Брауні з 3 інгредієнтів
Почнемо з того, що коли вам доведеться розмовляти з американцями на тему брауні, то у жодному разі не вимовляйте слів "торт" або "кекс". Кажіть – тістечко. Для американців це принципово. Адже вперше його приготували саме там. Дізнаймося, який стосунок до цього мають домовики, гноми та ельфи, і з чиєї подачі з'явився брауні.
З легкої руки світської дами
Світської прогресивної жінки на ім'я Берта Палмер. Вона була красунею і розумницею, дружиною чиказького мільйонера й власника готелю Palmer House Hilton – Поттера. І от одного разу, під час Всесвітньої Колумбійської виставки (1893 рік), Берта вирішила здивувати присутніх дам. Чим? Правильно, якимось десертом. Та таким, щоб його було легко покласти в вишукані коробочки, зручно брати двома пальцями, ну й звісно, частування мало бути смачним. Зробути це було доручено шеф-кухарю ресторану при готелі родини Палмер.
Так і з'явилися маленькі темні квадратики з пеканом, покриті абрикосовим джемом.
І тепер цікаво: через три роки в кулінарній книзі був опублікований перший рецепт тістечка. І в його складі й духу шоколаду не було. Замість нього – пуерториканська меляса (патока). І тільки в 1905 році, в новій кулінарній книзі, надрукували інший рецепт, із шоколадом серед інгредієнтів.
Ймовірно, саме цю дату варто вважати офіційним роком народження десерту. Ну і дуже цікава історія вийшла з назвою темного тістечка.
Ельфи, гноми, домовики
Саме такий переклад слова Brownie можна знайти. Так у Британії називають істот, які для нас більше схожі на домовиків або гномів, або ельфів.
Справа в тому, що за часів становлення брауні, в США були дуже популярні комікси про цих істот. І будь-яке нове, що придумувалося, створювалося, часто називали Brownie. Так і сталося з тістечком. Звісно, багато хто може посперечатися: мовляв, які домовики та гноми? Брауні, бо він темний. Але ж так цікавіше, і точно смачніше.
Тепер Брауні – це класика американської десертної карти й різновидів його не злічити. Таємниця у його приготуванні та складі, адже не дарма шоколад, вірніше, багато шоколаду в будь-яких інтерпретаціях – це найулюбленіше в світі.
І сьогодні в Palmer House Hilton продовжують випікати для своїх гостей однойменний брауні, якому цього року виповнилося 127 років.
Класичний рецепт брауні від Palmer House Hilton
Інгредієнти:
- 300 гр. шоколаду (темний або молочний)
- 450 гр. вершкового масла
- 300 гр. цукру
- 150 гр. борошна
- 8 шт. яєць
- 300 гр. подрібнених волоських горіхів
- екстракт ванілі
Як випікати
- Розтопити шоколад із вершковим маслом.
- Змішати сухі інгредієнти, крім волоських горіхів.
- Змішати шоколад із сухими інгредієнтами, вимішувати 4-5 хв.
- Додати яйця, ваніль – кілька крапель.
- Вилити на деко, змащене маслом.
- Зверху посипати волоськими горіхами, злегка ущільнити їх на суміші.
- Випікати за 150° С 30-40 хв.
- Коли краї стануть хрусткими, перевірте брауні зубочисткою, на ній має лишатися шоколад.
- Вийняти з печі, дайте охолонути приблизно 30 хв перед нанесенням глазурі.
Для глазурі нам знадобиться
- 1 ск. води
- 1 ск. абрикосового варення
- 1 ч.л. желатину
Готуємо глазур
- Змішайте в каструлі воду, варення і желатин, перемішайте і доведіть до кипіння.
- Охолодіть кілька хвилин і одразу ж наносьте глазур.
- Дайте настоятися вашому брауні кілька годин і насолоджуйтеся.
Тут читайте рецепт класичного американського печива із шоколадною крихтою.