити м'ясо в мікрохвильовій печі. Негайно використовуйте м'ясо і не заморожувати його повторно.
  • Підтримуйте чистоту. Добре мийте руки, ножі та інший посуд, щоб позбутися від будь-яких бактерій до і після приготування їжі.
  • Перед приготуванням не мийте сиру птицю, яловичину, свинину, баранину або телятину. Ополіскування м'яса під водою не допомагає знизити ймовірність отримання харчового отруєння. Тепло – це єдине, що може вбити бактерії. Миття тільки розносить мікроби по кухні, що фактично збільшує ризик харчового отруєння.
  • Купуйте окремі обробні дошки, призначені для приготування сирого м'яса. Дерев'яні дошки не рекомендуються, так як їх складно чистити.
  • Використовуйте окремі тарілки для сирого і приготованого м'яса.
  • Вживання недожаренного м'яса піддає вас ризику зараження бактеріями, тому обов'язково доводьте м'ясо до безпечної температури. У цьому вам допоможе кухонний термометр. Більшість бактерій гинуть після того, як їжа була приготовлена до температури 60-82°С.
  • Якщо ви не впевнені, що м'ясо зберігалося і готувалося належним чином, не ризикуйте. Якщо воно було залишено протягом двох або більше годин при кімнатній температурі, або більше однієї години в спекотну погоду, викинете його.

Нагадаємо, раніше ми писали, як правильно зберігати фрукти і ягоди влітку. Сайт "Сегодня" також писав, які продукти шкідливо їсти перед сном.

Реклама

Дивіться відео, як не отруїтися в закладах в спеку: