Батат: користь для здоров'я і секрети приготування

27 листопада 2019, 13:26
Батат – овоч-коренеплід, який також відомий під назвою "солодка картопля"

Батат схожий на гарбуз і моркву / Фото: Pinterest

Більше картоплі і солодше буряка. Українці розсмакували новий заокеанський овоч – батат. Він не боїться колорадського жука і посухи. При цьому один коренеплід може важити до 4-х кілограмів. Що з нього готують і чи зможе він повноцінно замінити традиційну картоплю ?

Батат схожий на гарбуз і моркву / Фото: Pinterest

Реклама

Його колір нагадує гарбуз, а форма одночасно і моркву, і картоплю. Маловідомий українцям батат, або солодка картопля, виявляється, ще той овоч! З нього можна готувати десерти, супи, запікати, робити чіпси і картоплю фрі.

Читайте також:

Що приготувати з батату

Реклама

Шеф-кухар Алік Бадретдінов для "Сьогодні" готує відразу дві страви. Овоч нарізає великими кубиками і додає цибулю. І поки масло шипить на сковороді, а батат "мліє" під кришкою, додає бульйон і подрібнює. Це ідеальний гарнір до м'яса.

/ Фото: Unsplash

Потім робить чіпси з батату. За смаком вони зовсім не схожі на картопляні, так як мають солодкуватий присмак.

Реклама

Єдиний недолік – овоч швидко псується, якщо неправильно його зберігати. Але навіть попри це, він став дуже популярним серед кухарів.

Чим корисний батат і як його вирощують

Полюбився батат і дієтологам. Він низькокалорійний, швидко засвоюється і страви з нього, навіть звичайні, виходять ну дуже оригінальні.

картоплі досить багато крохмалю. Тому її не можна їсти людям, які хворіють на цукровий діабет 2-го типу, не можна тим, хто має проблеми з гемоглобіном. Батат ж містить трохи крохмалю в складі і має велику кількість вітаміну А ", – розповідає дієтолог Інна Раїлко.

/ Фото: Unsplash

Уже другий рік вирощують коренеплоди в Інституті картоплярства, всього 11 сортів. Батат добре переносить посуху, проте любить, коли його поливають, любить органіку.

Втім, традиційну картоплю батат навряд чи замінить. Незважаючи на всі переваги, він в рази дорожче картоплі.

Нагадаємо, раніше ми ділилися порадами, як вибрати картоплю. "Сьогодні" також розповідали, чим корисний печений гарбуз .