Азбука здорового харчування: "Б" – означає "білки"

26 червня 2015, 13:00
FAQ по найважливіших мікроелементах

Білки необхідні нашому організму. Фото з сайту liza.ua.

Білок – один з трьох макронутриентов (макропітательние речовини), необхідних людині. Вони надходять з їжею.

Фактично, білки – "будівельні цеглинки" людського організму.

Реклама

У нашому тілі білкам відведено кілька областей "відповідальності":

  • Будівельна;
  • Рухова – м'язи скорочуються завдяки білку міозину;
  • Транспортна – гемоглобін (а це теж білок) переносить кисень;
  • Захисна – за наш імунітет відповідають білки імуноглобуліни;
  • Регуляторна – багато гормонів (наприклад, інсулін) – це білки.

У ЧОМУ МІСТЯТЬСЯ БІЛКИ

Реклама

Їжа, багата білками – це: м'ясо, червоне і біле – баранина, свинина, яловичина, телятина, кролятина, конина, курка, індичка, курчата, – яйця, риба та інші дари моря, субпродукти і молочні продукти.

З рослинних джерел білком багаті: бобові – нут, горох, квасоля, сочевиця, маш, брокколі, соя, горіхи, насіння кунжуту і соняшнику. Взагалі багато білка містять і гриби. Але через просоченої хітином клітковини, яка теж міститься в м'якоті гриба, цей білок практично не засвоюється організмом людини.

Ковбаси, качатина і гусятина, сосиски і сардельки, копчені, солоні м'ясо і риба, а також консерви вважаються менш цінними джерелами білка.

Реклама

ДОБОВА НОРМА БІЛКА ДЛЯ ЖІНОК І ЧОЛОВІКІВ

Рада з їжі і харчуванню Національної академії наук США рекомендує вживати в день не менше 50 г чистого білка. Це – приблизно 150 г риби або білого м'яса.

Люди, що займаються спортом і націлені на зростання м'язів, повинні їсти більше білка. У цьому випадку для запобігання розпаду м'язової тканини – катаболізму – жінкам рекомендується їсти на менше 1 г білка на 1 кг маси тіла. Краще – 2 г. Для чоловіків цей показник може доходити до 3 г на 1 кг ваги тіла. Наприклад, 90-кілограмовий качок в ідеалі повинен у день поглинати 270 г чистого білка.

ЗАМОВТЕ СЛОВО ПРО ВЕГЕТАРІАНСТВО

Вегетаріанство дуже поширене в світі: зараз більше 1 мільярда людей дотримується такого способу життя.

Звичайно, у прихильників вегетаріанства є незаперечні аргументи:

  • вбивство тварин аморально;
  • тваринництво та виробництво м'ясних продуктів харчування забруднює навколишнє середовище;
  • відмова від вживання тваринної їжі – один з перших кроків до духовності;
  • тваринні білки "закисляють" організм.

Однак проблема з вегетаріанством криється саме в низькому вмісті білків у продуктах рослинного походження. У них, як правило, бідний амінокислотний профіль.

Амінокислоти, з яких складаються білки, бувають замінними і незамінними (які організм людини сам не синтезує). Незамінні амінокислоти потрібно неодмінно отримувати з їжею. Білки рослинного походження не заповнюють потреба організму у всіх незамінних амінокислотах. З іншого боку, практично всі незамінні амінокислоти містяться в м'ясних і молочних продуктах, рибі і яйцях.

Тому у вегетаріанців є два виходи з такої ситуації, що загрожує здоров'ю: починати їсти хоча б м'ясо і рибу, пити молоко (ставати ововегетаріанцамі, пескаріанцями або лактовегетаріанці) – або приймати в їжу добавки.