Божолє Нуво: чому французи називають його "раєм, що забродив"

18 листопада 2020, 19:08
Як вибрати червоне молоде вино та з чим поєднувати – поради сомельє

Крім винограду і його кісточок, поліфенолами багато червоне вино

Голосно-хмільне святкування з приводу надходження у продаж молодого вина цього року ювілейне. Цілих 35 років тому у Франції офіційно був встановлений День Божолє Нуво. Це офіційно. Ми ж розуміємо, що зустрічати винний Новий рік там почали набагато раніше. А саме – 1951 року.

Звісно, за цей час винне дійство зміцнилося і "гримить" у багатьох інших країнах кожен третій четвер листопада. Золоте правило: веселитися потрібно на повну. І якщо цього року масових гулянь з випиванням яскраво-фіолетового вина не буде (в зв'язку з карантином), то підтримати Божолє і всіх, хто причетний до його появи, можна не виходячи з дому. Залишається запастися пляшкою-другою прекрасного вина.

Реклама

Тельці віддають перевагу класиці, їхні коктейлі мають бути на основі червоного вина

Усі тонкощі, пов'язані з Божолє Нуво, нам повідала Наталія Благополучна, президент Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє, засновниця і керівниця першої в Україні Школи сомельє "Майстер-клас".

Фото: Наталя Благополучна, сомельє

"Рай, що забродив"

Так називають Божолє Нуво у Франції, а щоби потрапити до цього "раю", потрібно пити (не стримуючи себе) та обов'язково танцювати. На батьківщині цього вина, наприклад, воно розливається з пляшок у глечики, з глечиків у келихи – і до вас у душу. Особливої вишуканості та вимог до цього немає. Але це на масових заходах, ми ж з вами святкуватимемо вдома. І тут уся атмосфера та антураж заходу в ваших руках. Для початку розберемося, як виготовляють Божолє Нуво.

Реклама

Окремий сорт винограду та особлива технологія

Фото: Instagram/pitie_moe

Гаме – з якого народжується Божолє Нуво – це червоний виноград з білим соком. Від інших сортів вина Божолє Нуво відрізняється тим, що пити його починають одразу після ферментації. Рівно за півтора місяця після збору винограду. Не поспішайте, все не так просто.

Адже це молоде вино виготовляється за особливою технологією. Воно виробляється методом так званої вуглекислотної (карбонічної) мацерації – при цьому бродіння соку починається ще всередині виноградної ягоди і проходить одночасно з настоюванням сусла (виноградного соку) на мезгі (шкірці виноградної ягоди).

Виноград для цього поміщають у великі чани. Там під власною вагою він дає сік і впродовж декількох днів бродить при контрольованійтемпературі. Після низки технологічних операцій молоде вино, минаючи дерев'яні бочки, розливається по пляшках. Тому Божолє Нуво зберігає яскравий плодовий характер і сортові властивості Гаме: тони вишні, малини, фіалки та навіть банана.

Реклама

Яким же буває Божолє Нуво

Фото: Instagram/fiolet_spb

Це не тільки молоде вино ("нуво" або "премьер", як його називають у Франції). Гамма вин Божолє налічує 12 найменувань, 10 з яких – Крю Божолє (Cru de Beaujolais).

Молодими в регіоні Божолє випускаються вина, які мають свої контрольовані найменування за походженням (AOC: Appellation d'Origine Controlee): Beaujolais, Beaujolais Superieur і Beaujolais – Villages.

Так звані Крю Божолє – вина з десяти найповажніших виноробних районів Божолє: Brouilly, Сote-de-Brouilly, Chenas, Chiroulles, Fleurie, Julienas, Morgon, Moulin-a-Vent, Saint-Amour і Regnie – виробляються у традиційний спосіб і з'являються в продажу тільки навесні.

Важливо знати

...що Божолє Нуво не призначене для довгого зберігання – значна його частина випивається до Нового року. Втім, практика показує, що за нормальних умов зберігання воно не псується упродовж року. Важливо звертати увагу на дату виробництва при купівлі такого вина.

Найкращі з Крю Божолє, за умови хорошого для врожаю року, досягають апогею у своєму розвитку за 3-5 років.

Як подавати

Особливих вимог до подачі Божолє Нуво немає, головне – настрій. Яскраве і зухвале, як його називають, вино чудово розкривається, коли має температуру 10-12 градусів. Келихи об'ємом 350 мл, завужені догори, щоб максимально розкрити яскравий букет вина. Декантація не потрібна, це ж молоде вино.

Що можна порекомендувати до цих вин?

Фото: Ru.freepik.com

Божолє Нуво прекрасне до різноманітних холодних закусок з м'яса, риби, а також до равликів і козячих сирів.

Вина категорії Крю Божолє подають до пернатої дичини, птиці, м'ясних паштетів, лісових грибів. Класичним вважається їхнє поєднання з божолезькими сосисками.

І, завершуючи наш екскурс до країни "Божолє", скажемо, що в будь-якій справі (а маючи справу з вином особливо), треба знати міру. Бо як сказав великий Авіценна: "Усе є ліки, і все є отрута, і лише міра визначать це!".

А тут знайдете три прості рецепти глінтвейну для непогожих днів.