30 травня – Всесвітній день картоплі: 5 причин не відмовлятися від "другого хліба"

30 травня 2017, 07:28
Картопля оновлює клітини, схожа на мінералку і чистить організм

Виявляється, картопля, за мінеральним складо

Сьогодні, 30 травня, прихильники " другого хліба " відзначають Всесвітній день картоплі, приготувавши з нього смачні страви. Противники картоплі, безумовно, їх не зрозуміють, адже цей коренеплід марний: він має в своєму складі мізерно малу кількість вітамінів і мінералів, зате майже повністю складається з крохмалю, що веде до швидкого і стійкого набору ваги .

Але виявляється, що велика частина недоліків картоплі – справжнісінький наклеп! Правду про " лікаря в мундирі " нам розповіла Наталія Гордієнко, гастроентеролог, терапевт вищої категорії.

1. МІСТИТЬ КОРИСНИЙ КРОХМАЛЬ

Реклама

Якщо у вас немає зайвої ваги, картопля вам нічим не загрожує. Адже крохмаль, перетворюючись потім в організмі в глюкозу, є джерелом енергії. І зверніть увагу: занадто великий вміст крохмалю в овочі не відповідає дійсності. Крохмалю в ньому лише 18 %, а здебільшого картопля складається з води – 75 % .

2. НЕ ПОСТУПАЄТЬСЯ М'ЯСУ І ЯЙЦЯМ

Білки картоплі мало поступаються білкам яєць і м'яса. Повноцінність білків, які необхідні для відновлення клітин всіх органів, визначається складом амінокислот і співвідношенням незамінних з них. А в картоплі містяться ті ж амінокислоти, що і в повноцінних білках. Плюс – триптофан ( він, до речі, бере участь в синтезі гормону радості – ендорфіну ), лізин, треонін, метіонін, валян, лейцин, фенілаланін, ізолейцин .

Реклама

3. ДОБРЕ ЧИСТИТЬ ОРГАНІЗМ

Картопля містить пропектини. При термообробці відбувається гідроліз, що веде до утворення пектину. А ця речовина, як відомо – відмінний сорбент токсинів. Але тільки краще картоплю не варити або смажити, а запікати .

4. СХОЖА НА МІНЕРАЛКУ

У складі картоплі мінералів трохи – 1 %. Такої кількості начебто недостатньо, щоб назвати бульби лікувальними. Але! Стільки ж корисних солей містять певні види столової мінеральної води. А саме: солі калію і фосфору, натрій, кальцій, залізо, магній, сірка і мікроелементи – мідь, цинк, бром, бор, марганець, кобальт. А столові води нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, обмін речовин, роботу печінки і жовчного міхура, перешкоджають анемії, стрибкам тиску і перепадам настрою. Тобто цими властивостями володіє і картопля .

Реклама

5. НЕЗАМІННИЙ ДЛЯ СЕРЦЯ І НИРОК

Зазначений вище калій потрібен для роботи нирок і серцево – судинної системи, виводячи з організму зайву рідину і знижуючи навантаження на ці органи .