5 продуктів для підтримки імунітету взимку

12 січня 2016, 04:05
Фахівці зазначають, що кілька плодів цитрусових на день або 1 склянка соку дозволять значно зміцнити організм

Цитрусові допомагають зміцнити імунітет. Фото: www.dama.pp.ua

Чим харчуватися взимку, щоб зміцнити імунну систему? Вашій увазі пропонується 5 незамінних продуктів, які допоможуть вам протистояти інфекціям, пише likar.info.

1. Квашена капуста

Реклама

Це продукт номер один, який повинен регулярно вживатися в зимовий період. У стародавні часи саме завдяки квашеній капусті наш народ і виживав у суворі зими. Цей продукт забезпечував організм всіма необхідними вітамінами і мікроелементами, яких так бракує в холодну пору.

Квашена капуста воістину унікальний продукт. Вся справа в тому, що вітаміни при квашенні капусти не тільки не руйнуються, а й примножуються. Так, вітаміну С і Р у квашеній капусті більше, ніж у свіжій. А ще у квашеній капусті міститься багато калію, магнію, кальцію, заліза та хрому. Ці мікроелементи відіграють надзвичайно важливу роль у підтримці імунітету.

2. Калина, журавлина, брусниця

Реклама

Ці ягоди – справжні помічники для імунітету. Свіжих ягід взимку ви навряд чи знайдете, а от в замороженому вигляді їх достатньо. Ви самі можете заморозити їх у сезон на зиму. У замороженому вигляді зберігається до 90% всіх вітамінів і біологічно активних речовин.

Взимку ви можете робити з цих ягід морси і відвари, а також вживати в сирому вигляді з цукром. У журавлині, калині і брусниці міститься багато дубильних речовин, пектину, глікозидів і мінеральних солей. Ягоди мають загальнозміцнюючу дію, підвищують імунітет і підтримують організм у тонусі.

3. Гарбуз

Реклама

Дістати гарбуз у зимовий час не проблема. Цей овоч чудово зберігається, зберігаючи всі свої корисні властивості. У гарбузі дуже багато вітамінів С, А, Е, В, Р і рідкісного вітаміну Т, який позитивно впливає на обмінні процеси в організмі. Також у гарбузі міститься багато заліза і каротину, які допомагають організму справлятися з інфекціями.

4. Цитрусові

Фахівці зазначають, що кілька плодів цитрусових на день або 1 склянка соку дозволять значно зміцнити організм, особливо в зимовий період часу. І це не дивно, оскільки саме цитрусові фрукти вважаються рекордсменами за вмістом вітамінів С, А, D, В та інших. Крім того, в цитрусових багато калію, магнію, антиоксидантів і фітонцидів – речовин, які чудово справляються з патогенними мікробами.

Всі перераховані вище компоненти цитрусових допомагають впоратися з вірусними і бактеріальними інфекціями і зміцнити імунітет. Зазначено, що за допомогою цитрусових легше відновлювати сили після тривалого захворювання. Ці фрукти благотворно впливають на нервову систему, зміцнюють судини, знижують рівень холестерину, а також благотворно впливають на перистальтику кишечника.

5. Риба

У зимовий період особливо корисною буде риба з високим вмістом поліненасичених жирних кислот. Це жирні сорти морської риби: лосось, тунець, форель.

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти благотворно впливають на організм, зміцнюючи імунітет і знижуючи рівень поганого холестерину в крові. У поєднанні з фосфором, залізом і вітамінами (яких достатньо в рибі) омега-3 кислоти допомагають організму протистояти інфекційним і запальним захворюванням.